Fra dårlige tænder til diabetes: Din mund er forbundet med dit helbred

Diabetes giver dårlige tænder, viser forskning. Og også hjertesygdomme og psoriasis kan hænge sammen med tandsundhed.

For personer med dårlige kontrolleret diabetes type 2, er oddsene for parodontitis 1,8 gange større end for mennesker uden diabetes, viser forskning. (Foto: Katrine Emilie Andersen © Scanpix)

Passer du på dine tænder? De kan få betydning for dit helbred.

Din mund er nemlig tæt forbundet med resten af kroppen. For munden er ikke noget isoleret organ.

- I mundhulen er der celler og væv, der har en blodforsyning, og blodet cirkulerer rundt i kroppen. Derfor kan betændelse i munden blive ført rundt i kroppen og bidrage til andre sygdomme, siger hjertelæge fra Københavns Universitet og tidligere professor på Tandlægeskolen Peter Riis Hansen i Recept på P1.

Han peger på, at nyere forskning har vist, at mange af folkesygdommene kan blive forværret af mundsygdommen parodontitis. Og en ny, dansk forsknings-analyse viser, at er du en af de mere end 250.000 danskere med diabetes, så burde du tage en tur til tandlægen og få tjekket bisserne.

- Risiko for parodontitis (paradentose) er næsten to gange højere for dårligt kontrolleret type 2 diabetiker, end for personer uden diabetes, siger professor i parodontologi ved Aarhus Universitet Rodrigo Lopez, der står bag forskningen.

40 procent får løse tænder

I munden har du mere end 700 forskellige bakterier. Det er i sig selv ikke et problem, når du er sund og rask.

Men har du type 2 diabetes, virker dit immunforsvar ikke optimalt på grund af et kronisk forhøjet blodsukker. Du har derfor svært ved at bekæmpe bakterierne i munden. Det kan udvikle sig til en tandkødsbetændelse.

Og tandkødsbetændelse kan udvikle sig til parodontitis, som fire ud af 10 danskere får ifølge Tandlægeforeningen -og det er diabetes eller ej.

- Parodontitis er en betændelsestilstand. Den betændelse kan bevæge sig ned langs tandroden, og så bliver tanden løs, hvis den ikke bliver behandlet. I sidste ende kan man ende med at miste tanden, siger tandlæge og leder på Institut for Odontologi og Oral Sundhed på Aarhus Universitet, Siri Beier Larsen.

Der er sammenfald i parodontitis og folkesygdomme

Men parodontitis er også sat i forbindelse med andre sygdomme.

I befolkningsundersøgelser kan man se sammenfald i parodontitis og folkesygdomme som fx hjerte-kar-sygdom og diabetes og neurodegenerative sygdomme som Alzheimers, fortæller Peter Riis Hansen.

Mange af sygdommene har det til fælles, at det er kroniske, inflammatoriske sygdomme. Det tyder altså på, at hvis man har en betændelsestilstand et sted, så kan den påvirke risiko for betændelse andre steder:

- Hvis man har en af sygdommene, så kan den være med til at hælde en lille smule benzin på bålet i forhold til andre sygdomme. Og så kommer den her sammenhæng mellem parodontitis og leddegigt, siger Peter Riis Hansen.

Forsker: Livsstil er årsagen ikke betændelse

Men selvom der er et sammenfald mellem parodontitis og fx hjerte-kar sygdom, så er der ikke videnskabelig dokumentation for, at der er en årsagssammenhæng. Det vurderer Rodrigo Lopez.

Det kan også skyldes, at begge sygdomme er forbundet med livsstil.

- Vi mener ikke, at vi kan påstå, at parodontitis forårsager hjerte-karsygdom eller kræft eller andre systemiske lidelser. Sygdommene har fælles baggrund i, at det er folk, der ryger mere og er socialt dårligt stillet. Det giver en højere risiko for parodontitis og systemiske lidelser, siger Rodrigo Lopez.

Facebook
Twitter