Et betændt mysterie: Nu nærmer forskere sig et svar på, hvorfor du får bumser

Et bestemt protein spiller en overraskende rolle i hudsygdommen akne.

Ny viden kan føre til bedre behandling af hudsygdommen akne i fremtiden, siger dansk forsker. (Foto: Ievgen Chabanov © COLORBOX)

Hudorme, bumser og ømme knopper i ansigtet.

De fleste unge har på et tidspunkt oplevet en form for akne.

Hos nogle er problemet stort, og det kan fortsætte op gennem voksenlivet.

Akne kan påvirke det mentale helbred, forklarer Hans Lomholt, der er ekstern lektor på Aalborg Universitet og speciallæge i hudsygdomme ved Hudlægecenter Nord:

- Det er ikke farligt, men en række studier viser, at det har en stor indflydelse på ens livskvalitet. Og det er nok fordi, det sidder i ansigtet, og så kommer det i teenageperioden, hvor man skal finde sin identitet, og man vil gerne vise sig overfor andre unge, siger han.

Nu viser en undersøgelse, udgivet i Nature Communications, at personer med akne har et lavere niveau af et bestemt protein udtrykt i deres hud.

Det drejer sig om proteinet GATA6. Og det er ny, interessant viden, mener Hans Lomholt, der har set på undersøgelsen.

- Det er en ny mekanisme, der bliver belyst i den her undersøgelse. Det åbner jo nye og spændende veje for at lave medicin, der virker på en helt anden måde og måske kan målrettes mere, siger han og fortsætter:

- Men det er basal forskning, og der er stadig et stykke vej til, at det får betydning for patienterne.

Protein spiller mange roller

Forskerne er kommet frem til deres resultat på forskellige måder. De har blandt andet kigget på hudprøver hos en række personer med akne og sammenlignet det med prøver fra personer uden akne.

- Og så har de også lavet nogle forsøg, hvor de har dyrket celler i et laboratorium. Så det er et grundigt stykke arbejde, siger Hans Lomholt.

Han forklarer, at proteinet GATA6 ser ud til at påvirke, hvordan cellerne, der sidder i gangene til vores talgkirtler, formerer sig, og hvordan de fungerer.

Talgkirtler er små kirtler, som findes i det meste af huden. De udskiller fedt, også kaldet talg. Akne opstår, når der kommer betændelsesreaktion i talgkirtler.

- Derudover ser det ud til, at det her protein har betydning for produktionen af talg. Og det sørger for, at det mandlige kønshormon virker mindre kraftigt på talgkirtlerne, siger Hans Lomholt og fortsætter:

- Og man ved, at det mandlige kønshormon spiller en vigtig rolle for produktionen af talg. Så det her protein ser ud til at spille ind på flere måder i udviklingen af akne.

Vi mangler stadig viden

I dag findes der en række behandlinger mod akne. Ifølge Hans Lomholt kan den her undersøgelse i fremtiden åbne for nye behandlinger, der er mere målrettede.

Men vi mangler stadig at besvare nogle helt grundlæggende spørgsmål omkring sygdommen.

- Vi kender en række af mekanismerne i akne, og den her undersøgelse bidrager med endnu en mekanisme. Men vi ved faktisk stadig ikke, hvorfor akne starter. Altså hvorfor mangler det her protein for eksempel i første omgang? siger Hans Lomholt.

- Og jo mere viden, vi får omkring det, jo flere muligheder får vi jo for at gribe ind, slutter han.

Facebook
Twitter