Er han sur eller glad? Mundbind gør det svært for os at aflæse andres humør

Det er især øjnene og munden, vi kigger på, når vi skal aflæse andres følelser.

Det er bedst at undgå ironi og sarkasme, når man kommunikerer med mundbind på, siger ekspert. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Når du træder uden for dit hjem disse dage, skal mundbindet nærmest på overalt. I toget, i supermarkedet og på shoppingturen.

Det kan gøre det lidt sværere at høre, hvad kassemedarbejderen siger, når du handler, eller besværligt at genkende en bekendt, som du går forbi på gaden.

- Og vi ved fra flere undersøgelser, at mundbindet også kan gøre det sværere at aflæse andre menneskers følelser.

Sådan siger Kristian Tylén, der er lektor ved Aarhus Universitet, hvor han forsker i sprog- og kognitionsvidenskab.

Han har kigget på både international forskning og undersøgelser fra studerende, som han vejleder, der alle peger i samme retning: Mundbind mindsker vores evne til at aflæse andre menneskers følelser.

Det påvirker vores kommunikation med andre mennesker.

- Når vi alle sammen skal bære masker i det offentlige rum, bliver det vanskeligt at kommunikere med samme nuancer og præcision som før, siger han.

Glæde og sorg blev ikke altid opfanget

I et tysk forsøg fra 2020 kunne forskerne se, at mundbind reducerede, hvor ofte deltagerne ramte plet, når de skulle aflæse, hvilken følelse personen på et billede havde.

Der var seks følelser - og bortset fra ‘frygt’ og ‘neutral’ reducerede mundbindet, hvor ofte deltagerne aflæste følelserne korrekt.

Deltagerne kom blandt andet til at afkode følelserne glæde, sorg og vrede som neutrale ansigtsudtryk.

Billederne, som blev brugt i den tyske undersøgelse. Fra venstre mod højre er udtrykket vrede, afsky, frygt, glæde, neutral og ked af det. (© Ebner et al. 2010)

Også afsky blev fejlagtigt aflæst som vrede. Det skete i hele 38 procent af tilfældene, når personen havde et mundbind på. Hvis personen ikke havde mundbind på, blev afsky kun forvekslet med vrede i to procent af tilfældene.

Det giver god mening, at vi aflæser afsky forkert, når andre bærer mundbind.

En undersøgelse fra 2017 viser, at vi hovedsageligt aflæser ved øjnene og munden, når vi skal afkode andres følelser.

Netop afsky og glæde læser vi særligt ud fra munden - og det er selvsagt lidt svært, når andre bærer mundbind.

Frygt kan vi ofte aflæse

Kristian Tylén fortæller, at det i flere undersøgelser stikker ud, at frygt er nemmere at aflæse end de andre følelser på trods af mundbind.

Det mener han, at der særligt er to mulige forklaringer på: Evolution og øjnene.

- En del af forklaringen kan være, at frygt i høj grad vises med øjnene og i den øvre del af ansigtet, der ikke er tildækket af mundbind, siger han.

En anden teori er, at det er nemmere at aflæse frygt, fordi det evolutionsmæssigt har været til stor gavn at kunne aflæse følelsen hos andre.

- Det kan redde os i situationer, hvor vi er truede, hvis vi hurtigt kan aflæse, at andre også er bange for noget, og der derved er fare på færde, siger han.

Kristian Tylén mener, at vores hjerner er gearet til at aflæse frygt hurtigt.

- Vi har særlige, effektive neurale systemer (der sender impulser rundt i hjernen, red.), som er specialiseret i at reagere på andres frygt. Det gør os til eksperter i at aflæse frygt, siger han.

Vi skal lære at kommunikere med masker på

Hvis du oplever misforståelser eller akavede samtaler, fordi mundbindet gør samtalen lidt mindre flydende, er det helt naturligt.

Al begyndelse er nemlig svær.

- Når vi pludselig står i en situation, hvor vi skal lære at kommunikere på en ny måde, vil der opstå problemer i starten, siger Kristian Tylén og fortsætter:

- Da vi startede med at sende sms’er til hinanden, var der også masser af misforståelser, fordi det var en helt ny måde at kommunikere med nye ‘regler’ og måder at forstå beskederne. Det samme gør sig nok gældende for mundbind.

Sådan sikrer du, at andre forstår dig

Når du skal kommunikere med andre, mens du har mundbind på, er det en god idé at være opmærksom på dine ord og dit kropssprog.

- Det kan være en god idé at gå uden om ironi, drilleri eller sarkasme, da det kan være sværere at aflæse, når en del af ansigtet er dækket til, siger Kristian Tylén og fortsætter:

- Her bruger vi normalt ansigtsmimik til at modificere, hvad vi mener, og lægge en ekstra betydning ind i budskabet uden at sige det direkte med ord. Det er sværere med mundbind på.

Der kan også skrues lidt op for kropssproget.

Hvis du er glad, kan du grine mere med lyd eller smile ekstra meget under mundbindet, så øjnene kniber sig mere sammen.

Når du selv taler med en person, der bærer mundbind, er det vigtigt, at du er opmærksom på personen, hvis I taler om et følsomt emne.

- Mundbindet kan have konsekvenser, når samtalen falder på svære følelser. Hvis din samtalepartner er skrøbelig eller ikke har det godt, betyder det meget, at vi kan aflæse, hvad de præcist mener og føler ved at se hele deres ansigt, siger Kristian Tylén og fortsætter:

- Derfor er det vigtigt at spørge ind med ord, hvis du er i tvivl om, hvordan den anden person faktisk har det.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk