Historien gentager sig: Morfin-epidemi har hærget før

For godt 100 år siden var forbruget af opioider, som for eksempel morfin og heroin, så udbredt i USA, at det kunne betegnes som en epidemi - fuldstændig som vi ser i dag

Mrs. Winslow’s Soothing Syrup blev i slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet markedsført i USA og England. Hovedingrediensen var morfin og alkohol. (© Boston Public Library)

Lige nu hærger en krise i USA, der har slået mange tusinde ihjel de seneste år. Problemet er et enormt misbrug af de såkaldte opioider, som er stærkt smertelindrende morfin-lignende stoffer.

Sidste år udnævnte Præsident Donald Trump det store opioid-forbrug til en national nødsituation.

Over to millioner amerikanere vurderes nemlig til at være afhængige af medicinen, fortæller Lilian Kretz, der er DR-korrespondent i USA.

- I 2016 døde 65.000 menneske af en en overdosis. Det er flere end da aids var på sit højeste. Antallet af dødsfald er tredoblet siden 2000, siger hun.

Men en lignende opioid-epidemi har hærget USA før. For cirka 120 år siden oplevede vi nemlig samme problem som i dag.

Epidemier i store dele af verden

I 1800-tallet begynder man at kunne fremstille medicin kemisk, og det anses som en farmaceutisk vidunder-bølge, der rammer store dele af verden.

- I 1805 kommer morfin først, og så ser man flere og flere opioider herefter, blandt andet heroin senere i 1800-tallet. Brugen af stofferne stiger rigtig meget i den periode, siger Adam Bencard, der er lektor på Medicinsk Museion ved Københavns Universitet.

Mrs. Winslow’s Soothing Syrup blev anbefalet at give til små børn, når de fik tænder, men kunne også bruges til kolik eller anden rastløshed (© Boston Public Library)

Og en lignende tendens ser man flere steder i den vestlige verden.

- Det har den konsekvens, at fra midten af 1800-tallet og op til slutningen af 1800-tallet, er der opioid-epidemier mange steder i Europa - og i særlig grad i USA, siger han.

- Man anslår i slutningen af 1800-tallet, at cirka én ud af 200 amerikanere har problemer med opioider, siger han.

Manglende regulering giver frit spil

Det er et samspil af faktorer, der kan forklare årsagen til den daværende opioid-krise i USA.

Fordi stofferne kan fremstilles kemisk, kan der produceres mere stof for færre penge. Samtidig er der på det her tidspunkt i USA ikke nogen reguleringer af medicin. Alle kan altså få fingrene i de her stoffer.

- Men en faktor er også opfindelsen af den hypodermiske nål (kanylen, red.) i midten af 1800-tallet, der gør det muligt at sprøjte det direkte ind i blodårerne, hvilket forøger den narkotiske kvalitet, siger Adam Bencard.

I den amerikanske borgerkrig havde soldaterne også stofferne med, når de var udsendt. Og hvis de ikke var blevet afhængig mens de var i krig, så blev de behandlet for skader med morfin, når de kom hjem.

Medicin reguleres for første gang i USA

For at komme epidemien til livs må der ny lovgivning til.

- I starten af 1900-tallet kommer der nye lovgivninger i USA. Men man sørger også for at lægerne ændrer holdning til det at udskrive opioider. Man kan se det allerede fra 1870erne, at der dukker bemærkninger op om, at opioider faktisk er afhængighedsskabende, og at det er den dovne, uforsigtige læge som bare udskriver opioider, siger Adam Bencard.

Mrs. Winslow’s Soothing Syrup er også blevet kaldt ”The Baby Killer”, da dosen til børn ofte indeholdt så store mængder morfin, at de aldrig vågnede op igen. (© WikiMedia Commons)

Men det er også alternativer til opioider, som aspirin, som gør det muligt at behandle smerter på andre måder, der får lagt låg på epidemien.

Danskere er også afhængige

Herhjemme er der sket et fald i danskernes ellers meget høje forbrug af de vanedannende opioider de seneste år. Og danskernes forbrug - og misbrug - kan heldigvis ikke måle sig med epidemien i USA.

Men det ændrer ikke på, at mange danskere slås med opioidmisbrug.

Selvom det vurderes, at 170.000 danskere i 2017 var langtidsbrugere af opioider, så afviser danske smerteforskerne i Recept på P1, at vi i fremtiden kommer til at afskaffe dem.

Per Sjøgren, der er professor i palliation - lindring ved livstruende sygdom, Københavns Universitet, siger, at 20 procent af langtidsbrugerne er afhængige, men at opioider ikke vil blive afskaffet.

Han mener, at man ikke bare kan stoppe med at udskrive opioider, da det kan have svære konsekvenser for de afhængige, samt at der er nogen, som har et behov for at få opioider som smertebehandling over lang tid.

Medicinalindustrien er den store skurk

I dag er situationen så slem i USA, at staterne er begyndt at holde medicinalindustrien ansvarlig for situationen.

- Kritikken går især på, at myndighederne burde gå efter medicinalgiganter, som indtil nu er sluppet let. En række stater går efter dem på egen hånd, hvor de sagsøger industrien for at have ødelagt hele lokalsamfund, siger Lilian Kretz.

I den amerikanske kongres er der lige nu op mod 50 lovforslag i behandling, der alle har til formål at få strammet op på opioid-lovgivningen.

Facebook
Twitter