Forskningsresultat om corona-immunitet trækker overskrifter: 'Måske vi skal tage det med et gran salt'

Undersøgelsen er nemlig lavet på et spinkelt grundlag, lyder kritikken fra dansk professor.

Resultaterne, der blev omtalt i mange medier i går, viser, at vi er immune overfor corona op til otte måneder efter, vi har været syge. Men det bygger på kun 43 blodprøver og derfor har vi ikke data nok til at sige, at det gælder generelt i en befolkning, siger Lars Østergaard, professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital. (© Mads Frost / Ritzau Scanpix)

I går bragte en række medier en historie, der fortæller, at vi er immune overfor coronavirusset mindst otte måneder efter, vi har været smittet.

Artiklen bygger på ny forskning, der er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Science.

Men selvom kvaliteten af undersøgelsen ikke fejler noget, er den baseret på et for spinkelt grundlag til, at vi kan konkludere, at alle smittede er immune i mindst otte måneder.

Det vurderer Lars Østergaard, der er professor på Aarhus Universitet og leder af den afdeling på Aarhus Universitetshospital, der tager imod coronapatienter.

- Forskerne har analyseret blod fra 43 personer seks måneder efter, de var smittet med virusset. Det er ikke mange, og derfor skal man tage det med et gran salt, om vi bør generalisere ud fra 43 blodprøver, siger han.

Undersøgelsen er lavet af forskere fra en række universiteter i Californien og New York.

Forskerne har taget blodprøver fra 188 personer med covid-19, der havde sygdommen og fulgt op med nye prøver fra 43 af personerne efter et halvt år.

En solid undersøgelse

Selvom de amerikanske forskere undersøger meget få personer, er det dog stadig et rigtig solidt forsøg, vurderer Lars Østergaard.

- Fordi de har så få forsøgspersoner, har de haft mulighed for virkelig at gå i dybden med dem. De har undersøgt tre forskellige celletyper, der har med immunforsvaret respons på coronavirusset at gøre, og de har kigget på hvor mange antistoffer mod coronavirus, der var i personernes blod, siger han.

- De kunne vise, at mens antistofferne mod coronavirus i blodet bliver halveret efter tre til fem måneder, husker hukommelsescellerne i vores immunsystem stadigvæk virusset. Det betyder, at kroppen er klar til at reagere hurtigt, skulle du blive smittet igen.

Selvom du har haft coronavirus, kan du nemlig blive smittet igen. For de fleste vil deres krop dog være så hurtig til at nedbryde virusset, at du ikke bliver syg.

- Jeg har haft patienter, der har været smittede og syge med covid-19 to gange. Men det lader til, at det hører til sjældenhederne. De fleste af os, er nok immune et godt stykke tid efter, vi har været syge, siger han.

Kroppen har skabelonen liggende til at bekæmpe virusset

Men hvordan kan kroppen bekæmpe et virus hurtigt, hvis du bliver smittet igen, når der ikke længere er antistoffer?

Det kan den, fordi cellerne gemmer på skabelonen til antistofferne mod virusset, forklarer Lars Østergaard.

- Når vi bliver ramt af en virus for første gang, skal kroppen først lære virusset at kende og finde ud af, hvordan det skal bekæmpes. Det kan tage tid, og på den tid når virusset at inficere mange celler, siger han.

- Men når du er kommet dig over sygdommen, har kroppen stadig den opskrift gemt i immunsystemets hukommelsesceller. Derfor når sygdommen i de fleste tilfælde ikke at få ordentlig fat, hvis du bliver smittet igen, før kroppen har nedkæmpet den. Og så bliver du ikke syg. Det kalder vi immunitet.

Selvom du ikke selv bliver syg anden gang, du rammes af coronavirusset, er der stadig en risiko for, at du kan smitte andre.

Derfor er det vigtigt, at du stadig overholder myndighedernes anbefalinger, forklarer Lars Østergaard.

- Vi ved ikke, hvor meget du smitter, selvom du er immun. Derfor skal du stadig holde afstand, bruge mundbind og se så få mennesker som muligt for at passe på dem, der endnu ikke er vaccineret eller har været syge, siger han.

Facebook
Twitter