Faktatjek: Er medicinsk cannabis en mirakelkur?

Fra kræft til manglende sexlyst. Der er næsten ikke det, cannabis ikke får skyld for at kunne kurere. Men holder påstandene, når vi kigger på forskningen?

Vidunder-kuren, der kan klare alverdens sygdomme og skavanker.

Det er det indtryk af medicinsk cannabis, du let kan få fra medier og google-søgninger.

Og netop i år kører en forsøgsordning i Danmark, hvor blandt andet visse sklerosepatienter og folk med smertefulde spasmer kan få udskrevet medicinsk cannabis.

Men hvad kan en joint eller cannabisolie egentlig hjælpe dig med? Kan den virkelig give dig sexlysten tilbage eller kurere kræft?

- Vi har endnu ikke et overblik over danskernes brug af cannabis som medicin. Undersøgelser fra udlandet viser, at det bliver anvendt meget bredt både i behandlingen af psykiske og fysiske lidelser, siger Sinikka Kvamme, der forsker ved Center for Rusmiddelforskning på AU.

Hun fortæller videre, at udenlandske undersøgelser peger på, at op imod 60 procent af dem, der bruger medicinsk cannabis, brugte det som en erstatning på receptpligtig medicin.

Men er det fornuftigt? Altså er der forskning nok, der viser, at medicinsk cannabis virker - og kan der være nogle bivirkninger, man overser?

Vi har udvalgt fem ganske forskellige områder - fra småskavanker til alvorlig sygdom. Her er eksperternes evaluering.

1

Manglende sexlyst

Når lysten til lagengymnastik falder, ville det være skønt, hvis en joint lige kunne vække appetitten igen.

En stor undersøgelse viste sidste år, at cannabis påvirker sexlysten positivt. Ifølge tallene havde folk, der indtog cannabis, simpelthen lidt oftere sex.

Men Astrid Højgaard, der er ledende overlæge på Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital, understreger, at cannabis har en lang række negative konsekvenser, også for sexlivet.

- Det er velkendt, at cannabis sænker testosteronniveauet, siger hun.

Og netop testosteron er et hormon, som er kendt for at spille en vigtig rolle for vores lyst til sex. Dyreforsøg har desuden vist, at stoffer i cannabisplanten påvirker rejsningsevnen negativt.

Men det stopper ikke her. For hvis du ønsker at få børn, er cannabis i den grad om at undgå, advarer Astrid Højgaard.

- Det har en skadelig effekt på fertiliteten. Sædkvaliteten falder markant, og i dyreforsøg ses misdannelser blandt afkom af handyr udsat for cannabis.

2

Smertelindring

Sidste år udkom en kæmpestor rapport, der gennemgik meget af den forskning, der er lavet om cannabis som medicin.

En konklusion i rapporten var, at cannabis virker smerte- og kvalmenedsættende for en lang række patientgrupper.

Det gælder for eksempel mennesker med kroniske smerter på grund af multipel sklerose, spasmer og visse smerter efter kemobehandling.

Og det er også nogle af de patientgrupper, der kan få udskrevet medicinsk cannabis i den danske forsøgsordning.

Nanna Cornelius er projektleder i Kræftens Bekæmpelse. Hun er med til at lave de anbefalinger, som foreningen giver kræftpatienter om alternativ behandling, for eksempel cannabis:

- Der er kræftpatienter med neuropatiske smerter, der fortæller, at de har gavn af cannabis som smertelindring eller som kvalmenedsættende middel, siger hun.

Samtidig understreger hun dog, at cannabis er et kompleks stof. En joint, eller de cannabisprodukter, man kan få i forsøgsordningen, er ikke godkendte lægemiddler.

Der kan altså bl.a. være ukendte bivirkninger. Derfor anbefaler hun, at du taler med sin læge, hvis du ønsker at få medicinsk cannabis:

- De gavnlige effekter for kvalme og smertelindring kræver ikke, at du bliver skæv. Så det er vigtigt, at du får det vendt med lægen, så doseringen er rigtig, forklarer Nanna Cornelius.

3

Hjælper PTSD-patienter

Posttraumatisk stresslidelse, forkortet PTSD, er en psykisk lidelse, som kan opstå efter, at man har oplevet livstruende hændelser som for eksempel krigshandlinger eller voldtægt.

