Færre cykelture og mindre alkohol: Sådan har nedlukningen påvirket de danske gravide

Særligt hjemmearbejde under første corona-bølge har snydt de gravide for motion.

Under første nedlukning motionerede de gravide mindre sammenlignet med gravide året før. Det kan give sværere graviditeter med flere komplikationer. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Mange danskere har under coronanedlukningen været mindre aktive end før, og for især én gruppe danskere kan det få store konsekvenser.

De gravide.

For restriktionerne, som fra marts sidste år blev det "nye normale", gjorde danskerne mindre fysiske aktive. Det kan have en negativ indflydelse på graviditeten.

- Vi ser et signifikant fald i de gravides motionsvaner under første nedlukning sammenlignet med året før. Det er bekymrende, fordi motion er så vigtigt for at mindske risikoen for komplikationer under graviditeten, siger Hanne Hegaard, der er jordemoder og seniorforsker på Obstetrisk Afdeling på Rigshospitalet.

Hanne Hegaard har været med til at lave undersøgelsen om, hvordan gravide motionerede, røg og drak under coronakrisens første nedlukning.

Da verden (og cyklen) stod stille

Undersøgelsen er lavet på Rigshospitalet i København, og netop i den danske hovedstad er der rigtig mange, der bruger cyklen, når de skal fra A til B.

Men under første coronanedlukning sker der et drastisk fald fra 28 procent til 15 procent af de gravide, der bruger cyklen som motionsform.

- Det er virkelig sundt at cykle til og fra arbejde, fordi det er motion, der er integreret i hverdagen. Her kan hjemmearbejdspladserne være forklaringen på, hvorfor vi ser faldet, så knapt så mange har skulle transportere sig på arbejde, siger Hanne Hegaard.

De gravide motionerede knap ti procent mindre under første nedlukning sammenlignet med gravide året før. Alligevel er Hanne Hegaard positivt overrasket over, at faldet ikke er større.

- Vi kan se, at mange alligevel har holdt sig i gang med løb og rask gang, imens andre idrætsfaciliteter har været lukket ned, siger hun.

Mindre motion giver sværere graviditeter

Hvis kvinden helt skrotter motion, når der er en baby på vej, kan det få ret vidtstrakte konsekvenser for både mor og barn.

Motion under graviditeten kan bryde med et arveligt fedme-gen, og det kan gavne dit barns sundhed helt op i voksenlivet.

Det er naturligvis en gevinst, du skal vente lidt med at se frugten af. Men på den lidt kortere bane, kan du (statistisk set) se frem til en graviditet med færre komplikationer.

- Forskning viser, at en graviditet, hvor moren har været inaktiv, i højere grad hænger sammen med komplikationer. Hos de inaktive gravide ser vi oftere graviditetsdiabetes, svangerskabsforgiftning, komplicerede fødsler og depression både under og efter graviditeten, siger hun.

Derfor kan en daglig, rask gåtur være fornuftig at se på som en del af en grundig fødselsforberedelse.

Hjemmearbejde efter corona

Mange virksomheder har under pandemien fået øjnene op for fleksibiliteten ved hjemmearbejdet.

Flere steder bliver hjemmearbejdet tænkt ind - også efter coronakrisen er overstået.

Hvis det er tilfældet for dig, har jordemoderen et enkelt budskab, der gælder både for gravide og ikke-gravide.

- Fortsætter man med at have hjemmearbejde efter nedlukningerne, er det utrolig vigtigt at få erstattet sin daglige cykeltur med en anden form for motion som for eksempel en gåtur, siger hun.

Hvordan nedlukningerne og de færre timer på cyklen muligvis kan påvirke årgang 2020 og 2021 er svært at spå om.

- Det kan være, at vi om en årrække vil kunne se en sundhedskonsekvens af den her nedlukning for børnene, men det kan vi ikke svare på endnu.

FacebookTwitter