Forskere: Mindre gluten giver vægttab og sunde tarme

Professor er selv overrasket over virkningen af en kost med mindre gluten.

Pasta er blandt de fødevarer, der indeholder meget gluten. Det samme gælder brød og pizza (arkivfoto). (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Skærer man kraftigt ned på brød, pizza, pasta og anden glutenholdig mad, vil man nok få en bedre mavefornemmelse og et lille vægttab, skriver Politiken.

52 danske og internationale forskere har efter seks års studier for første gang på verdensplan påvist, at spiser man mindre gluten, kan det have flere positive effekter.

Mindre gluten kan forandre sammensætningen af tarmbakterier, så man vil føle sig mindre oppustet, have mindre luft i maven og endda få et uventet vægttab på næsten et kilo efter otte uger.

- Vægttabet var helt, helt uventet for os, siger professor og forskningsleder Oluf Borbye Pedersen, Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter ved Københavns Universitet.

- Vægttab er ikke vigtigst

Han er leder af og seniorforfatter til det nye studie, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

Studiets primære formål var at undersøge, om sammensætningen og funktionen af nogle af tarmenes hundredvis af forskellige bakteriearter ændrer sig, hvis man udskifter en fiber- og glutenrig kost med en fiberrig, men glutenfattig kost.

- Det vigtigste ved studiet er ikke nødvendigvis vægttabet, men den større tarmsundhed, man kan opnå ved en fiberrig low-gluten-kost, siger Oluf Borbye Pedersen.

Undersøgelsen peger på, at den fiberrige kost næsten uden gluten medfører det beskedne vægttab, fordi tarmbakterierne øger forbrændingen af kalorier.

Opdatering: En af forskerne bag undersøgelsen, Henrik Munch Roager, har dog senere set sig nødsaget til at nuancere mediernes udlægning af forskningen.

/ritzau/