Forskning: Floorball styrker helbredet hos ældre

Motionsfloorball styrker knogler og mindsker risikoen for diabetes hos ældre, viser undersøgelse. Det kan også gælde andre typer holdspil, siger forsker.

Ældre der dyrker holdspil som floorball, øger deres knoglestyrke og mindsker både nedgangen i kondition og risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Det viser en ny undersøgelse. (© ColourBox)

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er godt for ældre at røre sig i hverdagen. Men nogle former for motion kan være bedre end andre.

Ældre, der for eksempel dyrker holdspillet floorball et par gange om ugen, øger deres knoglestyrke og mindsker både nedgangen i kondition og risikoen for at udvikle type 2-diabetes.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Holdspil og Sundhed under Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

- For at kunne stimulere knoglevæksten, har kroppen behov for stød og træk i de muskler, som påvirker knoglerne. Og et af kendetegnene ved floorball er accelerationer, som netop giver de her stød og træk, siger Jacob Vorup, der er Ph.d. ved Health Science Research, University College Lillebælt. Han er en af forskerne bag undersøgelsen.

Om undersøgelsen

  • 15 mænd i alderen 66-78 år spillede motionsfloorball to gange om ugen i en periode på to år.

  • Gruppen blev sammenlignet med 16 mænd i samme aldersgruppe, som ikke spillede floorball. Nogle af dem dyrkede andre former for motion, fx gymnastik.

  • Floorballspillerne øgede knoglestyrken i benene med cirka 30 procent. Der var ingen ændring hos kontrolgruppen.

  • Floorballspillerne oplevede en aldersrelateret nedgang i konditionen på kun syv procent. Tallet var på 18 procent i kontrolgruppen.

  • Hos Floorballspillerne steg koncentrationen af HbA1c i blodet med syv procent. I kontrolgruppen var tallet på 12 procent. HbA1c i blodet kan øge risikoen for type 2-diabetes.

Højere intensitet er afgørende

Floorball er en form for hockeyspil, hvor der spilles med en plastikbold med huller. I motionsfloorball har man ændret reglerne, så der blandt andet er færre spillere og mindre baner. Det øger intensiteten i spillet.

- Og det kan måske forklare, hvorfor det mindsker nedgangen i konditionen blandt de ældre. Den høje intensitet giver en høj stimulering af hjertet og kredsløbet. Og det er en af de vigtigste faktorer i at opretholde konditionen, siger Jacob Vorup og fortsætter:

- Og tidligere forskning viser, at jo højere intensiteten er, desto bedre bliver kroppen til at optage sukker, og det kan være en forklaring på, at floorballspillerne også mindsker risikoen for type-2 diabetes, siger han.

Gælder også andre holdspil

Tidligere undersøgelser bakker op om resultaterne fra Center for Holdspil og Sundhed. De viser, at holdspil som motionsfloorball og basketball har sundhedsfremmende effekter på ældre og almindelige voksne.

Resultaterne fra Center for Holdspil og Sundhed skiller sig dog ud, da undersøgelsen har strækket sig over to år og ikke kun nogle måneder.

- Dette studie er interessant, fordi det viser nogle tydelige positive effekter af regelmæssig floorballtræning over en længerevarende periode, og fordi deltagerne i denne periode faktisk selv har organiseret deres træning helt uden indblanding fra os forskere, siger Jacob Vorup.

Han mener, at andre boldspilsbaserede holdspil muligvis også styrker helbredet på samme måde blandt ældre.

- Nu har vi jo lavet forsøget med floorball. Men det er nok også gældende i mange andre boldspilsbaserede holdspil. Man stimulerer jo både muskler, nervesystemet og kredsløbet på en intensiv og varieret måde. Så du får mange udbytter, hvor du i almindelig løbetræning eller styrketræning til sammenligning stimulerer kroppen mere ensidigt, siger han.

Fordelen ved netop holdspil er ifølge Jacob Vorup, at det for mange af de ældre er mere motiverende.

- Der er en interaktion på et hold, der skaber et fællesskab og en relation, som gør, at man har lyst til at møde op igen, siger han og fortsætter:

- Og det er vigtigt. For det store problem er, at vi ikke dyrker nok motion. Og især ældre har svært ved at finde effektive træningsformer, der motiverer dem.

Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet Journal of Sport and Health Science.