Flåter trives i fugtigt, dansk sommervejr: Kan sprede sjælden virus

Den sjældne TBE-virus spredte sig til nye dele af Danmark i 2018. Det kan ske igen i år, siger læge.

I 2018 fik to personer udenfor Bornholm og Nordsjælland TBE-virus, hvilket ikke er sket før. (Foto: Tubas Løkkegaard © ©Tubas2011)

De seneste 30-40 år har læger vidst, at Bornholms skovflåter kan bære rundt på en farlig virus.

Den sjældne TBE-virus (Tick-Borne Encephalitis) har været udbredt på Bornholm, og den er i to tilfælde blevet registreret hos patienter i Nordsjælland.

Men sidste sommer så læger for første gang to patienter med sygdommen, der havde fået den fra skovflåter henholdsvis på Fyn og i Midt-eller Sydjylland.

Og det tyder på, at vi også kan møde en skovflåt med den farlige virus denne sommer.

- Man kan ikke vide det, men det vil ikke undre mig, hvis vi kommer til at se nye tilfælde af TBE udenfor Bornholm i år, siger Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på Statens Serum Institut, hvor han har ansvar for overvågning af smitsomme sygdomme.

Den farlige virus giver i nogle tilfælde nerveforstyrrelser, der kan give varige mén.

Tegn på TBE-virus fundet flere steder i landet

Sommerens foreløbige vejr, der ofte har været fugtigt med temperaturer på 15-20 grader, giver skovflåter optimale betingelser for at være aktive. Det kan sandsynligvis øge risikoen for flåtbid.

Derfor har læger ved Statens Serum Institut endnu mere grund til at holde skarpt øje med TBE-virus, der spreder sig gennem skovflåter på dyr som for eksempel fugle.

- Der er meget, der tyder på, at der kan være flåter med TBE-virus andre steder i landet end kun på Bornholm, siger Peter Henrik Andersen og fortsætter:

- Der er undersøgt rådyr mange steder i landet, hvor der er fundet antistoffer mod TBE i dem. Og det betyder, at denne virus også kan være der.

Antistoffer dannes, når et dyr eller menneske har været i kontakt med for eksempel en virus, og immunforsvaret reagerer imod det fremmede.

Når læger finder antistoffer mod TBE-virus hos rådyr, tyder det altså på, at dyret har været i kontakt med denne virus.

Peter Henrik Andersen forklarer, at rådyr dog færdes i skoven på en anden måde end de fleste mennesker, og derfor er i større risiko for TBE end mennesker.

- Rådyr går jo for eksempel oftere gennem tæt krat og højt græs, end vi mennesker gør. Og her kan skovflåterne altså sidde. Så deres risiko for at komme derhen, hvor TBE-virus findes, er større, siger han.

Læger skal holde øje med symptomerne

Selvom TBE-virus er sjælden, har Statens Serum Institut gennem deres nyhedsbrev opfordret læger til at være opmærksomme på symptomerne på sygdommen.

Symptomerne giver ofte en influenzalignende sygdom. Men det kan udvikle sig til hjernebetændelse.

- Hos cirka en tredjedel af de ramte kan der komme en komplikation, der giver en alvorlig infektion i hjernen. Man kan få forstyrrelser i nervesystemet som svimmelhed og lammelser, siger Peter Henrik Andersen og fortsætter:

- Og det kan i værste tilfælde give varige mén.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk