Er du hundeallergiker? Du kan måske alligevel få en (hun)hund

Nogle allergikere reagerer kun på hanhunde, viser undersøgelse.

Det kræver mere forskning, før vi ved, hvor mange, der kan få gavn af den nye viden om hanhunde-allergi, siger forskere. (Foto: © Julija Sapic, ColourBox)

Er du nødt til at droppe din drøm om at få en hund, fordi du eller en anden i familien har allergi?

Måske kan du alligevel få den hund, du drømmer om. Og det har ikke noget med allergivenlige hunderacer at gøre.

Nej, så længe der er tale om et hunkøn. Altså en tæve.

Nogle hunde-allergikere reagerer nemlig kun på hanhunde. Sådan lyder konklusionen i ny, lille undersøgelse fra Dansk BørneAstma Center (DBAC) ved Herlev og Gentofte Hospital.

Når allergikere reagerer på hunde, skyldes det proteiner fra for eksempel hundens hår, spyt, skæl eller urin. Proteinerne kaldes for allergener.

- Der findes et særlig allergen fra hanhunde, som du kan være allergisk over for uden at være allergisk over for alle de andre allergener, siger professor Hans Bisgaard, der sammen med sammen med post-doc Ann-Marie Schoos står i spidsen for undersøgelsen.

Op mod 60 procent reagerer kun på hanhunde

Forskerne har undersøgt 22 personer i alderen 15-18 år. De er blevet udsat for forskellige hundeallergener ved hjælp af særlige tests, som forskerne havde fået fremstillet til forsøget.

I undersøgelsen var der seks personer, som udelukkende reagerede på det særlige hanhund-allergen, der hedder Can f 5. Det er et protein, der dannes i prostata (blærehalskirtlen) på hanhundene.

- Dem, som kun er allergisk overfor det her allergen, kan altså godt få en hunhund, siger Hans Bisgaard.

- Allergi overfor hunde er specielt traumatisk for børn. Især for dem, der allerede har en hund og finder ud af, at de er nødt til at skille sig af med dem, fordi de får taget en allergitest, der viser positiv. Det vil man måske kunne undgå i nogle tilfælde, fortsætter Hans Bisgaard.

Han anslår, at 30-60 procent af alle hundeallergikere udelukkende reagerer på Can f 5.

- Vi har haft en formodning om det, da vi oplever i klinikken, at nogle patienter sagtens kan være sammen med deres hunde, selvom allergitesten for hund er positiv, siger Hans Bisgaard.

Forsker: Det kræver flere undersøgelser

Professor på Institut for klinisk medicin på Aarhus Universitet Hans Jürgen Hoffmann og professor i børneallergi på Syddansk Universitet Susanne Halken har begge læst den nye undersøgelse.

De finder undersøgelsen interessant, men understreger begge, at vi stadig mangler viden omkring, hvor mange patienter der kan få gavn af det.

- Det er endnu en brik til et puslespil, vi er ved at samle. Og jeg er ikke i tvivl om, at der er nogle patienter, der kun reagerer på hanhunde. Men hvor stor en andel, der er tale om, ved vi stadig ikke, siger Susanne Halken.

Hun understreger, at resultaterne desuden kræver mere forskning, da der er tale om en undersøgelse med få forsøgspersoner.

- Baseret på den her relativt lille undersøgelse, så vil jeg ikke kunne garantere, at man kan undgå at reagere på en hunhund. Jeg vil heller ikke kunne garantere, at hvis man kan tåle en hunhund nu, at man så også kan tåle den om syv år, siger Susanne Halken og fortsætter:

- Vi har i øvrigt længe vidst, at der var et allergen, som var relateret til hanhunde. Det nye i den her undersøgelse er, at de har fået lavet tests, der er delt op i han- og hunhunde.

Du kan ikke få en specifik hanhunde-test

Du kan finde ud af, om du er allergisk overfor hunde ved hjælp af blodprøver eller en hudpriktest.

På nuværende tidspunkt er problemet dog, at man ikke kan teste for han- eller hunhunde-allergi hver for sig i de almindelige hudpriktests. De allergitests, der anvendes i dag er en blanding af hun- og hanhunde.

- Til det her studie har vi netop fået lavet adskilte tests for hun- og hanhunde. Men det er ikke noget, du kan få ude i byen. Det må vi vente på, at industrien udvikler, siger Hans Bisgaard.

Til gengæld kan man analysere allergiårsagen ved hjælp af blodprøver og dermed blive klogere på, om man kun er allergisk overfor hunde.

Ifølge Susanne Halken er det også et problem, at vi i dag ikke har standardiserede tests i landet.

- Der er forskel på dem afhængigt af hvilket firma, de kommer fra. Og det betyder, at der kan opstå forskellige resultater, siger hun.

Undersøgelsen er publiceret i det videnskabelige tidsskrift 'The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In practice'.