Og ifølge Sinikka Kvamme fra Københavns Universitet er der mange PTSD-patienter, der fortæller, at de oplever en positiv effekt af cannabis. Men ser man på forskningen, er der mere usikkerhed:

- Konklusionen må være, at der lige nu ikke er nok evidens på området. Der mangler stadig forskning som sammenligner effekten af cannabis med placebobehandling. Dem forventer jeg kommer indenfor de næste tre år, fortæller hun.

Hun bekræfter dog, at nogle undersøgelser bekræfter PTSD-patienternes oplevelse af en positiv effekt.

- Men der er også noget, der tyder på, at et langtidsforbrug af højpotent cannabis kan have en negativ effekt. Så det er vigtigt at finde ud af, hvilke dosis og hvilken subtype af cannabis som er god for den her patientgruppe, fortæller Sinikka Kvamme.

4

Kurere kræft

Rick Simpson er en pensioneret, canadisk ingeniør, der hævder, at en helt bestemt opskrift med cannabisolier kan kurere alverdens sygdomme, heriblandt kræft.

Og han er ikke den eneste med det budskab på internettet.

Ser man på forskningen, er der da også umiddelbart grund til at sætte cannabisplantens effekt på cancer under loop:

- Der har været forskning, der viste, at cancerceller døde i laboratoriet, hvis de blev 'behandlet' med cannabis, siger Nanna Cornelius fra Kræftens Bekæmpelse.

Men Nanna Cornelius understreger, at der er utrolig langt fra celler i et laboratorium til en behandling til cancerpatienter.

- Vi må konkludere, at cannabis ikke har en helbredende effekt, da forskningen endnu mangler, og der er lang vej igen før vi har den. Og desuden ved vi ikke, om der endda kan være en negativ effekt, når man kombinerer cannabis med for eksempel kemobehandling, forklarer hun og fortsætter:

- Det allerbedste tilbud til cancerpatienter er det konventionelle tilbud. Det er derfor, at det er vigtigt, at der ikke er noget, der går ind og påvirker den konventionelle behandling negativt. Og det ved vi ikke, om cannabis gør.

Hun henviser til, at man ser en væsentlig højere dødelighed blandt de cancerpatienter, der helt dropper det konventionelle tilbud og i stedet tager alternativ behandling.

- Men hvis for eksempel cannabis nedsætter kvalmen og dermed øger appetitten, så kan det jo være positivt for patienten. Det er meget komplekst, og svært både for patienter og for os at rådgive om, da vi mangler viden. Som kræftpatient er det vigtigste her, at man tager dialogen med sin læge, understreger Nanna Cornelius.

5

Det nye antibiotika?

I sidste uge kunne bl.a. Fyns Stifttidenden fortælle, at danske forskere er i gang med at udvikle en creme, der kan slå resistente bakterier bedre ihjel end de nuværende muligheder.

Og et af de stoffer, forskerene har store forhåbninger til, er CDB, som er et af de aktive stoffer i cannabis.

Janne Kudsk Klitgaard er forsker ved Klinisk Institut og Institut for Biokemi og Molekylær Biologi på Syddansk Universitet. Hun fortæller til Fyns Stifttidende:

- Vi ved, at når vi kombinerer CBD med antibiotika, kan vi slå bakterier ihjel med det. Ret effektivt.

Men hvorfor CDB kan det, ved forskerne ikke ret meget om. Ligesom at der er lange udsigter til, at en creme faktisk står på butikshylderne.

Forskerne har taget patent på cremen, og det er usædvanligt, at den mulighed er der. Det skyldes primært, at forskerne i det her tilfælde kun har set på ét af de aktive stoffer i cannabis.

- Der er ikke så meget forskning i hele cannabisplanten, og det er der mange grunde til, siger Sinikka Kvamme og fortsætter:

- Der er over 140 aktive stoffer i planten, og det er svært at undersøge, hvordan de påvirker hinanden. Og det er også for komplekst til at man kan patentere det, siger Sinikka Kvamme.

Hun peger peger dermed på, at det også er et spørgsmål om penge og muligheder for profit.

Nanna Cornelius fra Kræftens Bekæmpelse bekræfter tendensen:

- De store medicinalfirmaer investerer ikke rigtigt i det. En grund til det kan være de manglende patentmuligheder. Men det kan også være, at de ikke tror på det, og derfor ikke ser en god investering.