Forskers fiskesnack blev misforstået som en aprilsnar

Det er sjovt og lidt trist, siger forskeren bag, der har brugt fire år på projektet.

En sprød vaffel med næringsrigt fyld, beriget med Siamesisk mudderkarpe og andre lokale, tørrede fisk fra Mekong-floden skal bekæmpe underernæring. (Foto: Nanna Roos)

En næringsrig fiskesnack lavet af siamesisk mudderkarpe skal redde cambodianske børn fra sultedød.

Den historie var for god til at være sand, mente flere danske medier, der i mandags troede, at forskningsnyheden fra Københavns Universitet var en aprilsnar.

Det skriver Berlingske.

- Det er meget sjovt, og så grinte jeg lidt. Men som de fleste ph.d. studerende, som har arbejdet intensivt med et specifikt emne over en lang periode, blev jeg måske også lidt trist over, at det blev stemplet som en aprilsnar, siger forskeren bag fiskesnacken, ph.d. Sanne Sigh i Så vidt vi ved på P1.

En cambodiansk pige smager en dansk udviklet fiskesnack, der skal være med til at afhjælpe underernæring i Cambodia. (© Unicef Cambodia)

Et ulækkert navn på en fisk

Hun sad på sit kontor i Cambodia og tjekkede nyheder, da hun pludselig så sit eget studie i en helt forkert sammenhæng.

- På Ekstra Bladets hjemmeside fandt jeg en artikel om aprilsnarre, hvor vores fiskesnack var nævnt, siger Sanne Sigh og fortsætter:

- Jeg forstår godt, hvorfor medierne troede, det var en første aprilsnar. Bare navnet på fisken. Siamesisk mudderkarpe. Det lyder ikke så lækkert, at man har lavet det om til en snack, der skal behandle børn, siger hun.

Men ikke desto mindre er det navnet på fisken, og den er god nok. Formålet med snacken er at redde underernærede børn i Cambodia.

Fisk passer godt til cambodianeres smagsløg

Ifølge den seneste nationale undersøgelse er 10 procent af de yngste børn akut underernærede i Cambodia. Det er en kritisk tilstand, som kræver behandling med specialiserede produkter med høj næringsværdi.

For eksempel kiksebaren BP-100, som landet i dag importerer. Men cambodianerne kan ikke lide produktet, der desuden er dyrt. Og her kommer Sanne Sighs fiskesnack ind i billedet:

- Vi valgte en sprød vaffel, som vi fyldte med en fiskepasta. Fisken er rigt tilgængelig, den er bæredygtig og står på menuen flere gange om ugen eller dagen i Cambodia. Og så er vaflen en velkendt, lokal snack, siger Sanne Sigh.

Snacken blev lanceret i efteråret i samarbejde med UNICEF, og Sanne Sigh arbejder nu på at forbedre produktet og måske udbrede det til andre målgrupper.

Held i uheld

I sidste ende har den seneste uges ekstra snak om forskningsprojektet som følge af den forkerte aprilsnar dog ikke nødvendigvis været en negativ ting for Sanne Sighs forskning.

- Fordi det hurtigt blev rettet op på, tror jeg, at det i sidste ende nok egentlig har været en heldig ups'er. For vi har fået lov til at promovere og fortælle om vores forskning, siger Sanne Sigh, som laver projektet sammen med lektor Nanna Roos fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk