Frossen fåresæd fra forrige århundrede giver liv til 34 lam

Australske forskere har insemineret får med sæd fra 1968.

Det er får af racen merino, der er produceret med rekordspermen. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

51 år gammelt sæd har nu sat 34 nye lam i verden.

Spermen har ligget i flydende nitrogen ved den isnende temperatur på -196 grader siden 1968, så de australske forskere har faktisk sat en ny rekord. Det er nemlig det ældst kendte sæd, der nogensinde er brugt til at inseminere merinofår, skriver CNN.

- Vi mener, at det her er den ældste, brugbare opbevarede sæd fra nogen arter i verden og helt sikkert den ældste sperm til at producere liv, siger Jessica Rickard, der er en af forskerne bag projektet.

Frossen sæd i fremtiden

56 får blev insemineret, og de fødte 34 lam. Det er en graviditetsrate på 61 procent, som er to procent højere end de 59 procent, de får, når de bruger friskfrosset sperm. Det understreger, at frossen sæd er en god måde at opbevare de reproduktive celler på, siger Simon de Graaf, der er professor ved institut for agrikultur ved Sydney Universitet.

- Fødslen af de her lam demonstrerer klart, at kunstig insemination med frossen sæd er en sikker og troværdig teknologi til reproduktion nu og i fremtiden.

Han uddyber, at teknologien kan blive en stor hjælp i kampen for at redde truede dyrearter fra at uddø.

- Arbejdet viser, at vi kan bevare genetikken af sjældne truede dyr i dag, så deres spermceller kan blive brugt til kunstig insemination, IVF eller hvad der må komme af andre reproduktive metoder i fremtiden.

Ingen 'fårskelle' i fårene

Lammene lever nu på en gård i byen Coleraine, Victoria, der ligger 350 kilometer fra Melbourne.

De næste to år bliver der holdt øje med dem for at se, hvordan de klarer sig sammenlignet med normale får. De vil se, om kuldet af merinofår lavet med den gamle sæd skiller sig ud fra de andre, og om der har været ændringer i racen de seneste årtier. Men umiddelbart ser det ikke sådan ud.

- Det, der er utroligt, er, at vi ikke har fundet nogen forskelle i spermen, der blev frosset for 50 år siden, og sperm, der blev frosset ned for et år siden, siger Jessica Rickard.

Facebook
Twitter