Færre kvinder bliver tjekket for livmoderhalskræft: ‘Kom afsted’

Der blev undersøgt 10 procent færre celleskrabsprøver i 2020 end året før.

Selvom du har fået en HPV-vaccine, er det vigtigt, at du stadig får foretaget celleskrab. (Foto: Ava Sol © Unsplash)

I 2020 blev der undersøgt 10 procent færre prøver for celleforandringer end i 2019. Celleforandringerne kan føre til livmoderhalskræft.

Det viser en ny opgørelse fra Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram.

- Det er en bekymrende udvikling, siger Marianne Waldstrøm, der er ledende overlæge ved afdelingen for Klinisk Patologi ved Sygehus Lillebælt og formand for styregruppen Dansk Kvalitetsdatabase for Livmoderhalskræftscreening.

- Det er et relativt stort fald, at der bliver analyseret 10 procent færre prøver fra livmoderhalsen end tidligere, siger hun og fortsætter:

- Jo tidligere man opdager livmoderhalskræft, desto bedre mulighed for behandling. Derfor er det vigtigt, at man bliver screenet for forstadier til livmoderhalskræft.

Screening for livmoderhalskræft sker gennem et celleskrab, som danske kvinder bliver indkaldt til hvert tredje eller femte år. Du bliver indkaldt, fra du er 23 år, til du er 64 år.

Corona spiller en rolle

Eksperter ved ikke helt præcist, hvorfor vi ser et fald i antallet af celleskrab. Men de vurderer, at covid-19 spiller en rolle.

I marts 2020 bliver Danmark lukket ned på grund af corona-epidemien.

- Nedlukningen kan have gjort, at kvinder har udskudt deres celleskrab. Der er sket et fald i hele landet, siger Marianne Waldstrøm og fortsætter:

- På min afdeling ved Sygehus Lillebælt analyserer vi celleprøver fra Region Syddanmark, og her kunne vi se et kraftigt fald i prøver umiddelbart efter nedlukningen og de efterfølgende måneder.

Hun håber, at kvinderne får foretaget de manglende celleskrab.

- I bedste fald kan man håbe, at der er tale om en forsinkelse. De kvinder, der ikke fik lavet celleskrab i 2020, får forhåbentlig fulgt op og får det lavet i 2021, siger Marianne Waldstrøm og fortsætter:

- Men frygten er, at kvinderne ikke kommer, og vi ikke får fanget forstadierne, inden det måske udvikler sig til kræft.

Kom så afsted

Hvis du mangler at få foretaget et celleskrab, har Marianne Waldstrøm en klar besked til dig:

- Kom afsted. Et celleskrab er en relativ simpel undersøgelse, men den kan have stor effekt og en forebyggende virkning.

Hun understreger, at det aldrig er for sent at få lavet et celleskrab.

- Du behøver ikke en invitation til at få lavet et celleskrab. Hvis du ikke kom afsted sidste år - eller de seneste mange år - skal du ikke vente på en invitation. Du kan bare bestille en tid hos din læge. Det er aldrig for sent at få tjekket, siger hun.