Forskere: Der bliver drukket mere alkohol i lande med koldt og mørkt klima

Folk, der lever i lande med koldt og mørkt klima, drikker ofte mere alkohol. Og flere af dem får leversygdomme, viser undersøgelse.

Drikker vi mere, når vi bor et mørkt og koldt sted? Det mener forskere, der har undersøgt alkoholforbrug og geografi. (© ColourBox)

Artiklen er opdateret med en ny rubrik. Den oprindelige manglede nuancer i forhold til undersøgelsen.

Mange tager måske en ekstra snaps til julefrokosten for lige at varme sig i den bidende vinterkulde.

Og faktisk kan der være en sammenhæng mellem geografi og alkoholforbrug. Vi drikker mere, når vi bor i et mørkt og koldt klima.

Det konkluderer forskere fra University of Pittsburgh i USA i en ny undersøgelse.

Ved hjælp af data fra blandt andet Verdenssundhedsorganisationen WHO og Den meteorologiske verdensorganisation WMO har forskerne kigget på alkoholindtaget pr. indbygger samt temperatur og solskinstimer i 193 forskellige lande.

Forskerne har også kigget på forskellige stater i USA. Og undersøgelsen viser, at der er en tendens til at drikke mere alkohol i de lande, hvor der er koldest og færrest solskinstimer.

Undersøgelsen viser også, at de kolde lande ofte har flere indbyggere med leversygdomme, som er relateret til alkohol.

- Det er noget, vi har antaget i årtier. Men det er første gang, vi systematisk demonstrerer, at det forholder sig sådan, siger associate director på the Pittsburgh Liver Research Centre, Ramon Bataller i en pressemeddelelse.

Kan hænge sammen med depression

Janne Tolstrup, der er professor på Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet, finder resultaterne interessante.

- Det kan sagtens være rigtigt. Vi ved jo, at mørke har med depressioner at gøre, og man kan føle sig lidt nedtrykt. Så kan det være rart for nogle at få lidt at drikke, siger hun.

Forskerne bag undersøgelsen mener, at årsagen til det store alkoholforbrug i de kolde lande også kan hænge sammen med, at alkohol udvider blodårerne. Og det giver en følelse af, at varmen breder sig i kroppen.

- Det er en lidt søgt forklaring. Men det kan der selvfølgelig også være noget om, siger Janne Tolstrup.

Forskere har lavet et kort over henholdsvis alkoholindtaget pr. indbygger og temperaturen i de forskellige lande. (Foto: Ventura‐Cots et al. (2018) © John Wiley and Sons.)

Skeptisk forsker: Ikke i Europa

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er der taget forbehold for en række faktorer. Blandt andet alkohol-restriktioner og religiøse forold i de forskellige lande.

Men professor og leder af Research Institute for Publich Health, Jürgen Rehm, siger til BBC Scotland, at han er skeptisk overfor koblingen mellem temperatur og alkoholindtag. I hvert fald når det kommer til Europa.

- Generelt spiller denne kobling ikke nogen rolle i Europa, siger Jürgen Rehm, der understreger, at Tyskland, Irland og Polen er blandt de lande, hvor folk drikker mest alkohol.

Professor Janne Tolstrup er enig med Jürgen Rehm:

- I Danmark drikker vi også meget alkohol om vinteren. Men vi drikker nok mest om sommeren på grund af især ferier, siger hun og fortsætter:

- Men selvom der er nogle forbehold, så kan kulden og mørket stadig have en betydning på alkoholindtaget.

Janne Tolstrup mener, at undersøgelsen fra University of Pittsburgh er interessant og lægger op til mere forskning på området:

- Det kunne være interessant at se, hvordan forskellen på alkohol og årstider ser ud inden for den samme befolkning. For eksempel i Danmark, hvor vejret svinger rigtig meget, siger hun.