Har du nedtur på efter i går? Sådan kommer du ovenpå efter EM-nederlaget

Vi fik ikke indfriet drømmen om EM-guld, og derfor står vi i et vakuum, siger ekspert.

En dansk roligan ser EM-opgøret med bekymring, mens han knuger Dannebrog. (Foto: TYCHO GREGERS)

En blanding af eufori, øl og rød-hvide trøjer har dannet rammen om et brag af en folkefest i snart en måned.

Men da Harry Kane sparkede bolden forbi Kasper Schmeichel i den forlængede spilletid i går aftes, slukkede han samtidig drømmen om guldet for Danmark.

- Det kan føles tomt, fordi det er en kontrast til den folkefest, vi har haft. Vi fik ikke indfriet drømmen, og derfor er det lidt et vakuum, man står i.

Det siger Carsten Hvid Larsen, der er lektor i sportspsykologi på Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet.

Han mener, at danskerne kan tage meget mere end bare fodbold med sig fra netop den her slutrunde.

- Der har været enorme følelser på spil. Vi fik en skrækkelig start. Pludselig kæmpede en mand for sit liv midt i al euforien. De store kontrastfyldte følelser har givet fodbolden et ekstra lag og skabt et unikt bånd mellem spillerne og danskerne, siger han.

Her kan du få nogle af de råd inden for sportspsykologien, som du kan bruge til at komme videre fra EM-nederlaget.

1

Sæt en tidsfrist på din skuffelse

Hænger mundvigene lidt nedad i dag, er det ikke så mærkeligt. Skuffelsen over, at drømmen i går braste på et splitsekund i overtiden, kan godt føles urimelig og frustrerende.

- Det første step er at acceptere sin skuffelse. Vi red allesammen på en bølge af eufori, og nu er det slut. Så er det meget naturligt at føle sig skuffet, siger Reinhard Stelter, der er professor inden for idræts- og coachingpsykologi på Københavns Universitet.

Måske du også så den grønne laser, der forstyrrede Kasper Schmeichel i det afgørende straffespark. Så har du måske tænkt, om det var unfair.

- Foregik det ordentligt og efter reglerne? Kunne vi have gjort noget anderledes? I den her fase skal der være plads til både vrede, frustration og skuffelse, siger Carsten Hvid Larsen.

Men her er det vigtigt at sætte en tidsfrist på, hvor længe skuffelsen må fylde i din hverdag.

- Nederlag i en sportslig tilstand må ikke påvirke os for mange dage. Lader man det fylde længere tid, ved vi fra fodboldspillere, at de præsterer dårligere efterfølgende. Man kunne tænke det samme for almindelige mennesker, der skal præstere på en arbejdsplads, siger han.

2

Vi har lært om sammenhold

Det er fristende at fokusere på det negative i dag. Men Carsten Hvid Larsen mener, at vi i stedet bør fokusere på, hvad vi kan lære.

- Læringerne er de vigtigste at tage med. Jeg mener, at vi har lært, hvad det vil sige at skabe et hold, der spiller fantastisk sammen. Mange andre hold er dygtigere individuelt, men vi har et bedre kollektiv, siger han.

Det danske landshold inden kampstart i kampen mod Belgien. (Foto: Jens Dresling)

Lige nøjagtig fællesskab har også vist sig i form af vilde EM-folkefester - lige fra de danske stuer til landets gader.

Disse læringer kan vi tage med til VM, der afholdes i 2022, hvor herrelandsholdet igen skal kæmpe for Danmark.

3

At vende krise til energi

Og så handler det også om at træde et skridt tilbage og hylde det, der gik overraskende godt, fortæller de to eksperter.

- Den første kamp spillede vi jo nærmest i en komatilstand. Alle var i chok efter Eriksens kollaps. Men på trods af en dårlig start formåede vi at kæmpe os ud af det, siger Reinhard Stelter.

EM startede ud med en krisesituation af de helt store. Det viste danskerne nogle sider af landsholdet, som rækker langt udover boldspillet.

- Her så vi, hvordan landsholdet formåede at vende krise til energi. Danskerne blev samlet i et fællesskab, støttede hinanden og gav menneskelig omsorg, da tingene var svære. De værdier forsvinder ikke, fordi vi er ude af EM, siger han.

Det er de menneskelige værdier, som vi kan tage med videre i vores hverdag.

4

Se fremad

Sportssommeren er langtfra forbi. Med både Tour de France og OL er der stadig masser af sport til de konkurrenceglade.

- EM har været en kærkommen lejlighed til at feste. Men nu skal vi se fremad, siger Carsten Hvidt Larsen.

Det er Reinhard Stelter enig i. Han mener, at danskerne kan tage meget mere end fest og mål med videre i hverdagen.

- Den her EM-slutrunde har fået det bedste frem i folkesjælen. Den omsorg og solidaritet, som de danske drenge har vist, er smittet af på alle danskerne. Det er en gave, Danmark har fået. De værdier skal vi tage med videre, siger han.

Facebook
Twitter