Flere kvinder tager steroider: Giver mørkere stemme og større klitoris - og det kan ikke ændres igen

Stigningen skyldes tidens trænede kropsideal, vurderer ekspert.

Særligt til fitness-konkurrencer for kvinder mistænker danske eksperter, at der bruges anabole steroider. (Foto: Fredy Builes © Scanpix)

Rettelse: Det fremgik tidligere af artiklen, at clenbuterol er et anabolt steoride. Det er ikke korrekt. DR beklager fejlen.

Når man slider og slæber med styrketræningen, kan det være frustrerende, hvis man ikke føler, at resultaterne lever op til alt det hårde arbejde.

Det kan få nogle til at tage ulovlige midler i brug i form af anabole steroider.

Og selvom undersøgelser har vist, at unge mænd er de mest udbredte forbrugere af steroider, er de ikke alene om det.

Ikke længere i hvert fald.

For også flere kvinder er begyndt at bruge anabole steroider inden for de seneste fem til ti år.

Det vurderer Caroline Kistorp.

Hun er overlæge ved Rigshospitalet og professor i endokrinologi ved Københavns Universitet. og så er hun en del af et dansk forskerhold, der har fået bevilget ti millioner kroner til at undersøge mænds og kvinders brug af anabole steroider.

- Vi ser en trend inden for kropsopfattelser, hvor kvinder skal være stærke og muskuløse. Det er der intet galt i. Men vores indtryk er, at nogle kvinder begynder at bruge anabole steroider for at opnå en muskuløs krop, siger hun og fortsætter:

- Jeg har hørt om kvinder i bodybuilder-miljøet, hvor idealet dyrkes til konkurrencer som eksempelvis bikini-fitness. Her er det vores indtryk, at anabole steroider bliver brugt i større grad end tidligere.

Caroline Kistorp vurderer også, at brug af anabole steroide ses hos kvinder, der lever af træning. For eksempel ved at udbyde coaching og træningsforløb på Instagram.

- Hvis du ser en toptrænet kvinde på Instagram, der har opnået sixpack og store muskler på kort tid, ville jeg mistænke, at anabole steroider kan spille en rolle, siger hun.

Nervøse kvinder kontakter Anti Doping Danmark

For cirka ti år siden viste en undersøgelse, at knap 45.000 mænd havde prøvet anabole steroider.

Men der ingen undersøgelser om kvindernes brug.

- Danske forskere var slet ikke opmærksomme på, at nogle kvinder også bruger det, siger Caroline Kistorp og fortsætter:

- Det er først inden for de seneste fem år, at jeg er blevet opmærksom på det. Men kvinderne jo været i gang i nogle år ude i træningsmiljøerne, før forskere opdager det.

Malene Johannisson, der er seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark, bekræfter tendensen.

- Vi har fået indsigt i det, fordi nogle få kvinder kontakter Anti Doping Danmark, da de er nervøse for bivirkninger, efter de har brugt anabole steroider, siger hun.

Derudover hører de også oftere om det i træningsmiljøerne.

- Det er stadig mest udbredt blandt mænd. Men når vi taler med folk, der har indblik i træningsmiljøer, hvor styrketræning dyrkes meget seriøst, kan vi høre, at det også bruges af nogle kvinder, siger hun.

Bivirkninger forsvinder ikke

Ligesom hos mænd, der bruger anabole steroider, kan det have store konsekvenser for kvindens krop, psyke og helbred.

Både på den lange og på den korte bane.

- Når kvinder bruger anabole steroider, får de et stort skud testosteron, hvilket kan give mandige træk og ændringer ved kroppen, der er maskuline, siger Caroline Kistorp.

Bivirkningerne kan være øget kropsbehåring, vigende hårgrænse, menstruationen kan udeblive, og de kan få svær akne.

Den type bivirkninger kan forsvinde igen, når kvinden stopper med steroiderne.

- Men der er også bivirkninger, der ikke forsvinder, selvom man stopper med at tage anabole steroider, fortæller Caroline Kistorp.

Det kan blandt andet være, at kvinderne får en mørkere stemmer, fordi deres strubehoved vokser.

Klitoris kan også blive forstørret, og kvindernes knoglebygninger kan blive anderledes. Det gør deres kæber mere kraftige og markante.

- Det er kun de bivirkninger, man kan se på kroppen. Hos mændene er der også øget risiko for hjertesygdom, blodpropper og formentligt type 2 diabetes. Det, mistænker vi også, kan gøre sig gældende for kvinder, siger Caroline Kistorp og fortsætter:

- Man spiller simpelthen russisk roulette med sin krop og sit helbred, når man bruger anabole steroider.

Kvinder bruger bestemt stof

Der findes flere forskellige former for anabole steroider.

Nogle giver øget muskelmasse. Andre andre giver øget fedtforbrændingen, så fedtprocenten bliver lavere, og musklerne fremstår mere tydelige.

- Mange af de kvindelige brugere tager et stof, der hedder clenbuterol (ikke anabolt steoride, men kategoriseres også som doping, red.). Det gør de primært, fordi det har stor fedtforbrændende effekt, og fordi de forventer en mindre androgen effekt (effekt på maskuline træk, red.).

Det siger Ask Vest Christiansen, der er ph.d. og lektor ved Aarhus Universitet, hvor han blandt andet forsker i doping i motionsmiljøerne.

Den betragtning bekræfter de hos Anti Doping Danmark.

- Vi hører også om, at særligt clenbuterol bliver brugt hos kvinder. Vi kender ikke til alle bivirkningerne ved at bruge clenbuterol, da der ikke er forsket meget i det i mennesker, siger Malene Johannisson og fortsætter:

- Udfordringen med stoffet er især, at det bliver taget i mængder, som man aldrig ville lave forsøg med, fordi det kan være skadeligt. Af etiske hensyn vil man simpelthen ikke teste så store mængder i mennesker i et forsøg. Så det er svært at lave et retvisende billede af, hvilke bivirkninger det har på kroppen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk