Fra depression til angst: En psykisk lidelse fører ofte til flere diagnoser

Halvdelen af dem, der udvikler en depression, før de fylder 20 år, udvikler også angst senere i livet, viser undersøgelse.

Det er den mest detaljerede undersøgelse nogensinde af, hvor mange der får flere psykiske diagnoser, mener forsker. (Foto: Illustration af Mathis Birkeholm Duus © dr)

En ulykke kommer sjældent alene, lyder et ordsprog. Og det gør sig også gældende, hvad angår psykiske sygdomme.

Det viser ny forskning fra Aarhus BSS ved Aarhus Universitet, hvor forskere i en stor dansk undersøgelse har kigget på, hvor høj risikoen er for at få endnu en diagnose, når man har fået konstateret én psykisk lidelse.

- Undersøgelsen viser, at har du haft en psykiatrisk diagnose, er der stor risiko for, at du over årene også kan udvikle andre psykiske lidelser. Også selvom du er kommet dig over den første lidelse, siger Poul Videbech.

Han er professor og overlæge ved Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning ved Psykiatrisk Center Glostrup. Han har ikke været en del af forskerteamet bag den nye undersøgelse.

Resultaterne viser blandt andet, at halvdelen af dem, der udvikler depression, før de fylder 20 år, også vil udvikle en angstlidelse i løbet af de næste 15 år. Risikoen er dog størst inden for første år efter, at den første diagnose er stillet.

- Så vidt vi er oplyst, så er det den mest detaljerede undersøgelse nogensinde af, hvor mange der får flere psykiske diagnoser, siger en af forskerne bag undersøgelsen, Oleguer Plana-Ripoll, der er postdoc på Center for registerforskning på Aarhus Universitet.

Gælder alle psykiske sygdomme

Undersøgelsen har kigget på flere psykiske sygdomme. Blandt andet stofmisbrug, skizofreni, spiseforstyrrelser og personlighedsforstyrrelser.

- Resultaterne viser, at der ved alle de undersøgte sygdomme er en højere risiko for at udvikle flere psykiske lidelser, siger Poul Videbech.

Han håber, at resultaterne kan hjælpe psykiatrien i arbejdet med patienter med psykiske lidelser.

- I mit arbejde med depression er det mit indtryk, at de mennesker, som får en ekstra diagnose, ofte i forvejen føler, at der er noget galt. Mange kan mærke, at de for eksempel har svært ved at håndtere stress eller bliver angste. Her er det rart, at en behandler nu på videnskabelig grund kan sige: Det, du oplever, er rigtigt, og nu kan vi være opmærksomme på det, siger han.

Han understreger også, at man ikke skal være bekymret, hvis man har en psykisk diagnose.

- Du må aldrig tænke, at alt håb er ude, hvis du har fået en psykisk lidelse - der er altid håb om at blive rask. Vi skal se den nye forskning som en påmindelse om, at vi skal være opmærksomme på de risici, der kan være for at få andre lidelser, siger han.

Depression kan give ar på hjernen

Der er mange mulige forklaringer på, hvorfor én diagnose kan føre til flere psykiske lidelser.

Kigger man nærmere på depression, så mener Poul Videbech, at svaret kan findes i hjernens centre.

- Forskning tyder på, at har du langvarige depressioner - særligt, hvis det ikke bliver behandlet ordentligt - så er der områder i hjernen, der skrumper. Det er både i pandelapperne og hippocampus. Det giver altså ar på hjernen, siger han og fortsætter:

- Det har betydning for at huske, tage beslutninger og planlægge. Og det er jo ting, du har brug for, hvis du for eksempel skal håndtere stress. Hvis de funktioner ikke fungerer godt, så bliver du følsom overfor stress. Og derfor synes jeg egentlig, at den undersøgelse hænger godt sammen med den tidligere forskning på området.

Den nye undersøgelse viser, at der er mange kombinationer mellem de psykiske lidelser.

Oleguer Plana-Ripoll forklarer, at der skal endnu mere forskning til på de forskellige områder for at kunne kortlægge præcis, hvorfor der er en forhøjet risiko.

- Vores forskning viser, at der er højere risiko for at få en psykisk diagnose, hvis du har haft en i forvejen, men ikke hvorfor det er sådan. Det skal undersøges nærmere, siger han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter