Fremskridt i kirurgi kan hjælpe transkønnede

Det stigende antal transpersoner i behandling kan få hjælp fra nye medicinske landvindinger

Nye fremskridt inden for kirurgi kan måske hjælpe transpersoner tættere på en krop, der passer bedre til deres køn. (Foto: PIXOLOGICSTUDIO © PIXOLOGICSTUDIO/SCIENCE PHOTO LIBRARY)

Antallet af transkønnede personer i Danmark er stærkt stigende. Sexologisk afdeling ved Rigshospitalet har i 2017 oplevet en stigning i antallet af henvendelser fra transkønnede på mere end 400% i forhold til 2008.

Det eneste andet sted, man kan behandles er i Nordjylland, hvor der har været en stigning på 40% i første kvartal af 2018 sammenlignet med sidste kvartal i 2017.

Samtidigt sker der der nye landvindinger inden for plastikkirurgi og organtransplantation, der kan bringe transkønnede mænd og kvinder tættere på den krop, de selv ønsker.

I 2014 lykkedes det for eksempel en svensk kvinde at føde et barn ved hjælp af en livmoder fra en donor. Barnet, en dreng, blev født en måned for tidligt, men var ellers rask.

En sådan teknik kan muligvis bruges i fremtiden, hvis man skal transplantere en livmoder ind i en transkvinde.

En amerikansk læge, Richard Paulsen, der er leder af den amerikanske forening for reproduktiv medicin, mener at vi allerede nu burde kunne operere donerede livmodere ind i transkvinder.

3D printede æggestokke

En graviditet kræver dog andet og mere end en livmoder, men allerede nu har amerikanske forskere 3D-printet kunstige æggestokke til mus.

- Der er i princippet langt fra mennesker til mus, men man kan se, at æggestokkene virker, og at musene er i stand til at få unger. Faktisk er man nu begyndt at se, at ungerne selv får unger, der er levedygtige, fortæller Peter Hjertholm, der er læge og vært i sundhedsprogrammet på P1, Recept. Han har ikke selv har taget del i forsøget.

Der er dog ét problem, der står i vejen, når man skal indoperere donerede eller 3D-printede kønsorganer ind i transpersoner, nemlig deres egen biologi.

Fordi transpersoner ikke er født med for eksempel de blodårer, nervebaner og urinveje, der passer til deres køn, vil det være svært at give f.eks. en transkvinde en livmoder, da hun ikke er født med de nødvendige blodårer, der normalt giver blod til livmoderen i en ciskønnet kvinde.

Desuden skal man tage immundæmpende medicin, når man modtager donororganer, og den medicin kan på sigt være skadelig for kroppen.

Bryster og hår

95% af alle transkønnede i Danmark får udført en brystoperation, der skal hjælpe dem tættere på den krop, de ønsker. De fleste af dem er transmænd, der gerne vil have fjernet brysterne.

- Det er meget frustrerende at blive mindet om noget, der ikke burde være der, siger podcastunderviser Sebastian Wiinblad Lundqvist, der tager testosteron for at komme tættere på en mere maskulin krop.

Hvor transmænd får fjernet brysterne, vil transkvinder gerne have dem. Ikke alle transkvinder er tilfredse med de bryster, de udvikler under hormonbehandling, og vælger derfor at få dem kunstigt forstørret.

Nye metoder, der for eksempel giver mindre ar, kan med fordel bruges af transkvinder, der ønsker et mere feminint udseende. At blive mere feminin kan også involvere hårtransplantationer, der giver mere hår på hovedet. Metoden blev oprindeligt udviklet til skaldede, ciskønnede mænd.

Transmænd gør også brug af hårtransplantationer, men i stedet for at tilføje til håret på hovedet, får de skæg og hår på brystet.

Kosmetiske operationer holder sig ikke kun til hår og bryster. Det kan også inkludere kønsdelene.

-Vi er efterhånden så blevet så gode til kirurgi, at det er lykkedes for amerikanske læger at transplantere en penis og pung fra en afdød donor, fortæller Peter Hjertholm.

Denne operation, der fandt sted i foråret 2018, transplanterede en penis fra en afdød donor til en ung soldat, der havde fået sin sprængt væk under en eksplosion.

Hormonbehandling er første skridt

Når en person ønsker et andet køn, startes der ikke med en operation, men med hormonbehandling. Hormoner spiller en afgørende rolle i vores krop, deriblandt for vores køn.

Har du flest mandlige kønshormoner, altså testosteron, vil du nemlig fremstå som en mand. Har du mere østrogen, vil du have mere feminine træk.

Transpersoner i hormonbehandling tager de modsatte kønshormoner end dem, de er født med, hvilket får deres krop til at reagere på forskellige måder:

Hos transmænd vil en lille kirtel i hjernen - hypofysen - nedjustere æggestokkenes østrogen-produktion, hvilket stopper ægløsningen og giver patienten en dybere stemme, mere muskelmasse og mere hår på kroppen.

Hos transkvinder vil østrogentilskuddet øge fedtprocenten og gøre kropsbehåringen tyndere. Det vil dog ikke fjerne skægget. For at få kroppen til at producere mindre testosteron, kan man tage testosteron-blokkere. Andre vælger at få fjernet testiklerne.

Hør mere om kønsskifte i et naturvidenskabeligt perspektiv i Recept på P1 i DR's podcast-app.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk