Er du et myggemåltid? Derfor får du flere stik end dine venner

CO2, varme og bestemte kropslugte er blandt andet med til at tiltrække myggene.

Det er ikke tilfældigt, at nogle mennesker tiltrækker flere myg end andre, siger forskere. (© dr)

De fleste bryder sig ikke om blodtørstige myg, der summer om ørerne og stikker overalt på kroppen.

Men for nogle mennesker er myggene mere irriterende end for andre. De bliver nemlig oftere stukket - og det er ikke helt tilfældigt.

- Der er helt klart noget om snakken. Der er bare nogle, som virker til at tiltrække flere myg end andre. Og det er der forskellige årsager til, siger Lars Brøndum, der er biolog ved Naturhistorisk Museum i Aarhus.

Han understreger, at nogle af årsagerne stadig bliver diskuteret rent videnskabeligt.

Går efter store mennesker

Det er ikke alle myggearter, der stikker. Og blandt dem der gør, er det kun hunmyggene, du kan blive ramt af. De har nemlig brug for blod for at få energi til at udvikle æg.

Når hunmyggene bliver tiltrukket af mennesker, skyldes det først og fremmest, at vi udånder CO2. Og der er forskel på, hvor meget CO2 mennesker udånder.

- Myggene bruger den CO2, der er i udåndingsluften, til at navigere efter og finde frem til store pattedyr som for eksempel mennesker, siger Lars Brøndum.

- Og jo større du er, desto mere CO2 udånder du. Og det kan muligvis betyde, at store mennesker er mere tilbøjelige til at tiltrække myg, fortsætter han.

Foretrækker bestemte kropslugte

De blodtørstige insekter tiltrækkes også af varme. Derfor kan det have betydning, hvis du lige har cyklet eller dyrket sport. Det forklarer Thomas Pape, der forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum.

- Nogle mennesker har et lidt større stofskifte - eller et generelt højere aktivitetsniveau - og myggene kan registrere varmen. Det sker dog på relativt kort afstand, siger han

- En lidt varmere hud vil også afgive flere kropslugte, fortsætter Thomas Pape.

Og kropslugten kan også være en af grundene til, at myggene bliver gladere for bestemte mennesker, siger biolog Lars Brøndum:

- Under sport og anden hårdt fysisk arbejde opbygges der mælkesyre i kroppen. Og det har vist sig, at den her mælkesyre, som blandt andet udskilles gennem sved i huden, også virker tiltrækkende over for myg.

Kropslugte er også afgjort af bakterier, der sidder på huden. Her viser en undersøgelse fra Holland, at jo flere forskellige bakterier, du har på huden, desto mindre attraktiv er du overfor myg.

Blodtypen kan være afgørende

Forskere i Japan har tidligere undersøgt sammenhængen mellem blodtyper og risikoen for at blive stukket af myg. I alt testede forskerne 64 mennesker med forskellige typer blod.

De fandt frem til, at folk med blodtype 0 tiltrækker flere myg end folk med blodtype B, AB og A. Forskellen var især stor, når blodtype 0 blev sammenlignet med blodtype A.

- Så det tyder på, at blodtypen har noget at sige. Men her er det igen vigtigt at understrege, at det stadig kræver mere forskning, siger biolog Lars Brøndum.

Tag den langærmede på

Der findes mange forskellige husråd, når det handler om at undgå de kløende stik fra blodsugerne. Men det bedste råd er, ifølge Lars Brøndum, at holde huden dækket til.

- Hvis myggene ikke kan komme til huden, så kan de jo af gode grunde ikke stikke. Så tag en tynd langærmet trøje på, som gerne slutter tæt imod håndledende, siger han.

- Og ellers så bør du overveje, hvilke omgivelser du er i. Er du steder, hvor der er meget fugtigt og vindstille, så vil der naturligt være flere myg, fortsætter han.

Facebook
Twitter