Forsker om 14 vaccinerede på plejehjem smittet med corona: ‘Helt naturligt, at det sker nu’

Vaccinen blokerer ikke helt for smitte hos de ældste, men sygdommen bliver mild.

På plejehjemmet Nørremarken ved Køge er 14 ud af 64 beboere smittede, selvom de er vaccineret mod corona. Der er dog ifølge professor Jan Pravsgaard Christensen ikke noget at være bekymret for. Vaccinen sørger for, at de ældre får milde sygdomsforløb. (OBS. billedet her er fra plejecentret Hørgården i København) (© Ritzau Scanpix / Emil Helms)

14 ud af 64 beboere på et plejehjem i Køge er blevet smittet med coronavirus. Det samme er ni ansatte.

Det er på trods af, at både beboere og personale er vaccineret mod virusset.

Kommunen har nu taget konsekvensen og lukket plejehjemmet for besøgende. De smittede ansatte er desuden sendt hjem i isolation.

Men betyder det, at vaccinen ikke virker?

Ikke ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor på Københavns Universitet, hvor han forsker i virussygdomme og vacciner.

- Det er faktisk ikke overraskende. Ingen vacciner er 100 procent effektive. Pfizer dækker 95 procent. Det betyder, at nogle enkelte vil blive smittede, siger han og fortsætter:

- Heldigvis viser erfaringer fra udlandet, at når du er vaccineret, får du et meget mildere sygdomsforløb. Mit gæt er, at de kan blive på plejehjemmet og være testet negativ igen om få dage.

Vacciner mindre effektive hos de ældste

Når vi bliver ældre, bliver vores immunforsvar dårligere.

Det skyldes både, at vi får færre immunceller i kroppen, og at cellerne bliver dårligere til at lave de antistoffer, der skal bekæmpe sygdomme som for eksempel coronavirus.

- Vores immunforsvar ændrer sig gennem hele livet. Når vi bliver gamle, har vi færre B- og T-celler i kroppen. Det er især B-cellerne, der spiller en aktiv rolle i forhold til at stoppe corona-virusset. Jo færre B-celler, desto mindre effektiv er en vaccine, siger han. Pfizer og Moderna-vaccinerne fungerer på den måde, at de lærer immunsystemet at genkende det såkaldte spike-protein på coronavirusset.

Men det kræver altså stadig, at der er tilpas mange immunceller, der med det samme kan nedkæmpe virusset for at holde smitten ude af kroppen.

Med andre ord kan unge, der er blevet vaccineret, måske holde virusset helt ude af kroppen, da partiklerne bliver pløkket ned af immunforsvaret, så snart de kommer ind i kroppen.

Ved ældre når virusset at komme ind i kroppen og sprede sig en smule, før T-cellerne indhenter og destruerer det.

Vaccinerede patienter får mildere forløb

Hos en uvaccineret person tager det immunforsvaret noget tid, før det opdager og begynder at bekæmpe coronavirusset.

Men det er ofte for sent, da virusset har nået at inficere cellerne, formere sig og sprede sig ud i store dele af kroppen. Og så bliver man rigtig syg.

Men ved en ældre patient med en svagt immunforsvar, som er vaccineret, når virusset slet ikke så langt.

- Det er antallet af antistoffer mod virusset, der afgør, hvor syg du bliver. Jo flere antistoffer, desto hurtigere dæmmer kroppen op for virusset. Med en vaccine i kroppen har du allerede mange antistoffer. Derfor vil jeg vurdere, at patienterne på plejehjemmene får milde forløb, siger han.

Jan Pravsgaard Christensen vurderer også, at der nok ikke går længe, før plejehjemmet i Køge åbner for besøg igen.

- Der er så mange, der er vaccinerede nu, at det nok mest er for deres egen skyld, de lukker ned, for at få styr på den interne smitte, siger han.

FacebookTwitter