Hestemedicin mod corona? Danske facebook-grupper spreder farligt råd

Medicinen Ivermectin bliver særligt i USA udråbt som kur mod covid-19, selvom dokumentationen ikke er på plads.

I USA har flere måttet søge lægehjælp, fordi de har indtaget Ivermectin lavet til husdyr. Nu har DR Viden fået adgang til flere facebook-tråde, hvor danskere efterspørger Ivermectin som middel mod covid-19. (Foto: © (Illustration) Søren Winther Nørbæk, DR)

Tidligere fremgik det i artiklen, at 70 procent af opkaldene til giftlinjen i Mississippi omhandlede Ivermectin. Siden er der blevet slået tvivl om tallene fra den originale kilde, som DR ikke har kunnet få bekræftet. Derfor er procentopgørelsen fjernet.

’Du er ikke en hest. Du er ikke en ko. Seriøst, alle sammen. Stop det.’

Sådan lyder det fra USA's føderale fødevare- og lægemiddelmyndighed (FDA) i et nyligt publiceret tweet.

Opdateringen kommer, efter at der er opstået en stigende interesse i landet for lægemidlet Ivermectin. Dokumentation, som DR Viden er i besiddelse af, indikerer, at interessen også har spredt sig til danske facebook-grupper.

Lægemidlet bliver normalt brugt til at kurere angreb af orme og parasitter i heste og køer eller fnat og forskellige hudlidelser hos mennesker.

Men i visse grupper bliver midlet nu udråbt som en kur mod covid-19.

Det er der dog slet ikke dokumentation for, forklarer Anders Beich, der er speciallæge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

- Der er lavet undersøgelser, hvor man tester Ivermectin som behandling mod forskellige virusinfektioner, heriblandt coronavirus, siger han og fortsætter:

- Og der har været nogle positive resultater i laboratorier. Det har bare ikke vist sig at virke på nogen måde, når det kommer ud i virkeligheden og bliver brugt på patienter.

Derfor advarer både FDA, Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) og Lægemiddelstyrelsen herhjemme imod at bruge midlet som behandling mod covid-19, medmindre der er tale om kliniske forsøg godkendt af myndighederne.

Det er der god grund til, forklarer Karen Juul Jensen, som er specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen. Det kan nemlig være farligt at tage medicinen, især hvis du selv får fat i det udenom din læge:

- Hvis man selv begynder at agere læge, kan man komme til at bruge medicinen helt forkert, og det kan være til fare for ens helbred.

- Man kan heller ikke regne med alt det, som står på nettet, og man kan komme til at fortolke det forkert, hvilket også kan være farligt, fortsætter Karen Juul Jensen.

Hitter hos vaccinemodstandere

Ifølge Anders Beich kan der være flere årsager til, at nogle mennesker vil have fat i Ivermectin eller andre alternative corona-behandlinger.

- På et tidspunkt var der en bølge af folk, der ikke ville vente på vaccinerne. De ville finde noget andet, så livet blev sat i gang igen, siger Anders Beich og fortsætter:

- Og så er der også bare en del mennesker, som ikke synes, vaccinationer er særligt tillokkende. Så de søger andre løsninger. Det ser vi over hele verden, også i Danmark.

DR Viden har fået indblik i bestemte lukkede grupper på Facebook med flere tusinde medlemmer, hvor danskere efterspørger Ivermectin som middel mod covid-19.

I flere forskellige tråde bliver det diskuteret frem og tilbage, hvor man kan købe Ivermectin uden recept. Der bliver blandt andet henvist til bestemte websider, hvor det kan købes.

- Det er ikke det første alternative corona-middel, vi hører om, at folk vil have fat i. Vi så det tidligere med midlet Hydroxyklorokin, som man også har prøvet af på vira, men uden effektive resultater på mennesker. Det blev hamstret af folk i blandt andet USA, siger Anders Beich.

Han forklarer samtidig, at nogle fagfolk også hopper med på bølgen og promoverer medicinen i videoer eller artikler på nettet, selvom der ikke er dokumentation for det.

Kan være farligt at indtage

Ifølge myndighederne i EU og USA viser laboratorieforsøg med Ivermectin forskellige resultater. Nogle viser ingen effekt, mens andre viser en effekt på SARS-CoV-2 (virusset som giver covid-19).

I de forsøg, der viser en effekt, er der brugt høje doser af medicinen. Men den Ivermectin-medicin, der er godkendt til behandling af for eksempel fnat hos mennesker, kommer i mindre doser.

Medicinen Ivermectin kan se ud på flere måder afhængigt af, hvad det skal bruges til. Handler du ulovligt på nettet, kan du ikke være sikker på, hvad det er, du får, siger eksperter. (Foto: © Soumyabrata Roy/Pacific Press/Sh, (arkivfoto) Scanpix)

- Ivermectin bruger vi i små engangsdoser. Man kan sagtens komme op i nogle doser, hvor det får en negativ effekt på kroppen og skader organerne. Så det er gambling at eksperimentere med, siger Anders Beich.

Derudover er der stor forskel på, om du får fat i en type Ivermectin, der er lavet til mennesker, eller en type, som er lavet til dyr.

- Det veterinære lægemiddel er lavet til dyr som heste. De er meget større end mennesker og kræver derfor en helt anden dosis, siger Karen Juul Jensen.

I USA har flere måttet søge lægehjælp, fordi de har indtaget Ivermectin lavet til husdyr.

Ifølge myndighederne i den amerikanske stat Mississippi har flere af de seneste opkald til giftlinjen omhandlet personer, der har indtaget Ivermectin i denne form. Det skriver the Guardian.

Både Karen Juul Jensen og Anders Beich understreger, at du ikke kan vide, hvilken type Ivermectin du får fat i, hvis du går uden om læger og apoteker og selv får fat i det via forskellige websider.

- Køber du Ivermectin, kan du risikere at få stoffer eller midler, som er noget andet end det, du tror, det er. Det er faren ved at købe det på nettet, siger Anders Beich.

Kan give bøde og fængselsstraf

  • Det er ulovligt at sælge medicin, hvis du ikke har en tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen.

  • Det er for eksempel ulovligt at videresælge sin lægeordinerede medicin til andre, ligesom du heller ikke må købe medicin på nettet for at sælge det videre. Sælger du medicin ulovligt, kan du blive straffet med bøde eller fængsel i op til halvandet år.

  • Meget medicin, som sælges på nettet, bliver reelt sendt fra udlandet, selv om hjemmesiden, du køber på, ser dansk ud. Der er regler for, hvilken medicin du må købe hjem fra udlandet, og hvorfra du må købe den. For eksempel må du ikke få tilsendt medicin fra lande uden for EU/EØS. Køber du medicin ulovligt, kan du straffes med en bøde.

  • Du kan læse mere om reglerne for køb af medicin fra udlandet til Danmark på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside.

  • Kilde: Karen Juul Jensen, specialkonsulent i Lægemiddelstyrelsen.