Vi er alt for besatte af at gøre rent. Og det øger måske vores risiko for at udvikle allergier.
Det er hovedkonklusionen i den såkaldte hygiejnehypotese, som påstår, at renligheden i den vestlige verden gjort os mere sårbare overfor allergier.
Astma-Allergi Danmark anslår, at 1.5 millioner danskere er berørt af overfølelsessygdomme som astma og allergi. Det klør, vi får udslæt, vi nyser og får røde øjne. Og tallet stiger år efter år.
Forskere har siden 1960’erne undersøgt, hvorfor vi får flere allergier. En af grundene til at flere får allergier kan være, at vi simpelthen er blevet bedre til at tjekke patienter og føre statistik, hvilket får antallet til at stige.
Samtidig har der ikke været en stigning af alvorlige allergier, hvor indlæggelse kræves. Det antyder, at årsagen til allergier ikke skal findes i vores dagligdag i voksenlivet, derimod må allergierne stamme fra tidligere i livet.
Derfor er forskere begyndt at arbejde med at finde ud af, hvad der sker, når immunforsvaret bliver til - under fødslen og i det første år af barnets liv.
Skidt er godt
Du har måske hørt, at man skal have syv pund skidt om året. Der kan faktisk være noget sandhed i det gamle mundheld.
For hvis vi ikke får de nødvendige bakterier udvikler immunforsvaret sig ikke til at være modstandsdygtigt overfor parfumer, cremer og støv.
I dag er hver femte dansker ramt af en allergiform. Hos børnene oplever hver tredje barn gener ved overfølelsessygdommene, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.
Men hvis ikke vi decideret skal spise jord, hvad gør vi så?
7 måder at undgå allergier
Hvor skal du så gå hen og finde de bakterier, du mangler i dit sterile liv? Er det så simpelt, at vi bare skal lade støvsugeren stå nogle uger og vaske tøjet færre gange? Tage støv og skidt til os, og så er problemet pist væk?
Hygiejnehypotesen er langt fra den eneste forskning, som kommer med en forklaring på de mange allergier.
Herunder har vi oplistet syv forskningsresultater som Hans Bisgaard leder af Dansk BørnAstma Center, Julie Antvorskov forsker i autoimmune sygdomme og Peder Worning bakterieforsker og forfatter, forklarede i P1 programmet Recept.
Blandt eksperterne er der bred enighed om, at det er tidligt i livet, man for alvor kan undgå allergier. Hvis du allerede har allergi, så skal du ikke sætte næsen op efter en smutvej ud af sygdommen.
1) Flyt på landet
Det kan godt være, at byer rummer mange forskellige mennesker, men det er på landet, man finder et hav af bakterier. Det er muligvis grunden til, at forskerne ser mindre allergi hos børn, som bor på landet i forhold til bybørn.
- Det er vist meget markant i Tyrol, hvor en del familier har dyr, som bor nærmest dør om dør med køkkenet, siger Hans Bisgaard.
2) Storebror og storesøster
Når du er spædbarn, skal du være glad for, at du ser sød ud, så dine søskende kommer og aer dig på kinden. Her overføres nemlig vigtige bakterier. De kan vise sig at hjælpe immunforsvaret til at lære nye bakterier at kende.
- Det du udsættes for i de første uger og måneder i dit liv er meget væsentligt for din sundhed, forklarer Hans Bisgaard.
Nyere undersøgelser peger på, at det er bedre at have ældre brødre en søstre, hvis det kommer til at modtage bakterier til immunforsvaret.
3) Giv din mor skylden
Den nemme udvej. Danske forskere fra Dansk BørneAstma Center har fundet ud af, at hvis din mor havde astma og fødte dig ved kejsersnit, så vil risikoen for, at du udvikler astma være 80 pct.
Har din mor født dig traditionelt - altså gennem skeden, blev der dannet en bedre bakteriesammensætning fra begyndelsen af dit liv.
4) Kejsersnit eller ud gennem skeden
I morens mave er barnet stort set ikke udsat for bakterier. Derfor er de første timer af livet fuldstændig essentielle for dit immunforsvar.
Ved vaginal fødsel møder du en lang række bakterier fra både skede og tarm, som formodes at være helt centrale for, hvordan du senere i livet tager imod udefrakommende baktusser.
Men i den vestlige verden har der i mange år været en stigning af fødsler ved kejsersnit.
- Det er en uhyre uheldig udvikling, mener Hans Bisgaard.
I Danmark er stigningen stoppet. Sidste år var antallet af kejsersnit det laveste i 13 år.
5) Fisk på gaflen
Sidste år testede danske forskere en gruppe af gravide ved at give nogle fiskeolie og andre olivenolie. De fandt frem til, at fiskeolien reducerede antallet af allergier med en tredjedel.
- Et tilskud af fiskeolie, det virker, konstaterer Hans Bisgaard.
Kosten bliver der forsket mere i, fordi man tror det kan have en væsentlig betydning for barnets muligheder for at opbygge et solidt immunforsvar.
Amning kan vise sig at spille en vigtig rolle i den sammenhæng.
6) Tarmen er din ven
Tarmen indeholder mellem et og to kilo bakterier. Det siges, at aboriginer i Australien smurte deres nyfødte ind i afføring fra moderen for at sikre en god start på livet.
Hvis man ikke lige blev indsmurt i lort som spæd, kan man tage lidt enklere midler i brug.
- Mad med levende bakterier, altså fermenterede madvarer og surmælksprodukter, virker for et sundt miljø i tarmen, fortæller Peder Worning.
7) Hjælper det spise jord?
Der er ingen beviser for, at det skulle hjælpe at indtage jord eller skidt. Generelt er det en god ide at holde et højt hygiejneniveau ved at vaske hænder og holde sit hjem rent.
- Hygiejnehypotesen burde hedde bakteriehypotesen, fordi det handler ikke om at lade være med at nyse på hinanden eller at vaske hænder. Bakterier er vigtige for os, siger Hans Bisgaard.
Der er ikke nogen klare tegn på, at skidt afhjælper allergier. Det vil heller ikke gavne at udsætte sig selv for flere bakterier fra jord og støv.