’Et enormt gennembrud i kampen mod en af verdens farligste sygdomme’: Ny vaccine mod malaria viser lovende resultater

Det kan redde hundredtusindvis af liv hvert år, hvis den nye vaccine fortsætter med at imponere, siger dansk ekspert.

Malaria er en af verdens farligste sygdomme. Hvert år dør mere end 400.000 mennesker af den myggebårne infektion, men en ny vaccine skaber plads til optimisme i kampen mod sygdommen. (Foto: TIM VERNON / SCIENCE PHOTO LIBRA)

Malaria har i over 100 år været blandt de mest dødbringende sygdomme i verden.

Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at mere end 400.000 mennesker hvert år dør af den farlige infektion.

Størstedelen af dødsfaldene rammer børn under fem år.

I løbet af de seneste 50 år har forskere og læger i hele verden forsøgt at udvikle en effektiv vaccine mod malaria.

I 2015 lykkedes det for første gang med vaccinen RTS,S, og nu er et nyt skud på stammen kommet til: R21-vaccinen.

En vaccine, som viser yderst lovende resultater.

Det fortæller Michael Theisen, som er vaccine forsker ved Statens Serum Institut (SSI) og p rofessor på Københavns Universitet, hvor han i mange år har arbejdet med at udvikle en vaccine mod malaria.

- Det er nogle meget flotte resultater, vi kan se i deres tidlige tests. Deres vaccine giver en beskyttelse på 70-80 procent hos de helt små børn, som er særligt udsatte for malaria. Hvis den fortsætter med at imponere på den måde, er det et enormt gennembrud i kampen mod en af de værste sygdomme, vi har. Det ville være fantastisk, siger han.

’Det kan reelt set udrydde sygdommen’

Det estimeres, at malaria er skyld i mere end 200 millioner alvorlige sygdomsforløb om året på verdensplan.

Den myggebårne sygdom rammer især befolkningen i de afrikanske lande, som ligger syd for Sahara-ørkenen.

Ifølge WHO opstår 94 procent af alle malariatilfælde i den region, og hvis den nye vaccine fortsætter de gode takter, kan det være med til at knuse et af de største sundhedsproblemer i Afrika, fortæller Michael Theisen.

- Med en effektiv vaccine vil man næsten kunne få malaria til at forsvinde. I samspil med malariamedicin, myggenet og andre eksisterende værktøjer, vil flere hundredtusinder af liv kunne reddes hvert år, siger han.

I kampen mod malaria er nogle af de mest anvendte værktøjer myggenet og malariamedicin. En effektiv vaccine vil kunne supplere og gøre en stor forskel for mennesker som mor og barn på billedet fra Burkina Faso. (Foto: Nyani Quarmyne)

Udover at redde liv vil vaccinen også spare rigtig mange børn for svære sygdomsforløb, som påvirker deres liv, fortæller Michael Theisen.

- Dødeligheden er højest blandt børn under fem år, men de lidt ældre børn i skolealderen er den gruppe, som oftest rammes af hårde sygdomsforløb. Det kan tage alt fra uger til måneder for børnene at komme sig over sygdommen, og det forhindrer dem i at leve deres liv og lave ting som at gå i skole, siger han.

Vaccinen skal testes yderligere

Selvom de tidlige resultater ser meget lovende ud for R21-vaccinen, er der stadig nogle vigtige faktorer, som skal undersøges nærmere.

En større række test-vaccinationer er i fuld gang, og her er der særligt to ting, som er essentielle at få svar på, fortæller Michael Theisen.

- For det første er det utrolig vigtigt at få svar på, hvor lang tid antistofferne bliver i kroppen i den nødvendige mængde for at beskytte personen mod malaria. Hos testpersonerne i Burkina Faso kan vi se, at effekten holder i omkring seks måneder, men efter det er det svært at sige, om det fortsætter sådan, siger han.

I Burkina Faso er der seks måneder om året, hvor malariasmitten ikke forekommer, og derfor er resultaterne ikke repræsentative for andre lande som for eksempel Uganda, hvor malariasmitten er til stede hele året.

Dog viser data fra de vaccinerede børn i Burkina Faso også, at niveauet af antistoffer kan genskabes med en revaccination.

En læge tester et barn for malaria i Tanzania, maj 2011. (Foto: STAFF © Scanpix)

’Vi skal ikke være bange for at bruge den’

Den anden ting, som er vigtig at holde øje med, er, om vaccinen beskytter mod forskellige malariaparasit-varianter, fortæller Michael Theisen.

- En af de helt store udfordringer er, at malariaparasitten er snu og god til at omstille sig. Når man presser den med en vaccine, risikerer man, at der udvikles nye varianter, som vaccinen og kroppen ikke kan bekæmpe. Det er derfor vigtigt at undersøge, om vaccinen giver beskyttelse mod forskellige malariaparasit-varianter, siger han.

På trods af de områder, hvor usikkerheden stadigvæk spøger, behøver man ikke være varsom med at udrulle R21-vacccinen i kampen mod malaria, hvis de næste resultater fortsat er lige så gode, mener Michael Theisen.

- Hvis vi kigger på den måde, som vi verden over er lykkedes med at udrulle vacciner mod covid-19, burde det i mine øjne kunne gøres på samme måde med malariavaccinen. De forbehold, der er, bør ikke stoppe os, når det handler om så ødelæggende en sygdom som malaria. Eksemplet med det store fokus og handlekraften i forbindelse med pandemien kan vi virkelig lære meget af, siger han.