Har du en dårlig dag? Så brug 12 minutter på at tænke godt om andre

Forskning viser, at du bliver gladere, mindre angst og udvikler mere empati, hvis du tænker positivt om andre mennesker.

Dansk forskning viser, at det at hjælpe andre og tænke godt om andre kan gøre dig til et gladere menneske. (Foto: © Celina Dahl, Scanpix)

Det er ikke altid nemt at finde overskuddet til at tænke positivt om andre. På en dag, hvor du har haft chefen på nakken, knoklet med en håbløs studieopgave eller trukket skrigende unger gennem Netto i myldretiden, er det naturligt at ønske alle andre langt, langt væk.

Men hvis du kan mønstre bare lidt energi, er det måske alligevel værd at bruge den på at kigge på dine medmennesker i en presset stund og sende dem et smil eller en sød tanke.

Et forsøg udført af psykologiforskere fra Iowa State University viser nemlig, at vi mennesker bliver gladere, får mere empati og kan reducere vores angstniveau, hvis vi tænker godt om dem, vi møder på vores vej.

- Vi er sociale væsner af natur, og vi er dybt afhængige af hinanden. Så det, at vi tænker godt om andre, at vi har tillid til andre, og at vi hjælper hinanden, er med til at styrke vores trivsel og mentale sundhed, siger seniorforsker i mental sundhedsfremme ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU, Vibeke Koushede, som ikke er en del af det amerikanske projekt.

Du bliver det, du fodrer hjernen med

I forsøget fra Iowa State University udstyrede forskerne 496 studerende med tre forskellige strategier til, hvordan de skulle tænke om andre mennesker. Derudover var der en kontrolgruppe.

Med en af de strategier til rådighed blev de studerende sendt ud på en bare 12 minutter lang gåtur for at praktisere den. Både inden og efter gåturen fik de undersøgt og målt deres stress- og angstniveau, hvor glade de var, og i hvilken grad de følte empati og tilknytning til andre.

Resultaterne målte forskerne op imod kontrolgruppen, og sammenligningen viste, at de personer, som havde fået til opgave at ønske det bedste for andre mennesker, selv var gladere, følte sig mindre ængstelige, oplevede større tilknytning og havde mere empati.

Dem, som skulle tænke på, hvordan de var forbundet til andre, oplevede ligeledes en større grad af tilknytning og empati, mens den sidste gruppe, som skulle fokusere på deres eget bedreværd, ikke havde det anderledes end kontrolgruppen.

- Vi ved fra forskning, at det at tænke godt om andre og ville andre det godt også påvirker os selv positivt. Det øger vores følelse af glæde, omsorg og empati og reducerer følelsen af angst, siger Vibeke Koushede.

Omvendt påvirker det os også, hvis vi går rundt og tænker negativt om andre.

- Vores hjerne er plastisk (foranderlig, red), så de tanker vi fodrer den med, er dem, der vokser, siger Vibeke Koushede.

Selv de allermindste handlinger gør forskel

Du kender det garanteret fra dit eget liv. Når du møder nogen, der smiler, smitter det (som regel). Møder du til gengæld nogen, der snerrer af dig i bussen, i supermarkedskøen eller på cykelstien, kan den kedelige følelse sidde i kroppen længe.

Derfor er det ifølge Vibeke Koushede vigtigt, at vi gør en indsats for at sprede trivsel med smil og venlighed. Og måske særligt på de dårlige dage, hvor chefen har været træls.

- I førstehjælp taler man om at “standse ulykken”. Så hvis du har haft en dårlig dag, så prøv at se, om du kan undgå at smitte med dårligt humør ved at insistere på at sende et smil eller positive tanker videre til dem, du møder på din vej, siger Vibeke Koushede.

Ifølge hende er trivsel og mental sundhed et fælles ansvar, som vi alle kan være med til at løfte i dagligdagen. Og de små handlinger gør en kæmpe forskel. Du behøver ikke nødvendigvis at melde dig som frivillig i Kirkens Korshær fem dage om ugen eller svinge forbi mormor hver dag for at handle ind og gå ud med skraldet.

- Start med at sende et smil eller lade en anden komme foran i supermarkedskøen. Alt tæller. Selv de allermindste handlinger, siger Vibeke Koushede.