Fakta-knæk: Er det farligt at knække fingre?

Forældre har ofte fortalt, at det er skadeligt, og at du kan få gigt af at knække fingre. Men hvad siger videnskaben?

Du danner små luftbobler i dine fingerled. De brister, når du knækker fingrene. (© DR/ Colourbox)

Knæk, knæk, knæk - og så den anden hånd.

Mange har prøvet at lægge ører til folk, der knækker fingre. Det er muligvis tilfredsstillende for personen, der gør det, men det kan være en væmmelig lyd for andre.

Og knaselyden er muligvis grunden til, at forældre og andre belærende typer i årevis har fortalt os, at vi ikke må knække fingre. Det kan nemlig skade fingrene og i værste tilfælde føre til gigt, lyder baggrunden for rådet.

Men det er videnskaben ikke enig i. For der er lavet en række undersøgelser om at knække fingre, og intet tyder på, at det kan give kronisk leddegigt, slidgigt eller andre ledsygdomme. Det forklarer ledende overlæge ved Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Rigshospitalet, Henrik Røgind:

- Det har ingen kendte kliniske konsekvenser - ud over måske at irritere omgivelserne, siger han.

Blandt andet har amerikanske forskere i en undersøgelse fra 2011 undersøgt 215 personer i alderen 50 til 89. Her sammenlignede forskerne fingerleddene på dem som jævnligt knækkede fingre, og dem som ikke gjorde. Forskerne fandt ikke nogen forskel på leddene i de to grupper.

Små bobler dannes i dine fingre

Når nogle tror, det gør skade at knække fingre, kan det hænge sammen med den knasende lyd, der opstår. Det lyder som om, man knækker noget, der helst ikke skal knækkes. Men det er ikke tilfældet.

Lyden opstår, fordi du danner små luftbobler i dine fingerled, som brister under ”knække- manøvren”. Det forklarer overlæge på Odense Universitetshospitals ortopædkirurgiske afdeling, Søren Larsen:

- Der dannes et vakuum i leddet, og det udvikler en lille luftboble. Og den luftboble bliver stille og roligt større og større, siger han og fortsætter:

- De mennesker, der gør det, beskriver det som om, de får en ubehag-fornemmelse i leddet. Og når de så knækker fingrene, oplever de en lettelse - en rar fornemmelse. Og det skyldes, at boblen brister.

Den rare fornemmelse er muligvis årsagen til, ifølge Søren Larsen, at nogle ofte knækker deres fingre.

- Som menneske finder man ud af, at man kan få ubehaget væk. Det kan blive en vane, og det kan selvfølgelig være generende for andre, siger han.

Knækkede fingre i 50 år

Mange har nok makket ret, når forældrene har sagt, at det er farligt at knække fingre. Men for en amerikansk forsker ved navn Donald L. Unger skulle der beviser til.

I 50 år valgte han at knække fingre på venstre hånd mindst to gange om dagen. Han vurderede, at han knækkede fingrene på hånden mindst 36.500 gange.

Donald L. Unger undersøgte sin hånd efter de mange knæk, og sammenlignede den med den højre hånd. Og det viste sig, at der ikke var forskel på hænderne, og at ledene ikke havde taget skade.

I 2009 modtog Donald L. Unger den såkaldte Ig Nobelpris for sit enmandseksperiment. Prisen er en parodi på den rigtige nobelpris.

Lyt til dine smerter

Der er altså ingen grund til bekymring, når du knækker fingre. Søren Larsen siger derimod, at du som udgangspunkt skal være opmærksom, hvis noget i den krop gør ondt.

- Smerte er jo et grundlæggende faresignal om, at du gør noget, som ikke er rart. Og så kan det være noget, man bør tjekke, siger han og fortsætter:

- Og vi voksne mennesker er jo ikke altid lige gode til at tage smerterne seriøst. Men det er altså noget, vi bør være opmærksomme på.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk