Forskere om effekten af mundbind: Vi bliver ikke meget klogere, end vi er nu

Kravet om mundbind i samfundet gør det 'nærmest umuligt' at lave nye forsøg.

En stor dansk mundbind-undersøgelse viser, at 1,8 procent af deltagerne med mundbind fik corona, mens 2,1 procent af deltagerne uden mundbind blev smittet. Forskellen mellem de to tal er ikke stor nok til at konkludere noget. (© COLORBOX)

Der har været store forventninger til en netop offentliggjort dansk undersøgelse om, hvorvidt mundbind beskytter bæreren mod coronavirus.

Men forskerne bag har ikke kunnet komme med noget afgørende nyt, der ændrer myndighedernes anbefalinger om brug af mundbind i samfundet.

Undersøgelsen, hvor cirka 6.000 danskere har deltaget, kunne ikke sige noget med sikkerhed om, hvorvidt mundbind beskytter bæreren mod covid-19 eller ej.

- Vi lavede forsøget tilbage i maj, hvor der ikke var særlig stort smittetryk i landet, og det påvirkede selvfølgelig undersøgelsen.

Det siger professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital Thomas Benfield, som har været med til at lave undersøgelsen.

- Man kan ikke udelukke, at resultatet kunne have været anderledes i en situation med et anderledes smittetryk, fortsætter han.

Problemet er bare, at der nu er et krav om at bruge mundbind i samfundet, og så kan forskerne ikke lave et nyt forsøg på samme måde.

- Situationen var anderledes tilbage i maj. Man anbefalede ikke mundbind, og det skabte derfor en mulighed for at få noget data og noget viden, siger Thomas Benfield.

- Det er nærmest umuligt at lave forsøget nu. Vi skal nemlig have en situation, hvor vi kan sammenligne folk, der bruger mundbind med folk, der ikke bruger det.

For at forsøget skal være optimalt, kræver det, at man har et samfund med et forholdsvis højt smittetryk, hvor ingen bruger mundbind.

På den måde vil andres brug af mundbind ikke påvirke forsøgsdeltagerne risiko for at blive smittet.

Etisk uforsvarligt at lave forsøg nu

Thomas Benfield forklarer, at den viden, vi har nu, hælder til, at mundbind har en vis effekt i forhold til at undgå at smitte andre.

Dokumentationen er ikke knivskarp, men det er nok til, at det ikke er etisk forsvarligt at lave et nyt forsøg på nuværende tidspunkt, fordi man i så fald skulle bede nogle deltagere om at undvære mundbindet.

De ville altså være i højere risiko for at blive smittet med covid-19.

- Man kan godt sætte spørgsmålstegn ved kvaliteten af den evidens, der er. Men så længe det er den almene, accepterede opfattelse, at mundbind ser ud til at beskytte, så kan vi ikke argumentere for at lave et nyt forsøg, siger Thomas Benfield.

- Hvis der kom noget ny viden, som viser, at mundbind ikke ser ud til at virke, så kunne man måske forsvare at lave et nyt forsøg, fortsætter han.

Overlæge: Vi må nøjes med den viden, vi har

Lars Jørgen Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital og professor ved Aarhus Universitet, er enig med Thomas Benfield:

- Sommetider må man stille sig tilfreds med den viden, vi har. Hvis ikke vi kan få bedre viden på området, så må vi leve med den, vi har, og erkende, at den er på det niveau, den er på, siger han og fortsætter.

- Og én ting er sikkert: Når vi ikke kan sige noget med sikkerhed rent videnskabeligt i forhold til den nye danske undersøgelse, så er det ikke det samme som at sige, at mundbind ikke virker. Tværtimod så peger undersøgelsen jo i retning af, at det kan have en effekt i forhold til at beskytte bæreren.

På grund af kravet om mundbind i samfundet, ser det på nuværende tidspunkt ikke ud til, at vi kan blive meget klogere på effekten af, hvorvidt mundbind forhindrer folk i at blive smittet eller at smitte andre med covid-19.

Det ærgrer Thomas Benfield:

- Jeg tror, de fleste mennesker vil tage det for gode varer, hvis der var en bedre dokumentation. Så det er da ærgerligt, at vores hverken vores eller andre undersøgelser kan sige noget definitivt om det ene eller andet, siger han.

Facebook
Twitter