Har du været 'friend-zoned'? Mange parforhold starter faktisk som venskaber

To ud af tre par var venner, før de blev kærester, viser canadisk undersøgelse.

Resultaterne bærer præg af, at undersøgelsen er lavet i den vestlige kultur, siger dansk ekspert. (Foto: Duri from Mocup © Unsplash.com)

Har du fundet din kæreste på Tinder eller i nattelivet? Eller er du endt med at finde sammen med en af dine gode venner?

Noget tyder på, at det sidste gør sig gældende for flere, især unge mennesker, i den vestlige verden.

En ny undersøgelse fra Canada viser, at to ud af tre par var venner, før de fik et romantisk forhold.

I undersøgelsen deltog 1.900 personer fra USA og Canada, hvor de cirka 900 af dem var unge studerende, mens resten var ældre voksne.

- Den her undersøgelse understreger, at det ofte er en vigtig faktor i parforhold, at man har en historie med hinanden over tid, siger Asger Neumann, der er psykolog og ekstern lektor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet.

Han er ikke overrasket over undersøgelsens resultater.

- Når man har været venner, så kender man hinanden i meget forskellige sammenhænge, og derfor får sympatien og empatien for hinanden en anden dybde. Man får en relation, der rummer meget mere, siger Asger Neumann.

Han understreger dog, at undersøgelsen bærer præg af, at det udelukkende er deltagere fra USA og Canada.

- Der er jo nogle kulturer, hvor det ikke er velanset, at man har et venskab, inden man indleder et forhold. Her vil billedet nok se anderledes ud, siger Asger Neumann.

En kontrast til nutidens datingprogrammer

Idéen om at finde sammen med en ven er en kontrast til nutidens datingprogrammer som ’The Bachelor’ og ’Gift ved første blik’.

Her møder deltagerne en person, de slet ikke kender, for at finde ud af, om det kan blive til et romantisk forhold.

- Jeg er tidligere blevet spurgt, om jeg vil være ekspert i 'Gift ved første blik.' Det sagde jeg nej til, da jeg ikke tror på konceptet. Forskning tyder nemlig på, at der er mere i det end en liste af faktorer, der afgør, om man passer sammen. Det kan for eksempel være, om man har en historie sammen, siger Asger Neumann.

Han forklarer, at man i et venskab opnår et kendskab til hinanden, der rummer mere end følelsen af kemi, og at man tænder på hinanden.

- Tiltrækningen er afgørende, men det er ikke alt. I venskabet lærer du for eksempel, hvordan vedkommende opfører sig overfor venner og tjeneren i restauranten. Og du ser, hvordan personen reagerer, når han eller hun er presset eller stresset.

Friend-zonen er ikke altid ulykkelig

Ifølge Asger Neumann kan den ene person i et venskab have et håb om, at de skal blive kærester, mens den anden umiddelbart ikke har det.

- Men over tid kan der skabes et grundlag for, at et kæresteforhold kan udvikle sig, og den anden person kan også ende med at blive interesseret i det, siger han.

Det rusker lidt i begrebet friend zone, som refererer til, at én person i et venskab ønsker at udvikle forholdet til mere end et venskab, mens den anden ikke gør.

- Selvfølgelig findes de historier, og der findes også mange af dem. Og det kan være meget smertefuldt at se, at den, man har tænkt skal være personen i ens liv, ikke vil det samme, siger Asger Neumann.

- Men det er altså ikke nødvendigvis det typiske, fortsætter han.

Større tendens i LGBTQ+miljøet

Ifølge undersøgelsen var der en lille variation på tværs af etnicitet, alder, køn og uddannelse.

Men den største forskel kunne ses hos personer fra LGBTQ+-miljøet (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Queer og plusset for andre grupperinger.)

Her svarede helt op til 85 procent, at deres romantiske forhold startede som et venskab.

- Hvorfor tendensen er højere her, ved jeg ikke. Men jeg tor, det hænger sammen med, at man som seksuel minoritet befinder sig i nogle miljøer, hvor man kender mange andre, der er det. Så man udvikler en del nære venskaber, siger Asger Neumann.

- Vi ser lidt det samme fænomen på højskoler, hvor folk er meget tætte i løbet af et halvt år. Det speeder virkelig venskaber op. I nogle tilfælde går det hen og udvikler sig til parforhold, fortsætter han.

FacebookTwitter