Forvirrede sædceller indbringer forsker årets Ph.d. Cup

Anders Rehfeld vinder 30.000 kroner for sin formidling af forskning i, hvordan kemikalier i kvindekroppen kan sende sædceller på afveje.

Det blev lægen Anders Rehfeld, der vandt årets Ph.d.-cup med sin forskning om kemikaliers indvirkning på sædcellers retningssans. Med prisen kommer 30.000 kroner fra Lundbeckfonden, der for eksempel kan bruges på videre forskning.

Spørger du Anders Rehfeld selv, er det faktisk ikke titlen som vinder, der er det største for ham:

- At vinde præmien er prikken over i’et, men den største glæde var faktisk at blive udtaget, siger han.

- Alle, der har søgt ind, har jo forsket i noget vigtigt, og al forskning er jo interessant, så at blive valgt ud af den bunke og komme igennem forløbet med skuespillere og trænere har været helt fantastisk.

Se hele Ph.d. Cup 2018 showet på DR TV her eller fredag aften kl. 21.30 på DR2.

PhD-cup klæder forskerne på til formidling

Målet med ph.D-cup er at få forskning ud til den brede befolkning, hvor den kan gøre gavn.

Dette års fem deltagere er udvalgt 48 ansøgere, der har forsket i alt fra vulkaner til gamle sko.

Fælles for årets deltagere er, at deres forskning præsenterer ny, aktuel viden, der kan være grundlag for udvikling i bred forstand.

Igennem en måned får de undervisning af for eksempel skuespillere og coaches, der lærer dem om god, letforståelig formidling af komplicerede emner. For Anders Rehfeld har det især hjulpet at øve stemmeføring og at tale højt:

- For mig har det indtil nu mest handlet om forskning, og så er formidlingen lidt kommet i anden række, men jeg kan nok ikke gå tilbage til det efter at jeg har lært de her teknikker, forklarer han.

Næste skridt kan være undervisning og mere forskning

Anders Rehfeld regner med at forsætte sin forskning i sædceller og forplantning, og er allerede nu i gang med at kunne vejlede speciale- og ph.d.-studerende inden for emnet.

Hans håb for forskningen er, at han kan få mulighed for at gentage sine reagensglasforsøg i den virkelige verden:

- Fra et videnskabeligt synspunkt vil det klart være det vigtigste af få afklaret, om resultaterne fra vores reagensglasforsøg også finder sted i levende organismer, siger han.

- Jeg vil rigtig gerne forske noget mere i emnet, men det kræver at jeg kan skrabe flere forskningsmidler sammen.

Kemikalier skaber rod i sædcellekompas

Anders Rehfelds Ph.D.-afhandling undersøger effekten af forskellige kemikalier på sædcellers retningssans. Han har fundet ud af, at kemikalier som f.eks. pesticider og solfiltre fra solcreme og kosmetik kan efterligne det kvindelige kønshormon progesteron, der tiltrækker sædceller.

Normalt er det kun ægcellen, der udsender hormonet, som tiltrækker sædcellen.

Sædcellerne svømmer i retningen af progesteron-udsenderen, men når de kemikalier, der efterligner progesteron, findes andre steder i kvindens kønsveje, kan de mistænkes for at skabe rod i sædcellernes indre kompas.

Hvis det er tilfældet, kan sædcellerne have svært ved at finde vej til ægcellen, hvilket kan lede til barnløshed.

Anders Rehfeld håber selv, at hans nye viden kan lære seerne lidt om effekten af kemikalier i hverdagen.

- Mit største håb er at sætte nogle tanker i gang hos befolkningen, så de måske bliver mere opmærksomme på, at de kemikalier, vi udsætter os selv for kan påvirke os, siger han.

FacebookTwitter