Gennembrud i HIV-forskning: Fem patienter kureret

Den nye kur fjerner virussen helt fra kroppen. Kuren kan kun hjælpe ganske få, siger dansk forsker.

Den nye kur kan (måske) fjerne den drabelige virussen helt fra cellerne - noget som moderne medicin ikke formår. (© C. Goldsmith)

Da HIV-epidemien brød ud i 80’erne, var der ingen behandling. Fik du at vide, at du var smittet, var det en dødsdom.

I løbet af halvfemserne kom den første medicin, der kunne bremse sygdommen. Og medicinen er i dag så effektiv, at HIV-patienter kan leve et helt normalt liv. De skal blot tage et par piller om dagen resten af deres liv.

Indtil nu.

Spanske forskere fra IrsiCaixa-instituttet i Barcelona har ved hjælp af stamceller kureret fem personer, der havde været smittet med HIV i mere end to år.

Og ifølge Jan Gerstoft, der til daglig forsker i HIV på Rigshospitalet, er den spanske forskning interessant, men den er ikke en mirakelkur.

- Resultaterne er meget interessante, men det er kun i særlige situationer, at den behandling kan lade sig gøre. Det bringer til gengæld vores viden på feltet videre, siger han.

Nye hvide blodlegemer redder dagen

De spanske forskere er lykkedes med at kurere de fem HIV-patienter ved at indoperere knoglemarv fra raske donorer. Det skriver de i en forskningsartikel i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

Det er nemlig i knoglemarven, at vi producerer vores blodlegemer - både de røde og de hvide. Og netop de hvide blodlegemer er ansvarlige for vores immunforsvar.

Når hvide blodlegemer fra den donerede knoglemarv strømmer ind i den syge patients krop og møder de inficerede celler, går de til angreb på dem og ødelægger den HIV-virus, der gemmer sig i dem.

Det er i hvert fald forskernes nye teori.

Sådan snyder HIV kroppen

De spanske forskere ved nemlig ikke helt præcist, hvad der sker. De kan blot se på blodprøverne, at HIV-virussen ikke gemmer sig i kroppen længere, forklarer de i forskningsartiklen.

Når du er i behandling med medicin mod HIV, så dræber medicinen ikke HIV-virussen i dine celler. Den forhindrer den blot i at sprede sig. Det vil altså sige, at der stadig bor en masse HIV-vira i din krop - de er blot i dvale.

Og stopper du med at tage medicinen, går der ikke længe, før de vågner op. - Normalt kommer den aktive virus tilbage 2-4 uger efter, du er stoppet med at tage din medicin, forklarer Jan Gerstoft.

Men hos de fem spanske patienter, kunne lægerne ikke længere finde spor af virussen i kroppen.

Farlig behandling

Uheldigvis er den nye kur ikke helt ufarlig.

Når du får knoglemarv fra en donor ind i kroppen sker der det, at de hvide blodlegemer fra donorvævet kan begynde at angribe dine raske celler i stedet for kun HIV-virussen. ikke blot virussen, men flere andre celler i din krop.

Det kalder man for “graft vs. host-disease”. Og det er farligt, understreger Jan Gerstoft.

- I forsøget startede de med 27 patienter, og 8 af dem endte med at dø. Om det var på grund af behandlingen eller af deres sygdom kan være svært at sige, siger han.

Den farlige kur bør altså, ifølge Jan Gerstoft, kun bruges, når patienterne er alvorligt syge med andre livstruende sygdomme end HIV.

- HIV-medicin virker jo udmærket - og kan holde sygdommen nede hele livet. Så der er ingen grund til at lade patienten gennemgå en potentielt farlig kur, forklarer han.

En endelig kur er langt ude i fremtiden

På trods af at kuren er farlig, mener de spanske forskere, at deres forskning kan være med til at bane vejen for nye og mere ufarlige kure i fremtiden.

Men den køber Jan Gerstoft ikke.

- Jeg tror ikke, at det her er vejen til en kur i fremtiden. Men derfor er det godt at smide nye ideer på bordet, siger han.

Og der forskes da også mange steder i verden efter en kur, understreger han.

- Rundt omkring i verden bliver der forsket meget i at finde en kur mod HIV. Men jeg tror ikke på, at det bliver lige med det samme, slutter han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk