Forsøg dæmper frygten for fed mad: Kroppen tilpasser sig

Det er ikke farligt at spise en kost med meget fedt. Det er det samlede kalorieindtag og den varierede kost, der gør forskellen, viser dansk forsøg.

Det er ikke fedt, der giver livstilssygdomme, men det samlede kalorieindtag. Det viser et mindre forsøg fra Københavns Universitet. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Et mindre forsøg udført af forskere fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet viser, at langvarig, høj indtagelse af fedt - umættet som mættet - ikke skader sundheden. I hvert fald så længe, at man ikke indtager for mange kalorier samlet set.

Studiet modsiger dermed frygten for, at fedt i sig selv udløser en række livsstilssygdomme.

- Vi har længe haft den hypotese, at fedt i kosten ikke i sig selv giver livsstilssygdomme, siger ansvarlig for studiet professor Bente Kiens.

Overvægtige og utrænede

I studiet deltog 18 let overvægtige og utrænede mænd i alderen 30-40 år. Det er en gruppe, der ofte udvikler livsstilssygdomme som diabetes senere i livet.

De 18 mænd blev opdelt i to grupper, hvor den ene gruppe spiste mad med mættede fedtsyrer, mens den anden spiste mad med flerumættede fedtsyrer i seks uger. Især de mættede fedtsyrer, som ofte kommer fra animalske produkter som kød og mælk, har i mange år fået skyld for at være usunde.

Begge gruppers kost indeholdt 64 procent fedt. I en gennemsnitlig dansk kost dækker fedt normalt 36 procent af det samlede kalorieindtag.

Sundhed forbedret

Efter seks uger på både mættet og umættet fedt-kost viste prøver, at deltagerne i forsøget ikke havde en forværret sundhedstilstand. Faktisk var flere af de sundhedstegn, der blev målt på, forbedret.

Blandt andet havde flere af deltagerne et sænket indhold af fedt i blodet, en forbedret kolesterol-profil, og så var deres insulinfølsomhed på same niveau som før forsøget.

Professor Bente Kiens, forklarer, at man ikke skal være bange for fedt i maden, da kroppen tilpasser sig og forbrænder fedt i stedet for eksempelvis kulhydrater.

- Kroppen indstiller sig til at forbrænde det, man spiser. Så man kan spise meget fedt uden negative konsekvenser.

- Det er tydeligt, at det er det, at man spiser for meget, der er det negative. Altså at man tager på i vægt. Det er det, der er det farlige, og ikke den type mad, man spiser, siger Bente Kiens.

Husk vitaminer, mineraler og fibre

Det er dog ikke et carte blanche til at opfylde sit kalorieindtag med Matadormiks og cocktailpølser. Vitaminer, mineraler og fibre er stadig vigtigt for sundheden.

- Kalorier er kalorier, og man kan ikke tale om gode og dårlige kalorier. Men man kan tale om gode og dårlige fødevarer, siger Bente Kiens.

Et lignende forsøg i mus blev gennemført samtidigt.

- I de mus som fik den samme fedtrige og kulhydratfattige mad som menneskene, sås det, at indholdet af fedt i leveren faldt.

- Det passer med, at leverens blodsukkerregulering hos forsøgspersonerne også blev forbedret af den fedtrige kost, skriver postdoc Annemarie Lundsgaard, der også har arbejdet på projektet.

/ritzau/