Første beviser på vold: Retsmedicinere opklarer 33.000 år gammelt mord

Slag mod kraniet er muligvis dødsårsagen for berømt fortidsmenneske.

Hvis forklaringen om, at fortidsmanden har fået kraniebrud på grund af slag fra et andet menneske, så er det et af de første beviser på et tilfælde, hvor mennesker er voldelige overfor hinanden. (© Kranoti et al 2019)

Krimier er ofte et hit, når danskerne finder skønlitteraturen frem.

Nu viser det sig, at et sandt krimi-drama også har

udspillet
sig for cirka 33.000 år siden - og det er næsten en bog
værdigt
.

En ny undersøgelse af et ældgammelt kranie, der i 1941 blev fundet i en grotte i Rumænien, peger nemlig i en bestemt retning: Der er blevet begået et mord.

- Cioclovina kraniet er berømt indenfor feltet, for vi har ikke mange kranier, der er over 30.000 år gamle. Og nu er der kommet et kvalificeret bud på, hvordan kraniet egentlig har fået to brud, siger Niels Lynnerup, der er professor i retsantropologi på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet, men som ikke har været en del af det internationale forskerhold bag undersøgelsen.

Der har været mange teorier, der har forsøgt at forklare, hvordan kraniet har fået to brud: Var grotten Cioclovina kollapset og havde slået fortidsmanden ihjel? Er bruddene opstået, efter at kraniet blev fundet under Anden Verdenskrig?

Nu mener forskere, at de har et videnskabeligt bud på, hvad der kan være sket.

Et af de første tegn på vold mellem mennesker

Gennem CT-scanninger og 3D-modeller har forskerne nemlig haft mulighed for at modellere og undersøge kraniet på en helt ny måde.

Forskerne har også selv udført forskellige slag og forsøg på modeller af kraniet, for at finde ud af om slag fra et menneske er dødsårsagen.

- Og resultaterne stemmer godt overens med hypotesen om, at de to brud kommer af vold med en stump genstand mod kraniet, siger Niels Lynnerup.

Det kan betyde, at vi har et af de første bevarede eksempler på mennesker, der er voldelige overfor hinanden.

Han forklarer, at hvis det er tegn på vold, så er det et særsyn - især fordi der ikke er bevaret særlig mange skeletter og knogler fra så langt tilbage i tiden.

- Hvis man mener, at de to brud kommer af slag med en stump genstand, så betyder det også, at det her er blandt de første tilfælde, hvor vi mener at kunne se, at der har været vold mellem mennesker, siger han.

Niels Lynnerup understreger, at vi aldrig med sikkerhed kan sige, at kraniebruddene er dødsårsagen.

- Vi har jo ikke resten af skelettet, og i sagtens natur heller ikke bløddele (væv, der forbinder for eksempel sener og muskler, red.), hvor der også kan være dødelige skader. Men forskerne har fået nogle meget spændende resultater, der kunne tyde på, at slag fra et andet menneske mod kraniet er dødsårsagen, siger han.

To forskellige slag mod kraniet

I en artikel i News Scientist forklarer en af forskerne bag undersøgelsen, at de mener, at de to bruds karakteristika viser, at manden har stået ansigt til ansigt med sin voldsmand ved et af slagene.

Gennem forskellige tests på kunstige kranier mener forskerne også, at fortidsmanden kan have været på knæ eller have ligget på jorden, da han modtager et af slagene.

Og de hypoteser, mener Niels Lynnerup, er gode bud på forklaringer af skaderne.

- Ved kraniebrud kan man som regel også sætte slagene i rækkefølge. Hvis man bliver ramt flere gange på kraniet, giver det nemlig forskellige brudlinjer, der skærer ind over de andre brudlinjer på karakteristiske måder, siger Niels Lynnerup og fortsætter:

- Men det er selvfølgelig svært at sige, for hvis det har været en kamp, så er det svært at sige, hvad der helt præcist er sket. Men det understreger forskerne også selv i undersøgelsen.

Facebook
Twitter