EU forbyder muligt kræftfremkaldende farvestof i dit fredagsslik

Det hvide farvestof E171 findes blandt andet i slik og kosmetik.

EUs medlemslande bakker op om et forbud mod e-nummeret 171, som ifølge den nyeste forskning kan være kræftfremkaldende. (© WikiMedia Commons)

Rettelse: Af denne artikel fremgik det tidligere, at E171 findes i slikket 'skolekridt'. Det gør det ikke. Christina Skou Frænde, der er trade marketing manager i Fazer, som laver skolekridt, fortæller, at Fazer for mere end 1,5 år siden udfasede E171 i alle sine danske produkter og arbejder på at udfase stoffet fra få resterende produkter i udlandet i løbet af efteråret.

- Vi abejder altid på at optimere vores produkter og følger alle regler og direktiver. Og gerne før tid, siger hun.

EUs medlemslande netop har besluttet at forbyde fra e-nummeret E171 fra 2022.

E171 giver en ren, hvid farve og bliver typisk brugt i madvarer som slik, is, salatdressinger og i nogle former for bagværk.

Titandioxid - også kaldet E171 - er et mineral, der bruges som farvestof i blandt andet slik og kosmetik.

Tidligere har farvestoffet været i fokus, fordi forskere har mistænkt det for at have sundhedsskadelige effekter, og efter længere tids undersøgelser har EU-Kommissison forslået at forbyde stoffet fra starten af 2022.

Det forslag har nu fået opbakning fra EUs medlemslande.

Så sent som i 2016 vurderede eksperter fra det europæiske organ for fødevaresikkerhed, EFSA, ellers, at E171 ikke var forbundet med risici.

- Men der er kommet nye data til sidenhen. De peger på, at stoffet er det, man kalder genotoksisk. Det betyder, at det kan skade vores dna. Dette medfører en mistanke om, at stoffet kan være kræftfremkaldende, siger Pelle Thonning Olesen, som er seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet

EU tager ingen chancer

E171 går også under navnet titanium-dioxid, og bliver brugt som farvestof i blandt andet slik, kosmetik og medicin.

Indtil for nylig har forskning peget på, at vores krop kan håndtere stoffet uden problemer.

Men det viser sig nu muligvis at være forkert, fortæller Pelle Thonning Olesen.

- Vi kan ikke sætte to streger under, at stoffet er kræftfremkaldende. Men der er så tydelige indikationer, at stoffet ikke længere kan vurderes som sikkert at indtage. EU har taget konsekvensen af den vurdering og vil derfor forbyde stoffet, siger han.

Det er ikke lykkedes EFSA at finde frem til den mekanisme, som får E171 til at påvirke og skade dna’et.

Derfor ved man heller ikke, hvor store mængder der skal til, før stoffet er potentielt skadeligt.

Af samme grund indfører EU en forordning - en lov - om at forbyde E171 fra starten af 2022.

Herefter har vi i Danmark og EUs øvrige medlemslande et halvt år til at udfase stoffet fra al fødevareproduktion.

Selvom det er en relativt kort tidsfrist, betyder det ikke, at du skal være nervøs, hvis du har en forkærlighed for hvidt slik eller vaniljeis, understreger Pelle Thonning Olesen.

- Risikoen er formodentlig meget lille, når der er tale om et indtag af kortere varighed. Derfor er det vigtigste nu, at E171 ikke bliver brugt i fødevarer fremover. Og hvis man gerne vil undgå det fra dags dato, kan man altid kigge på madvarers ingredienslister og vælge det fra, siger han.

Inden loven om at udfase E171 træder endeligt i kraft, skal forslaget gennemgåes af Europa-Parlamentet og EU-Rådet. Det forventes dog kun at være en formalitet.