Et farlig virus spreder sig: Hvorfor opstår de 'altid' i Kina?

Sars, fugleinfluenza og et nyt virus er alle opstået i Kina. Og det er der flere grunde til.

Dyr og mennesker lever tæt i nogle dele af Kina. Det kan være en af forklaringerne på, at nye vira opstår i Kina, siger ekspert. (Foto: Str © Scanpix)

Denne artikel er opdateret efter udgivelse. I første version stod der, at 2019-nCoV ikke smitter mellem mennesker, men kun fra dyr til mennesker. De kinesiske myndigheder har nu bekræftet, at virus smitter mellem mennesker.

De seneste uger er der kommet flere meldinger om, at et mystisk virus har spredt sig i Kina.

Det har indtil videre kostet seks personer livet, og flere og flere bliver smittet.

Mange af de smittede bor i eller har besøgt Wuhan i det centrale Kina, hvor myndighederne mener, at virusset kommer fra.

Det nye virus er en ny type coronavirus, der er blevet døbt 2019-nCoV.

Og måske har du hørt om coronavirus før, hvis du husker virus-udbruddet med Sars i 2003.

Sars er nemlig også en en del af familien af coronavirus, der kan smitte mennesker.

Ligesom det nye virus udsprang Sars også i Kina. Det samme gjorde fugleinfluenzaen H7N9 i 2013.

Men hvorfor er det lige fra Kina, at vi ofte hører om nye vira, der kan koste menneskeliv?

Det har Tyra Grove Krause, der er overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut, hvor hun overvåger infektioner og holder øje med nye sygdomsudbrud, en forklaring på.

- Mange af de nye vira opstår i krydsfeltet mellem dyr og mennesker. I visse områder i Kina lever forskellige dyr tæt sammen, og mennesker har også tæt kontakt med dem, siger hun og fortsætter:

- Ser vi på det nuværende udbrud i Kina, så har de fleste smittede personer haft kontakt til et bestemt fiske- og dyremarked, hvor der formentlig er mange forskellige levende dyr tæt samlet på ét sted. Nu kender vi jo ikke smittekilden, men virus er blevet fundet i miljøet på markedet. Måske er virusset opstået et helt andet sted, for eksempel ude på landet, hvor både fjerkræ, svin og andre dyr lever tæt sammen. Og så kommer de her dyr pludselig med ind til et marked i byen, hvor mange mennesker kan blive udsat for smitte.

Coronavirus opstår også andre steder

Kina er ikke det eneste land, hvor dyr og mennesker i nogle områder lever tæt.

Men hvorfor ser vi så ikke virus-udbrud på samme måde i andre lande?

- De her virus kan opstå mange steder, hvor mennesker netop lever tæt sammen med dyr. For eksempel har vi også set alvorlige coronavirus-infektioner på Den Arabiske Halvø, hvor smitten kommer fra dromedarer. Så den oplagte forklaring er den tætte kontakt med mange forskellige slags dyr i det daglige, siger Tyra Grove Krause.

Der er dog flere årsager til, at vi hører om vira fra Kina:

- En anden forklaring på, at vi ofte hører om virus-udbrud fra Kina, kan også være, at de er gode til at opdage nye vira i landet, siger Tyra Grove Krause.

Virusset smitter nu mellem mennesker

Da Sars brød ud i 2003, var det vigtigt at få isoleret patienterne, fordi infektionen kunne smitte mellem mennesker.

- Man kunne se, at mennesker, der havde tæt kontakt til patienterne, også blev ramt, fordi virusset var så smitsomt, siger Tyra Grove Krause.

Indtil mandag havde de kinesiske myndigheder kun bekræftet, at det nye coronavirus smitter fra dyr til mennesker - og ikke mennesker i mellem.

Men det ændrede sig mandag aften, hvor kinesiske myndigheder offentliggjorde, at flere personer var blevet smittet af enten familiemedlemmer eller patienter, som de havde behandlet.

Virus ændrer sig hele tiden

Når et virus går fra at smitte mellem dyr til også at smitte fra dyr til mennesker, er det, fordi et virus hele tiden ændrer sig.

- Det er slet ikke alle vira, der kan smitte mennesker. Men der skal ofte bare en lille ændring til, og så er det muligt.

Det er små ændringer i arvematerialet, der gør, at et virus pludselig får en ‘nøgle’, der passer ind i cellerne i for eksempel luftvejene ved mennesker. Og så kan virusset sætte sig fast og inficere mennesket.

- Det kendetegner vira, at de hele tiden ændrer sig en smule.

Tyra Grove Krause forklarer, at det endnu ikke er til at sige, om virusset hele tiden har smittet mellem mennesker eller om det er muteret.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har indkaldt til hastemøde onsdag for at vurdere, hvordan virusudbruddet skal håndteres.

Du skal ikke være bekymret

Tyra Grove Krause understreger, at der ikke er grund til bekymring, hvis du opholder dig i Danmark.

- Der er ikke set tilfælde i Europa endnu, og det skyldes nok, at der ikke er så mange rejsende til Wuhan-området i Kina. Og selv hvis der kommer en person til Danmark, der er smittet, så skal vi nok opdage det, da vi allerede nu kan påvise det her virus, siger hun og fortsætter:

- Derudover ser det ikke ud til, at det her virus er lige så farligt som Sars. De personer, der indtil videre er døde, har været svækket af andre sygdomme, før de blev smittet. Og så skal der ikke altid så meget til, før det bliver meget alvorligt.