Forskere opfordrer WHO til at undersøge, om corona er overført fra et laboratorie ved en fejl

Selvom sandsynligheden er lille, bør vi undersøge teorien, siger eksperter.

Står vi i en global pandemi på grund af et uheld i et kinesisk laboratorie? Det vil 18 internationale forskere have undersøgt nærmere. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

I langt de fleste dele af verden er corona-pandemien blevet en del af den nye virkelighed, hvor nedlukninger, mundbind og tests er hverdagskost.

Men præcis hvorfor en pandemi har ramt os, er forskerne ikke helt sikre på.

En rapport fra verdenssundhedsorganisationen WHO fra marts vurderer, at det med ‘sandsynlighed til stor sandsynlighed’ skyldes, at smitten er overført fra dyr til mennesker. Det kan eksempelvis være sket på et madmarked.

Men 18 internationale forskere mener ikke, at det kan konkluderes endnu.

De har derfor skrevet et åbent brev til WHO, hvor de opfordrer til, at WHO ikke lægger sig fast på den forklaring endnu.

Teori om uheld bør undersøges

Forskerne mener ikke, at forklaringen med smitte fra dyr til mennesker er undersøgt grundigt nok.

Samtidig opfordrer de til, at en teori om at virusset kommer fra et laboratorie, og at virusset ved en fejl er kommet ud i det kinesiske samfund, også skal undersøges nærmere.

- Der er ikke videnskabelige beviser for nogle af teorierne. Derfor vil vi gerne have det undersøgt yderligere, siger Rasmus Nielsen.

Han er professor ved University of California, hvor han forsker i evolutionen af virus, og han er en af forskerne, der har skrevet under på det åbne brev.

Pressen var massivt til stede, da WHO-forskerne ankom til Wuhan i februar 2021. Her ses Peter Ben Embarak, der stod i spidsen for forskerholdet fra WHO. Rapporten var et samarbejde mellem Kina og WHO. (Foto: © ALY SONG, Scanpix)

- Det er vigtigt, at det undersøges, fordi pandemien har påvirket os alle meget. Vi vil gerne vide, hvorfor det er sket, siger han og fortsætter:

- For at kunne sørge for at sådan en pandemi ikke bryder ud igen, skal det undersøges i bund.

Teori stemplet som ‘ekstremt usandsynligt’

Forskerne skriver, at selvom der ikke er stærke videnskabelige beviser for, at smitte fra dyr til mennesker er årsagen til pandemien, blev det WHO's forklaring.

Samtidig blev forklaringen om, at virusset er skabt i et laboratorie, stemplet som ‘ekstremt usandsynlig’.

Et af kritikpunkterne fra forskerne er, at WHO ikke har undersøgt hver forklaring lige meget. De mener, at forklaringen om, at virusset blev skabt i et laboratorie, er blevet negligeret.

De skriver, at i hele WHO-rapporten, der er på 313 sider, er der kun afsat fire sider til at vurdere, om et laboratorie-uheld kan være forklaringen.

- De resterende sider er brugt til at undersøge teorien om smitte fra dyr til mennesker, siger Rasmus Nielsen og fortsætter:

- De fire sider, mener jeg, bliver brugt på at gøre teorien om et uheld i et laboratorie til en konspirationsteori, der bliver latterliggjort. Men der er ikke videnskabeligt belæg for at konkludere hverken det ene eller det andet.

Vigtigt for fremtidige pandemier

Lone Simonsen, der er pandemiforsker ved Roskilde Universitet, har læst brevet fra forskerne.

Hun er helt enig i, at det bør undersøges grundigere, hvordan pandemien er opstået.

- Selvom jeg er 95 procent sikker på, at smitten er sket naturligt fra et dyr til mennesker, skal det stadig undersøges i bund, når der er tvivl, siger hun.

Hvis pandemien er opstået på grund af et uheld i et laboratorie, er det vigtigt at få afdækket.

- Det skal vi vide, fordi der vil komme flere pandemier. Det er vigtigt at forstå, hvordan en pandemi opstår. Men om vi nogensinde kommer helt til bunds i sagen, er svært at sige, siger hun.

Kina lukker forskere ude

Rasmus Nielsen forventer ikke, at deres åbne brev vil føre til en endelig videnskabelig forklaring.

Men brevet kan forhåbentlig presse på for, at det bliver undersøgt yderligere. Han mener nemlig, at der stadig er en masse, som WHO kan gøre for at undersøge teorierne.

- Der er en række helt basale ting, der ikke er blevet gjort. WHO har eksempelvis ikke haft adgang til oprindeligt data fra Kina, siger han.

Han fortæller, at Kina har lukket deres databaser ned omkring virusset. Det er databaser, der har været offentlige før, så man eksempelvis kunne se, hvilke virusser de tidligere har forsket i i laboratorier i Wuhan.

Rasmus Nielsen mener derfor, at det fulde billede stadig er mangelfuldt.

- Det var godt, at WHO-rapporten blev lavet, så der blev gjort noget. Det gav os ny vigtig viden, men det er stadig ikke tilstrækkeligt til, at vi kan konkludere noget på et videnskabeligt grundlag.