Formand for autisme-forening: Vaccine-myte skader også vores medlemmer

Landsforeningen Autisme bruger mange kræfter på at berolige nervøse danskere, der frygter at give deres børn MFR-vaccinen.

Formanden for Landsforeningen Autisme fortæller, at myten om en forbindelse mellem vaccination og autisme er med til at stigmatiserer autister.

- Det sker med jævne mellemrum, at myten om, at vacciner kan give autisme, florerer på nettet, og især på de sociale medier, fortæller Heidi Thamestrup, der er formand for Landsforeningen Autisme.

Snart efter bliver foreningen kimet ned af bekymrede forældre. Nogle spørger, om det er deres skyld, at deres børn har autisme – kunne de have gjort noget anderledes? Andre vil vide, om foreningen anbefaler, at de undlader at vaccinere deres autistiske børns mindre søskende.

- Vi fortæller dem, at autisme er genetisk. Man kan ikke få autisme, det er medfødt, siger Heidi Thamestrup.

Hun er ked af, at myten bliver ved med at dukke op. Den er nemlig både stigmatiserende overfor autister og tegner et forkert billede af, hvorfor nogle mennesker får diagnosen.

Hun er derfor glad for, at danske forskere nu - for anden gang - i en stor undersøgelse har vist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem autisme og MFR-vaccinen. En vaccine som beskytter mod mæslinger, fåresyge og røde hunde (MFR), og som er en del af det danske børnevaccinationsprogram.

Vaccinen øger ikke risikoen for autisme

Heidi Thamestrup kan egentlig godt forstå, hvorfor nogle forældre kan få en fornemmelse af, at der er en sammenhæng mellem deres børns autisme og vaccinen.

- Mange børn begynder at udvise tydelige tegn på autisme – eller får deres diagnose – i den alder, hvor de også får vaccinen. Og så er det jo nærliggende at se en sammenhæng, forklarer hun.

Men en ny undersøgelse, hvor man har set på data fra over 650.000 danske børn, har bekræftet, at der blandt børn, der bliver vaccineret, ikke er en højere andel, der får diagnosen autisme, sammenlignet med børn, der ikke er MFR-vaccineret.

Det gælder for alle grupper af børn. Også blandt de børn, som statistisk set har en større risiko for at få autisme – for eksempel børn, hvis søskende allerede har diagnosen.

- Heller ikke hos de børn finder vi en sammenhæng mellem vaccination og autisme, slår seniorforsker Anders Hviid fra Statens Serum Institut fast.

Ville hellere bruge kræfterne anderledes

Myten om en sammenhæng har haft betydning for, at visse forældre fra fravalgt vaccinen.

Det kan få alvorlige konsekvenser for den enkelte og samfundet. Derfor har WHO erklæret vaccineskepsis som en af de ti største trusler mod folkesundheden på verdensplan.

Men myten har også konsekvenser for Landsforeningen Autismes medlemmer.

Det fortæller Heidi Thamestrup.

- Det er en uhyre skadelig myte for os, fordi den flytter fokus fra, hvad autisme rent faktisk er: Et genetisk handicap. Derudover er det også med til at tegne et skræmmebillede af autisme, som rigtig mange af vores medlemmer er kede af, forklarer hun.

Derfor bruger foreningen relativt mange ressourcer på at aflive myten og berolige medlemmerne.

- Vi ville da hellere bruge de ressourcer på at øge folks viden om autisme, slutter Hedi Thamestrup.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk