Farvel til diarré og lungesyge børn: Coronarestriktioner har næsten 'udryddet' flere sygdomme

Håndsprit, afstand og rejseforbud har givet kæmpe fald i blandt andet salmonella og luftvejsinfektioner hos børn.

Influenza er en af de sygdomme, som er stort set ikke-eksisterende i Danmark denne sæson. Normalt bliver tusindvis smittet. Indtil videre har seruminstituttet registreret 20 tilfælde. (© ColourBox)

Coronarestriktioner har været en del af hverdagen i snart et år, og håndsprit, afstand og forsamlingsforbud hænger formentlig mange ud af halsen efterhånden.

Men restriktionerne har vist sig effektive i kampen mod det smitsomme virus.

Og faktisk viser det sig, at de også har haft en stor effekt på en række andre sygdomme, som normalt rammer mange danskere.

Statens Serum Institut udkommer snart med en rapport om de sygdomme, som siden marts 2020 har været holdt i skak af håndsprit og afstand.

Det gælder blandt andet de tre eksempler, som du kan læse om herunder.

1

Influenza er nærmest ikke-eksisterende

Corona har lært os en ting eller to, om hvordan vi kan undgå at smitte hinanden. Noget af det kan vi sagtens tage med videre, så vi også undgår mange influenzatilfælde i fremtiden.

December til marts er er normalt influenzasæson i Danmark.

Siden coronavirus lagde Danmark øde i marts 2020, har influenzaen dog været tæt på ikke eksisterende.

Det fortæller afdelingslæge Lasse S. Vestergaard fra Statens Serum Institut, SSI.

- Her omkring vinterferien plejer influenzasmitten at nå sit højeste. Men i år har der været tæt på ingen influenza. Vi har kun påvist cirka 20 tilfælde af influenza i løbet af hele denne sæson. Det er helt usædvanligt.

Restriktioner mod coronavirus forhindrer nemlig også influenza i at sprede sig, siger ledende overlæge, Lars Jørgen Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

- Covid-19 og influenza smitter begge to gennem dråber i luften eller via kontakt mellem mennesker. Lige nu må vi ikke forsamles i større grupper, vi skal holde afstand, og vi bruger masser af håndsprit. Det gør det uendeligt svært for influenzaen at sprede sig. Præcis som med coronavirus.

Selvom influenzasmitten vil stige igen, når coronarestriktionerne mod lempes, kan nogle af vores vaner under pandemien hjælpe os mod influenza i fremtiden, mener begge eksperter.

Men det kræver, at vi holder fast i dem.

- Vi kommer nok ikke til at se mundbind, forsamlingsforbud og krav om to meters afstand på den anden side af corona. Men hvis vi fortsætter med at spritte hænder, holde nogle møder over Zoom og blive hjemme, når vi føler os syge, kommer det også til at gøre en mærkbar forskel i forhold til influenzasmitten, siger Lars Østergaard.

2

Langt færre små børn rammes af skrap luftvejsvirus

Antallet af børn, der bliver smittet med det såkaldte RS-virus, som kan give bronkitis og lungebetændelse, er faldet med 90 procent i 2020. (Foto: Mads Jensen © Scanpix)

Når vi spritter hænder og holder afstand til hinanden, bliver livet også surt for mange af de vira og bakterier, som giver forskellige luftvejsinfektioner.

Det gælder for eksempel alvorlige sygdomme som lungebetændelse og meningitis, fortæller Lasse Vestergaard.

- Overordnet set har en stribe af de luftvejsinfektioner, vi typisk ser i Danmark, været meget mindre til stede. Ser man på lungebetændelse og meningitis, er antallet af smittede i 2020 nede på omkring en tredjedel af, hvad det plejer.

Et andet luftvejsvirus, som er blevet holdt nede under corona, er det såkaldte RS-virus, som primært rammer små børn.

RS-virus giver hoste og slim i lungerne, som især børn under ni måneder har svært ved at hoste op. Det kan give problemer med at trække vejret og føre til akut bronkitis eller lungebetændelse.

Normalt bliver omkring 2.000 børn hvert år indlagt med RS-virus i Danmark, men tal fra SSI viser, at antallet af smittede i 2020 faldt med næsten 90 procent, fortæller Lasse S. Vestergaard.

- Rigtig mange børn er sluppet for at blive alvorligt syge som følge af RS-virus i 2020. Det gør en stor forskel ude på børneafdelingerne, hvor RS-infektioner plejer at fylde rigtig meget.

Luftvejsinfektionerne smitter typisk via tæt kontakt med andre mennesker eller genstande og overflader, hvor virus sidder.

3

Færre rejser giver mindre dårlig mave

Engang var frygten for salmonella koncentreret omkring æg og kyllingekød. I dag kommer smitten især fra udlandsrejser, men svinekød har overtaget førstepladsen som kilde til infektioner i Danmark. (Foto: Sergi Reboredo © Sergi Reboredo)

Der findes en gruppe bakterier, som primært gør os syge gennem ting, vi spiser.

Typisk er symptomerne fra de fødevarebårne sygdomme høj feber og diarré.

Salmonella-infektioner er en af de mest udbredte.

Men i 2020 har bakterier som salmonella ramt langt færre, end de normalt gør.

Det skyldes i høj grad én ting: Vi har ikke kunnet rejse til udlandet.

- Frem til marts 2020 så vi et normalt antal smittede med salmonella og andre bakterier fra fødevarer. Men så snart grænserne blev lukket, faldt smittetallene med det samme.

Det siger Mia Torpdahl, som er leder for tarmbakteriologisk laboratorium ved SSI.

Antallet af danskere, der bliver smittet med bakterier fra fødevarer, er generelt faldet drastisk i 2020.

Normalt bliver omkring 1.200 danskere syge med salmonellainfektioner hvert år, men siden flytrafikken blev sat på pause i marts, er kun nogle hundrede blevet smittet.

Mange af denne type sygdomstilfælde sker, når vi er på ferie, fordi fødevaresikkerheden mange steder er lavere, end den er i Danmark.

Men det betyder ikke, at vi ikke kan blive smittet herhjemme, siger Mia Torpdahl.

- Bare fordi vi ikke rejser, betyder det ikke nul salmonella. Bakterierne kan for eksempel også findes i importerede grøntsager samt dansk produceret og importeret fersk kød i de danske supermarkeder. Det er dog kun en mindre andel sammenlignet med det antal smittede, vi normalt ser fra rejsetilfælde.

Facebook
Twitter