Forskere: Ultraviolette lamper kan dræbe influenza i luften

Sundhedsfremmende lamper kan måske være fremtidens middel mod influenza-epidemier, viser ny forskning

Ultraviolet lys har længe været en billig og effektiv måde at slå virus og bakterier ihjel på. Men hidtil har de også skadet huden. (© WikiMedia Commons)

Videnskabsfolk har længe vidst, at ultraviolet lys med en bestemt bølgelængde er i stand til at slå bakterier og virus ihjel. Siden midten af 1900-tallet har man brugt lyset til at desinficere f.eks. hospitalsudstyr med, og i dag kan du finde lyset i alt fra laboratorier til luftrensere.

Desværre har det ultraviolette lys den bivirkning, at det blandt andet kan give hudkræft og øjenskader hos de mennesker, der bliver udsat for det i for lang tid af gangen. Lyset gør nemlig skade på alt organisk væv og ikke kun de skadelige organismer.

Nu har forskere fra Columbia University i New York fundet en måde at bruge lyset på, så det ikke udgør en helbredsrisiko for mennesker. Dermed baner de vejen for brug af UV-lys som sygdomsbekæmpelse i for eksempel hospitaler, lufthavne og skoler.

Nyt lys skåner menneskevæv

UV-lys har den effekt, at det, når det har en bølgelængde på mellem 200 og 400 nanometer, kan udøve skade på levende væv – deriblandt menneskehud og skadelig virus, hvis man bliver udsat for det i for lang tid. Det er samme proces, der gør dig solbrændt.

Lyset kan nemlig få det levende væv til at mutere, så for eksempel influenzavirus ikke kan formere sig. Alt efter lysets bølgelængde kan det også trænge ind i den skadelige mikroorganisme, og beskadige organismens DNA og derved slå den ihjel.

Professor David Brenner, der leder forskningsprojektet ved Columbia har længe haft en teori om, at en bestemt type UV-lys, på engelsk kaldet far-UV, kunne slå mikrober ihjel uden at skade det omkringværende væv.

Han demonstrerede herefter lysets evne til at uskadeliggøre MRSA-bakterie uden at skade den hud, de fandtes på:

- FarUV-lys har i modsætning til konventionelt UV-lys en meget begrænset rækkevidde og kan ikke trænge igennem det ydre lag af hud, så der er ikke en helbredsrisiko for mennesker”, fortæller professor David Brenner.

- Men fordi virusser og bakterier er så små, kan lyset nå ind til deres DNA og slå dem ihjel.

Lamper kan begrænse influenzaepidemi

I dag tager det op til otte måneder at udvikle en ny influenzavaccine. Når en indholdet af en vaccine sammensættes, baserer man indholdet på prognoser, som ikke altid rammer plet. Det er blandt andet sket i år, hvor vaccinerne ikke beskytter mod den dominerende influenza-stamme.

Bliver UV-lamperne udbredt, kan de til gengæld have en forebyggende effekt mod endnu ukendte sygdomme, mener dr. David Brenner:

- I modsætning til vacciner er farUV-lys formodentligt i stand til at bekæmpe alle luftbårne mikroorganismer, endda nyligt opståede typer, fortæller han.

Kurt Fuursted, fagchef med speciale i bakterier og parasitter hos Statens Serum Institut er begejstret for ideen. Han mener, at de nye lamper kan have en god effekt, hvis undersøgelsens laboratorieforsøg kan genskabes i virkeligheden:

- Der er nogle store fordele ved det lamperne. Hvis de her lamper kan sættes op i for eksempel lufthavne, må vi formode at det vil nedsætte smitterisiko på offentlige steder i forhold til i dag, siger han til DR Viden.