Fire unge har ordet: Fem gode råd fra teenagere til voksne

Hvordan hjælper man bedst sin hormonramte teenager? Forældre kan få svaret her.

Gymnasieeleverne (fra venstre til højre) Sebastian Scott Petersen, Hannah Isabel Hovmand, Mathias Bendix Hendriksen og Johanne Hedvig Hovmand Nissen prøver at forklare forældre, hvordan de bliver til bedre at hjælpe deres teenager.

Det er ikke nemt at være teenager.

Lemmerne bliver lange og klodsede, der dukker hår op nye steder, og hormonerne raser.

- Det føles som om, at ens krop bliver strukket i forskellige retninger, som 17-årige Sebastian Scott Petersen forklarer det.

Og som om bumser og uren hud ikke er nok, så kæmper teenagere ovenikøbet for første gang med livets store spørgsmål. Hvem er jeg? Hvad skal jeg være? Og får jeg nogensinde en kæreste?

Ikke underligt at man nogle gange har brug for at smække døren til teenageværelset bag sig, tage et par høretelefoner på og bare stikke hovedet i skærmen.

Men hvordan kan man som forældre bedst hjælpe sin hormonramte teenager?

Vært på Sundhedsmagasinet, Peter Qvortrup Geisling, har spurgt fire af slagsen.

Og de fire gymnasieelever Sebastian Scott Petersen, Hannah Isabel Hovmand (18 år), Mathias Bendix Hendriksen (17 år) og Johanne Hedvig Hovmand Nissen (17 år) har forsøgt at forklare det bedst muligt.

1

Hvad kan forældre gøre bedre, når det gælder forholdet mellem jer?

- Være mere forstående. Jeg ved, at de jo har også været teenagere og har været gennem det samme som os. Men det er som om, de glemmer det. De må godt lige lære at forstå, hvor hårdt det egentligt er nogle gange at være teenager. (Mathias)

- Det har måske noget at gøre med, at vores ungdom i dag er meget anderledes end deres ungdom med alt det her teknologi og anderledes fester. De skal ligesom lære at acceptere, at det ER anderledes end deres ungdom. (Sebastian)

2

Når I har venner hjemme, hvad skal jeres forældre så gøre?

- Bare se på. (Hannah)

- Mine forældre er i hvert fald ret gode til at lave nogle ting, hvor de også inddrager mine venner. Så bager vi et eller andet. Eller de får dem til at hjælpe med at dække bord, så det ikke føles så malplaceret. (Johanne)

- Jeg føler faktisk, at det er ligesom min mor gør - at hun er lidt cool-agtig. Men ikke dumsmart. At man laver nogle jokes - og måske også trækker sig tilbage igen. Mine kammerater er jo hjemme hos mig. (Sebastian)

Så forældrene skal helst holde sig lidt væk, når der er gæster?

- Det er sådan en hårfin grænse, tror jeg. (Johanne)

3

Hvad er det bedste jeres forældre kan gøre, når det kommer til fester og alkohol?

- Acceptere, at det ligesom er en del af at være ung nu til dags. (Sebastian)

- Være der, så vi føler os trygge, for der kan jo ske alt muligt. Det er altid rart at vide, at ens forældre sidder derhjemme og altid lige er klar til at tage bilen og køre. (Hannah)

- Jeg synes, at man som forældre skal passe ret meget på med at sætte alt for stramme grænser. Jeg tror, at der er mange, der godt kan lide at bryde grænser. Det kunne jeg i hvert fald selv, da jeg var lidt yngre. Hvis man har for mange grænser, så bliver de sjovere at bryde. (Johanne)

4

Hvordan kan jeres forældre hjælpe jer, når det gælder kærlighed og sex?

- Jeg synes faktisk ikke rigtigt, at de skal bringe det på banen (Sebastian)

- De skal være der, hvis man har brug for det. (Hannah)

- Ja, præcis. (Sebastian)

- Og være søde, hvis man får en kæreste. (Johanne)

- Og de skal ikke pludseligt komme ind og prøve at snakke med en om al det der sex. (Mathias)

- Altså man opsøger sine forældre, hvis man har lyst til det. (Hannah)

5

Hvordan kan forældrene bedst hjælpe jer, når det gælder jeres fremtid?

- Det, jeg gør med min mor, er, at jeg kommer op med nogle ideer: "Hey, hvad ville du egentligt synes, hvis jeg blev det og det?" Og så har hun sagt til mig, at uanset hvad du bliver, så bliver jeg glad, hvis du bliver glad for det. Så på den måde er det rigtigt dejligt at vide, at man skal ikke føle, at der er pres på en. (Sebastian)

Facebook
Twitter