Fem abort-myter, du godt kan glemme

Kaffe, stress og sex. Der er mange myter om, hvad der kan udløse ufrivillig abort, men de fleste er pure opspind.

En af myterne er, at du ikke må drikke kaffe. Det må du gerne, men får du mere end 300 mg koffein om dagen er eksperterne uenige om, hvilken effekt det kan have. (© ColourBox)

Ligeså snart der er to streger på graviditetstesten oplever mange, at bekymringerne eksploderer.

Og det er forståeligt, for hver fjerde kvinde i Danmark oplever en ufrivillig abort.

Forskning viser, at der er en kraftig stigning i gentagne, spontane aborter. Det vil sige mere end tre spontane aborter i træk.

Fra 2003 til 2012 har der været en stigning på 74 procent blandt de 18- til 42-årige kvinder i Sverige.

Det gør næppe bekymringerne mindre. Man er dog sjældent selv skyld i en ufrivillig abort - selvom myter kan fortælle andet.

Vi har set på nogle af de mest almindelige myter for at se, om der nu også er hold i dem.

1. Bliv på sofaen

Nogle ville måske ønske, at denne myte holdt stik, så der var en undskyldning for at slænge sig på sofaen, så snart man bliver gravid. Men det er vigtigt, at du bevæger dig.

- Dengang jeg blev uddannet fysioterapeut, sagde man, at hvis man ikke trænede inden graviditeten, så blev det frarådet at begynde. Men i dag vil jeg sige, at det er helt modsat. Hvis man ikke træner inden, så skal man absolut begynde under graviditeten, siger Kari Bø, professor i sportsmedicin på Norges idrætshøjskole.

Motionen har nemlig en positiv indvirkning på den graviditet.

- Man kan virkelig påvirke graviditeten positivt, for man bliver stærkere, når man skal føde, og du kommer nemmere i form efter graviditeten, siger hun.

Overlæge på fertilitetsklinikken, Rigshospitalet, og leder af den danske enhed for gentagne graviditetstab, Henriette Svarre Nielsen, er enig.

- Det er godt for babyen, at man bevæger sig. Motion ikke et problem for dem, der gør det på et normalt niveau, siger hun.

Der er dog et lille forbehold, hvis du er eliteudøver.

- Hvis man laver rigtig meget hård motion, kan der måske være en risiko for tab. Vi råder altid til, at du lytter til din krop og stopper, hvis det gør ondt. Er du eliteudøver og har trænet i mange år, har du også lært at blive ved, selvom kroppen gør ondt, siger hun.

2. Hold dig fra lagnet

I afsnittet af komedieserien 'Friends', hvor Rachel er gravid og opsat på at føde, prøver hun flere tricks for at sætte gang i sagerne. En af rådene er sex, men hendes ekskæreste Ross er ikke helt med på idéen.

Og det kan faktisk sætte gang i fødslen med lidt lagengymnastik. Dog kun hvis livmoderhalsen er begyndt at modnes, som sker tæt på termin, hvor kroppen er klar til at føde.

- I sæd er der prostaglandin, der også modner livmoderhalsen. Så her virker det. Men når kroppen ikke er ved at gøre sig klar til at føde, så er der ikke risiko for, at sex kan føre til en ufrivillig abort, forklarer Henriette Svarre Nielsen.

Men helt anderledes ser det ud i forhold til spontane aborter. Man må nemlig ikke undervurdere, hvor meget der skal til at igangsætte en ufrivillig abort.

- Livmoderhalsen er et fem centimeter langt, stramt rør, der lukker livmoderen af. Det er altså ikke lige til at komme igennem, siger hun.

Henriette Svarre Nielsen mener derfor ikke, at man skal holde sig tilbage, hvis man har lysten.

3. Stress af

En myte går på, at stress kan resultere i en ufrivillig abort.

Og hvis man tror på det, kan det være svært ikke at blive endnu mere bekymret og stresset over sin travle tilstand.

Men der er ingen videnskabelige beviser for, at stress fører til en spontan abort.

Ifølge Henriette Svarre Nielsen er der en øget forekomst af stress og depression blandt kvinder, der har tabt minimum tre graviditeter.

Men det skyldes, at kvinderne har tabt en graviditet. Den spontane abort er ikke sket, fordi de i forvejen var stresset eller deprimeret.

Og det giver god mening, for en spontan abort kan give et psykisk pres.

Det betyder dog ikke, at det pludseligt er positivt at føle sig stresset.

- Det er selvfølgelig godt at være i kontakt med sig selv og ikke være stresset, men vi har ingen data på, at du får en spontan abort på grund af stress, siger hun.

4. Drop kaffen

- Som udgangspunkt er det rigtig svært at spise så meget af noget, at det bliver meget giftigt, og fremprovokerer en spontan abort, siger Henriette Svarre Nielsen.

Men er du helt vild med kaffe, skal du være opmærksom på dit indtag.

Forskere er nemlig i tvivl om kaffens effekt, hvis du drikker over tre kopper om dagen.

- Der er en del forskning om kaffe, der viser, at det ikke er skadeligt, hvis du ikke drikker mere end tre kopper om dagen. Men der er diskussion om effekten, hvis du drikker mere, siger hun.

Så er der nemlig resultater, der peger i flere retninger.

Det er koffein, der er synderen i kaffe, og ifølge Vidensråd for Forebyggelse, skal du ikke indtage over 300 mg om dagen.

Det betyder, at du også skal holde igen med energidrikke, cola og the med koffein, da det ikke er muligt at fastslå, hvad der sker, hvis du indtager mere koffein end 300 mg.

Det gælder også, hvis du prøver at blive gravid, da det kan nedsætte frugtbarheden.

5. Bliv ikke forkølet

Én gang for alle kan vi afkræfte myten om, at en ordentlig omgang vintersnue, hvor du hoster og sprutter, kan forårsage en spontan abort.

- Som sagt, så er livmoderhalsen fem centimeter lang og meget stram. Du skal både ryste fostret løst og hoste det ud, og det kan du ikke. Det er ikke videnskabeligt undersøgt, men det er fordi, det er så usandsynligt, slår Henriette Svarre Nielsen fast.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk