Forskere: Skru op for bakteriedræbende lys og ned for antibiotika

Dansk forskningsprojekt viser, at en kombineret behandling med ultraviolet lys og antibiotika er så effektiv, at 90 procent af medicinen kan spares væk.

UV-lys ved bestemte bølgelængder er ikke bare en effektiv bakteriedræber. Det er også med til at danne D-vitamin. Kunstig UV-lys har derfor potentiale til både at hjælpe depressive danskere og mennesker - eller dyr - som ikke kan komme ud i dagslyset. (Foto: © Christine Nørgaard, DR Nordjylland)

Du har sikkert hørt det før: Dagslys er vigtigt for dit helbred.

Det er blandt andet med til at sikre, at du danner D-vitamin. Det minimerer din risiko for at få depression. Og det regulerer din døgnrytme, så du får sovet om natten og har energi til dagen.

Men indeholder dagslys også ultraviolet lys fra Solen, som er en effektiv bakteriedræber. Endda mere effektiv end antibiotika, når det kommer til at slå resistente bakterier ihjel.

Og kombinerer man UV-lys med antibiotika, bliver behandlingen af resistente bakterier så effektiv, at 90 procent af antibiotikaen kan spares væk.

Det viser et forskningsprojekt, som er udført i samarbejde mellem DTU og Københavns Universitet. Her har forskere med LED-teknologi genskabt forskellige bølgelængder fra UV-lys og fundet frem til, at bølgelængder på omkring 296 nanometer er yderst effektive til at dræbe bakterier, der har dannet biofilm (en hinde af bakterier, der bor i en samlet klynge).

- Det er de samme bølgelængder, som findes i dagslys og som samtidig er mest effektive til at danne D-vitamin, fortæller Paul Michael Petersen, der er professor på DTU Fotonik og en del af forskningsprojektet.

Behandling med kombination af UV-lys og antibiotika kan især være relevant for mennesker - eller dyr - som ikke kommer ud i dagslyset.

Gammel opdagelse - nye anvendelser

Det har i mange år været kendt, at lys ved bestemte bølgelængder er en effektiv bakterie- og virusdræber.

- Man ved fra gamle dage, at ultraviolet lys kan virke desinficerende. Det var det, Niels Ryberg Finsen fik sin nobelpris for. siger Klaus Martiny, der er forskningslektor på Københavns Universitet og Psykiatrisk Center København.

Han har ikke deltaget i dette forskningsprojekt.

UV-lys kan hjælpe depressive danskere

Grunden til, at UV-lys er skadeligt for bakterier og virus, er den samme som hvorfor, det kan være skadeligt for dig.

Strålerne trænger nemlig ind i kroppen eller i bakterierne. Og især de korte stråler - dem der kaldes UVC - kan ændre på DNA'ets struktur. Både i vores celler og i fx bakterier.

Høj eksponering for UV-stråler fra Solen øger - som de fleste nok ved - risikoen for hudkræft.

Derfor skal man selvfølgelig også være påpasselig med at udsætte mennesker for for meget UV-stråling. Hvad end det er fra Solen eller fra en kunstig lyskilde som LED, understreger Klaus Martiny.

Alligevel er han ikke i tvivl om, at der kan være gode perspektiver i at anvende UV-terapi indenfor psykiatrien, fordi lyset ikke alene dræber bakterier. Den stimulerer også dannelsen af D-vitamin i kroppen.

- En meget stor del af danskere - i hvert fald 20-30 procent - har et lavt niveau af D-vitamin om vinteren, hvor der ikke er UV-stråling i dagslyset. Og i en del år har vi haft mistanke om, at mangel på D-vitamin kan medvirke til at give depression. Vi ved i hvert fald, at det giver øget træthed. Derfor er det interessant, hvis UV-lamper kan virke anti-depressivt, siger han.

Vigtigt at få antibiotikaforbrug ned

Antibiotikaresistens bliver af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, betragtet som en alvorlig trussel mod folkesundheden.

- Det er mængden af antibiotika, som vi anvender i dag, der udgør det største problem i forhold til resistens. Derfor er det vigtigt, hvis vi kan nedbringe forbruget af antibiotika ved at kombinere behandlingen med UV-lys, siger Paul Michael Petersen.

Udfordringen er selvfølgelig, at UV-behandling kun er relevant i de tilfælde, hvor lyset kan komme i direkte kontakt med bakterier. Altså for eksempel ved hudinfektioner.

Eller ved tandrodsbehandling, hvor bakterien enterococcus faecalis, som normalt findes i tarmkanalen hos mennesker og dyr, kan opstå i en betændt tandrod og være vanskelig at slippe af med igen.

Du skal ud i dagslyset, hvis du kan

Indtil videre har forskerne fra KU og DTU kun testet den kombinerede behandling med UV-lys og antibiotika in vitro - altså uden for menneskekroppen.

DTU Fotonik og DTU Fødevareinstituttet tester også behandlingen på grise. Mangel på D-vitamin påvirker grisenes fødselsvægt, og hvert år dør millioner af pattegrise i Danmark, hvilket blandt andet skyldes den lave vægt.

På sigt håber Paul Michael Petersen, at LED-teknologien kan komme ud, hvor den gavner både dyr og mennesker.

- Der er mange mennesker, som ikke kommer ud dagslyset af forskellige årsager: Ældre, personer, der er indlagte og sådan set også dem, der arbejder, mens der er dagslys. De kan få gavn af en kunstig LED-teknologi, der giver dem de her UV-stråler, siger han, men understreger:

- Der er ikke noget, der er så godt som dagslys. Hvis du kan, så husk at komme ud. Og gerne over længere tid.