Forkølelse, influenza eller covid-19? Sådan kan symptomerne adskille sig

Lige nu bliver mange forkølet, mens andre får covid-19. Kun en test kan med sikkerhed sige, hvilken infektion, du har.

(Foto: Grafik: Charlotte Revsbech | Originalfoto: Unsplash)
(Foto: Grafik: Charlotte Revsbech | Originalfoto: Unsplash)

Snottet, øm i halsen og uoplagt.

Er det starten på et covid-19 forløb, eller er du bare blevet forkølet?

- Det er svært til at sige. Der er flere sygdomme, der er i omløb for tiden, som kan give meget ens symptomer, især i starten.

Det vurderer Åse Bengård Andersen. Hun er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Rigshospitalet og tager sig blandt andet af patienter, der bliver alvorligt ramt af influenza og covid-19.

Åse Bengård Andersen fortæller, at der lige nu – samtidig med at covid-19 florerer - er mange danskere, der bliver forkølet, fordi de får en infektion med et rhinovirus, som også er løs i samfundet.

Rhinovira er nogle af de mest almindelige forkølelsesvira. De kan give nogle af de samme symptomer som covid-19 i starten, hvorefter forløbet typisk vil udvikle sig forskelligt.

- Forkølelsen kan give løbenæse eller stoppet næse, træthed og måske lidt feber, men den udvikler sig ikke til alvorlig sygdom. Det kan covid-19, siger hun.

Og i løbet af få måneder kan influenza-sæsonen også så småt få fat i Danmark. Symptomerne for influenza og covid-19 kan også være meget ens.

Så hvordan kan du genkende, om det er en forkølelse, en influenza eller covid-19, der har puttet dig under dynen?

Snot er ikke et typisk covid-19-tegn

Der er kun én måde at vide med sikkerhed, om det er covid-19, der er på spil: Du skal testes.

- Jeg tror, at det er ret tydeligt for de fleste, at den der med to panodiler og så afsted, den går ikke, som det ser ud lige nu, siger Åse Bengård Andersen.

Men har du kun løbenæse, kan det alligevel være en idé at vente lidt med at bestille testen.

I hvert fald under visse omstændigheder.

- Har du mulighed for at holde dig lidt ekstra for dig selv, være særligt forsigtig, og har du ingen andre symptomer, så kan du godt vente og se tiden lidt an, vurderer Åse Bengård Andersen.

Det skyldes, at netop en stoppet næse faktisk ikke er et tegn, der ses ret ofte ved covid-19.

- Løbenæse i sig selv er ikke et typisk tegn på covid-19. Men får du for eksempel sådan en generel sygdomsfølelse, feber, begynder at hoste eller mister smags- eller lugtesans, så skal du bestille en test og isolere dig.

Kaffen-duften skal ikke ændre sig

Den ændrede smags- og lugtesans fremhæver Åse Bengård Andersen som typisk for covid-19.

Hun får opbakning af Lars Østergård.

Han er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Symptomet er meget markant og typisk ved covid-19, og det ses ikke i samme grad ved influenza eller forkølelse. Så hvis kaffen pludselig dufter af ingenting eller helt anderledes, så skal man reagere, siger han.

Der har endda været historier om mennesker, der ikke oplevede andre covid-19 symptomer end en påvirkning af smags- og lugtesans.

Influenza og covid-19 er en skidt kombination

En ting, der kan gøre det ekstra svært at gennemskue, hvilken infektion, man er blevet ramt af, er, at vi godt kan blive syge af mere end én ting ad gangen.

Du kan altså både være forkølet og have covid-19 på samme tid og dermed have symptomer, der peger i flere retninger.

Der er endda mennesker, der har fået en influenza- og en covid-19-infektion på samme tid. Og det belaster kroppen og immunforsvaret.

Faktisk viser en ny undersøgelse, at dødeligheden er mere end dobbelt så høj, hvis en covid-19-patient samtidig har influenza, sammenlignet med en, der kun har covid-19.

- Så det er en rigtig skidt situation, siger Lars Østergård.

Covid-19 kan ramme mange organer

De første symptomer på forkølelse, influenza og covid-19 kan alt i alt være meget ens.

Og derfor bør du gå test-vejen, hvis du er i tvivl.

Men hvordan kan tre sygdomme, der skyldes vidt forskellige vira, give så ens symptomer?

- Det er fordi de primært rammer de samme områder i kroppen. Det er dråbebårne vira, som kommer ind i vores slimhinder, typisk i næsen og munden, hvor de så begynder at give symptomer, forklarer Lars Østergaard.

Men hvad der sker derfra, kan variere meget.

For mens en forkølelse holder sig til de øvre luftveje, kan en influenza og covid-19 gå i lungerne og andre organer.

- Covid-19 kan påvirke praktisk talt alle organsystemer. Det er derfor, symptomerne kan variere så meget, og at nogle patienter bliver meget syge, siger Lars Østergaard.

Netop fordi covid-19 kan ramme alle organsystemer, ses også patienter, der får helt andre symptomer end de typiske med tør hoste og feber.

Man kan i sjældne tilfælde for eksempel få diarré eller nyresvigt.

Læs mere om hvordan covid-19 kan udvikle sig her.

Brug ikke denne artikel til at forsøge at stille en diagnose på dig selv eller andre. Er du syg og i tvivl om, hvad du fejler, skal du i stedet kontakte lægen.

Facebook
Twitter