Hånden på hjertet, hvor meget fisk spiser du?
Ifølge de officielle kostanbefalinger skal du spise hele 350 gram fisk hver uge. Men de fleste danskere spiser ikke så meget.
Med kød er det derimod en anden historie. Mange danskere spiser meget mere, end de max 500 gram tilberedt rødt kød om ugen, som kostrådene foreskriver.
Så hvad ville der ske, hvis vi alle sammen skiftede noget af kødet ud med fisk? Det har Sofie Theresa Thomsen, postdoc ved Danmarks Tekniske Universitet, beregnet.
- Det ville der være en stor sundhedsgevinst af. Vores beregninger viser, at der i Danmark ville være 7000 sunde leveår at hente, hvis vi alle gjorde det.
Det er ikke så meget, hvis man smører det i et tyndt lag ud over hele befolkningen.
Men i sidste ende handler det om, at man kunne undgå en del af de alt for tidlige dødsfald, vi hvert år ser især på grund af hjerte-kar-sygdomme.
For eksempel ville man kunne undgå omkring 170 dødsfald hvert år på gund af blodpropper i kranspulsåren, viser Sofie Theresa Thomsens undersøgelse. Det er næsten lige så mange, som der døde i trafikken i 2017.
Især godt for ældre mænd og gravide
Det er dog ikke ligegyldigt, hvilke fisk vi spiser. Den store positive sundhedsgevinst får vi kun, hvis vi udskifter kødet med fede fisk, som for eksempel sild og makrel, eller hvis vi spiser en blanding af fede og magre fisk.
- I de fede fisk er der en mange sunde fedtsyrer, som er gode til at forebygge hjerte-kar-sygdomme, forklarer Sofie Theresa Thomsen.
Netop derfor er der også nogle befolkningsgrupper, der vil have særlig gavn af at udskifte kød med fisk. Mænd over 50 spiser generelt alt for meget kød, og de har også en ekstraordinær stor risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme.
- Effekten vil være stor for disse mænd, hvis de skifter noget af kødet ud med fisk, så de får 350 gram fisk om ugen. Men også kvinder i den fødedygtige alder vil kunne vinde meget, siger Sofie Theresa Thomsen.
Hos kvinderne skyldes det primært, at fisk er godt for hjerneudviklingen hos et foster, hvis kvinden skulle blive gravid.
Hun understreger dog, at det især gælder for de mindre fisk som for eksempel makrel og sild, der er placeret relativt lavt i den maritime fødekæde. Tun, som er en stor rovfisk, indeholder derimod så store mængder kviksølv, at den kun anbefales i små mængder til gravide.
Kviksølv er skidt, fedtsyrer er godt
Det var netop fiskenes fordele og ulemper, der gjorde, at Sofie Theresa Thomsen fandt dem særligt interessant at udskifte kødet med.
- Fisk har sunde fedtsyrer og indeholder desuden D-vitamin. Men samtidig indeholder de også kviksølv. Det er derfor interessant at undersøge, om det positive vejer mere end det negative.
Når man skærer ned på kødet, betyder det også, at man får mindre af de ting, der findes i kød, for eksempel jern. Men sundhedseffekten af det viste sig at være begrænset, og udskiftningen af kød med fisk er altså - alt i alt - gavnlig.