Forskere: Hpv-virus kan måske føre til prostatakræft

Vi ved i forvejen, at hpv-virus kan give blandt andet analkræft, livmoderhalskræft og peniskræft.

Hpv-virus er meget almindelig og ses blandt andet hos fire ud af ti unge danskere under 30 år. (Foto: © Daniel Sone, Unsplash)

Siden 2009 er alle piger, fra de fylder 12 år, blevet tilbudt en gratis hpv-vaccine.

Sidste år blev tilbuddet udvidet til også at omfatte drenge.

Hpv-virus kan nemlig lede til forskellige former for kræft hos både piger og drenge. Hos drenge blandt andet i penis og i svælget.

Og noget tyder på, at det måske ikke er de eneste kræftformer hos mænd, hvor virusset spiller en rolle.

Australske forskere har gennemgået 26 tidligere undersøgelser og peger nu på, at der muligvis er en sammenhæng mellem visse typer af hpv-virus og prostatakræft.

- Studiet giver os en opsummering af den tilgængelige viden lige nu. Og der er lavet forskellige studier, som antyder, at der kan være en udløsende sammenhæng mellem visse hpv-vira og prostatakræft, siger Andreas Røder.

Han er overlæge ved Urologisk Klinik og Copenhagen Prostate Cancer Center på Rigshospitalet samt professor ved Københavns Universitet.

Fire ud af fem smittes med hpv

Der findes mere end 100 forskellige hpv-typer. 15 af dem kan lede til forskellige former for kræft.

De australske forskere opdagede i deres gennemgang af tidligere forskning, at der dukkede hpv-virus op i mere end hvert femte tilfælde af undersøgt væv fra syge mænd med prostatakræft.

Det er de to samme typer af hpv-vira, som også er årsag til de fleste tilfælde af livmoderhalskræft.

De 26 tidligere studier har tilsammen set på 1.284 tilfælde af prostatakræft.

Men man skal være varsom med at konkludere, at det er hpv-virus, som har været årsag til kræftsygdommen, mener Andreas Røder.

- Der er rigtig mange mennesker, som har hpv-virus i kroppen. Og samtidig er prostatakræft en sygdom, som mange mænd får. Derfor er det ikke så mærkeligt, at man finder hpv-virus hos mange af de mænd, som har fået prostatakræft, forklarer han.

I Danmak skønner man, at 80 procent af alle seksuelt aktive smittes med hpv én eller flere gange i løbet af deres liv.

Samtidig fik cirka 4.500 mænd i gennemsnit konstateret prostatakræft hvert år mellem 2012-2016.

Brug for større studier

De 26 studier, som de australske forskere har gennemgået, har været små og omfattet relativt få tilfælde.

- Den nuværende viden er sparsom, men interessant. Tidligere studier har påvist, at der kan findes hpv og andre vira i prostatavæv, siger Andreas Røder.

Han mener, at der er brug for større studier, hvor man undersøger en eventuel sammenhæng mellem hpv-virus og prostatakræft yderligere.

- Det kræver, at vi undersøger mange hundreder eller tusinder mænd for at se, om det virkelig er sådan, det hænger sammen, siger han.

Men tanken om, at der er en sammenhæng mellem hpv-virus og prostatakræft er ikke utænkelig.

Særligt ikke når man tænker på, hvilke andre kræftformer, man ved, at virusset kan forårsage.

- Det styrker selvfølgelig hypotesen, at prostata er en del af kønsorgansystemet, ligesom penis og livmoderhalsen er, fortæller Andreas Røder.

Om hpv-vaccinen kan forebygge prostatakræft forårsaget af virusset, er vi nok nødt til at vente flere år på at få svar på.

- Vi ved endnu ikke, om en vaccine kan forebygge risikoen for prostatacancer. Det må tiden vise, når vi får data om de drenge, der bliver vaccineret nu, siger Andreas Røder.