Er du begyndt at strikke eller bygge Lego? Kedsomhed kan gøre dig mere kreativ

Stop med at binge-watche og overgiv dig til kedsomheden, siger eksperter.

Du undertrykker aktiviteter i hjernen, når du lader dig selv blive underholdt af videoer på Youtube eller serier på Netflix. (Foto: Andrej Nihil © Unsplash.com)

Det er sundt at kede sig.

Det har mange af os fået at vide af forældre eller andre belærende typer gennem tiden.

Sætningen er måske blevet sagt flere gange i det seneste års tid, hvor nedlukninger, restriktioner og selvisolation har gjort det sværere at finde på noget at lave.

Om du er enig eller ej, er der måske noget om snakken.

I hvert fald at kedsomhed kan gøre os mere kreative.

Det forklarer hjerneforsker og professor emeritus ved Københavns Universitet Albert Gjedde:

- Dét at kede sig er en tilstand uden passiv underholdning. Du bliver ikke påvirket udefra, og det betyder, at du begynder at bruge hjernen, siger han.

Når kedsomheden er dukket op under pandemien, har der for mange været nogle hurtige og nemme løsninger som for eksempel at binge-watche serier på Netflix og HBO, læse nyheder på telefonen eller spille videospil.

Men de nemme løsninger bliver ikke ved med at være sjove, forklarer Einar Baldvin Baldursson, der er lektor inden for arbejds- og organisationspsykologi på Aalborg Universitet:

- Unge har fundet ud af under pandemien, at det er begrænset, hvor meget man kan Netflixe sig ud af kedelige situationer. De har oplevet noget, som min generation oplevede, da vi var unge. Nemlig det at sidde og tænke de samme tanker igen og igen.

- De unge har fået erfaringer i at fordybe sig og tænke kreativt, fortsætter Einar Baldvin Baldursson.

Hjernen skaber en bølge af aktiviteter

Flere videnskabelige undersøgelser bakker op om, at kedsomhed og kreativitet hænger sammen.

Blandt andet har australske forskere lavet forsøg med en gruppe deltagere, der skulle lave en kedelig opgave i form af at sortere bønner i farver, mens en anden gruppe skulle lave en mere interessant og sjov opgave.

Bagefter fik alle deltagere besked på at komme på en god undskyldning for at komme for sent til et arrangement. De personer, som lavede den kedelige opgave først, fandt generelt på mere kreative undskyldninger for at komme for sent.

Men hvad er der helt præcis ved kedsomheden, som kan få os til at tænke ud af boksen?

Ifølge hjerneforsker Albert Gjedde handler det om, at vores hjerne har en særlig evne til at gå i gang selv.

- Der er nogle forskellige mekanismer i hjernen, som stadig diskuteres. Men generelt kan vi se, at der kører aktiviteter i nerveceller, som bliver undertrykt, når vi bliver påvirket udefra, siger han.

Det vil sige, at når du kaster dig over serier i fjernsynet eller nyheder på telefonen, så undertrykker du noget aktivitet i hjernen.

- Men når vi ikke bliver påvirket udefra, kører der en aktivitetsbølge i hjernen med en vis regelmæssighed. Den begynder i forpandelappen og bevæger sig som en bølge hen over hjernen og til det bagerste område, siger Albert Gjedde.

Kan føre til nye hobbyer

Hvis du overgiver dig til kedsomheden, fører det måske til noget kreativt, der ironisk nok løser problemet med det kedelige.

Det kan være en af grundene til, at mange har fået en kreativ hobby under pandemien. Nogle hiver fat i garnnøglerne, mens andre er begyndt at bygge Lego, komponere musik eller lave mad.

- Der sker en spontan aktivitetsudfoldelse fra din forpandelap. Hos nogen sker det hurtigere end hos andre. Det kan blandt andet være, fordi vores hukommelse siger, vi har savnet noget. Det kan også være, fordi vi vil gøre noget anderledes fremover, siger Albert Gjedde.

At finde en hobby er ikke kun godt for kreativiteten. Det er i det hele taget godt for det psykiske helbred, mener Einar Baldvin Baldursson:

- Jeg plejer at sige til de folk, der spørger, om jeg har en anvisning til et bedre liv, at de skal finde noget, som de ikke kan bruge i arbejdsmæssige sammenhænge og så fordybe sig i det, siger han og fortsætter:

- Gennem hobbyer kan du også møde mennesker, som betragter det at dele en interesse som et udtryk for, at man er i et fællesskab om noget særligt. Hvis du for eksempel vælger at strikke, så gør det over Zoom, hvor du kan stikke sammen med andre. Så er den hjemme, siger han.

Pak telefonen væk

Det at tvinge sig selv til at kede sig er for mange mennesker ikke nogen nem opgave.

- Det kræver en fordybelse, som kan være ubehagelig. Vi lever i en verden, hvor vi altid kan have det sjovt, for eksempel ved at se Netflix. Det medfører, at træningen i at holde kedsomheden ud bliver meget begrænset, siger Einar Baldvin Baldursson.

Han bakkes op af Albert Gjedde, der har et simpelt råd, der dog ikke er lige nemt for alle at følge.

- Sluk for notifikationerne på din telefon. Eller endnu bedre; sluk helt for telefonen. Du skal nemlig aktivt gå ind og hæmme de passive påvirkninger, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk