Er det farligt at holde et nys tilbage?

Hvis du holder et nys tilbage, stiger trykket i hovedet. Men kun i ganske sjældne tilfælde har det vist sig at være farligt.

Et nys kan beskrives som en refleks i næsen, der sørger for, at du får renset slimhinden.

ATJUUUU! De fleste har prøvet at sidde i et vigtigt møde med en trang til at udbryde et vådt og larmende nys.

Det kan være pinligt og forstyrrende. Så mange gør alt, hvad de kan for at holde nyset tilbage. Og er der egentlig noget galt i det?

Michael Gaihede, der er forskningsansvarlig overlæge på Øre- næse- og halskirurgisk afdeling på Aalborg Universitetshospital, ser ikke noget problem i at holde igen med nyset.

- Frygten går på, at du får et højt blodtryk oppe i hjernen, når du nyser. Og det høje blodtryk skal kunne give anledning til en hjerneblødning, siger Michael Gaihede og fortsætter:

- Men der er altså ikke meget om snakken, når vi kigger på, hvad der er evidens i litteraturen.

Trykket stiger i hovedet

Et nys kan beskrives som en refleks i næsen, der sørger for, at du får renset slimhinden. Nyset opstår, når noget irriterer slimhinden. Irritationen resulterer i, at du lægger et stort tryk på en udånding gennem næsen.

- I det øjeblik, at du holder et nys tilbage, får du en kraftig trykstigning inde i brystkassen og oppe i halsen og hovedet, siger Michael Gaihede.

Han understreger, at almindelige raske mennesker ikke behøver være specielt bekymrede for at holde nys tilbage. Men for enkelte mennesker kan det måske få betydning.

- Der har været et tilfælde, hvor en mand fik en hjerneblødning efter et meget kraftigt nys, som han forsøgte at holde tilbage. Men det viste sig, at han havde en sygdom, hvor han havde en udposning på et lille blodkar i hjernen. Og det er nærmere dét, der forklarer, at han fik hjerneblødningen - og ikke selve nyset, siger Michael Gaihede.

Fik hul i halsen

Læger fra University Hospitals of Leicester i England har dog også kunnet konstatere et tilfælde, hvor det gik galt, fordi en mand holdt et nys tilbage.

En 34-årig britisk mand fik skader på halsen og lungerne, fordi han valgte at presse munden sammen og holde sig for næsen, da han skulle nyse.

Lægerne scannede mandens hals og kunne se, at han havde små luftbobler i huden. Derudover havde han lavet et hul i bunden af halsen.

Manden blev behandlet og udskrevet igen efter syv dage. Lægerne beskriver situationen som et sjældent tilfælde.