Forældre droppede vaccine: Seksårig dreng tæt på at dø af stivkrampe

En dreng i USA tilbragte to måneder på hospitalet som følge af stivkrampe. Vaccinen er meget vigtig, understreger forsker.

Lægerne måtte bruge et åndedrætsrør, så drengen kunne trække vejret, fremgår det af en ny rapport. (© ColourBox)

Ligesom i Danmark er det efterhånden sjældent, at børn i USA bliver ramt af tetanus, også kaldet stivkrampe. De fleste forældre får nemlig vaccineret deres børn mod sygdommen.

Men dropper de vaccinen, er der risiko for at barnet bliver smittet med sygdommen uanset, hvor i verden de er. For bakterien findes i jord overalt.

Tilbage i 2017 blev en seksårig dreng fra den amerikanske stat Oregon ramt af stivkrampe efter at have skåret sig i hovedet ved et uheld.

Han var ikke vaccineret.

I to måneder lå han på hospitalet, inden han blev sendt videre til et rehabilitetscenter. Drengen fik så alvorlige kramper i musklerne, at det gik udover vejrtrækningen. Han var tæt på at dø, skriver de amerikanske sundhedsmyndigheder i en ny rapport.

- Det er tankevækkende, at man stadig ser sådan nogle historier her. Det understreger, hvor vigtigt, det er at være beskyttet mod stivkrampe, siger Palle Valentiner Branth, der er sektionsleder på Statens Serum Institut.

- Der er en risiko for at dø af stivkrampe, også i de veludviklede lande. De fleste overlever dog. Men de skal jo igennem et meget langt og ubehageligt forløb, fortsætter han.

Lægerne måtte bruge flere typer medicin for at styre muskelkramperne og smerterne. Og så måtte de bruge et åndedrætsrør, så drengen kunne trække vejret.

Vil stadig ikke vaccinere ham

Familien til den seksårige dreng brugte, hvad der svarer til over seks millioner kroner på at gennemføre behandlingen.

Nu hvor drengen er blevet rask igen, har forældrene stadig ikke tænkt sig at vaccinere ham, fremgår det af rapporten.

- Du bliver ikke immun efter at have haft sygdommen, siger Palle Valentiner Branth.

Han forklarer, at stivkrampe er en sygdom, som smitter på en helt anden måde, end de andre sygdomme, som børn i dag bliver vaccineret imod:

- Den smitter ikke fra person til person. Flokimmuniteten, som er med til at beskytte de ikke-vaccinerede for eksempelvis sygdommen mæslinger, hjælper altså ikke her.

- Du er kun beskyttet mod stivkrampe, hvis du er vaccineret. Det er en bakterie, der findes i jord overalt, og får du et sår, der bliver forurenet, kan du få sygdommen, fortsætter Palle Valentiner Branth.

Voksne skal opdatere vaccinen

I dag er stivkrampevaccinen en del af børnevaccinationsprogrammet i Danmark, og derfor er stivkrampe en sjælden sygdom blandt danskerne.

Den største risiko findes for ældre, der ikke har fået tilbudt vaccinationen.

- I 2017 havde vi faktisk to tilfælde af stivkrampe hos ældre personer i Danmark. I hele Europa havde vi 82 tilfælde, hvor de fleste af dem var i Italien, siger Palle Valentiner Branth.

Og så er det vigtigt, at vaccinen bliver opdateret hver 10. år med en såkaldt boostervaccine. Så er du 100 procent beskyttet.

- Så det er en god idé at få opdateret vaccinen. Og hvis der er nogle, der aldrig har fået vaccinen, så bør de tale med deres læge og lægge en plan for, hvordan de kan rette op på det, siger Palle Valentiner Branth.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk