Hollænderne er de højeste i verden: Alligevel bliver de nu lavere og lavere

De unge mænd og kvinder er i gennemsnit én centimeter lavere end deres landsmænd.

Hollænderne har i mange år været den højeste befolkning i verden. Danmark ligger på en femte plads. (Foto: © LM Otero, AP Photo)

På førstepladsen over de højeste folkefærd finder vi hollændere.

I gennemsnit er hollandske 19-årige mænd 182,9 centimeter, mens de unge kvinder i gennemsnit bliver 169,3 centimeter høje.

De seneste mange årtier er det kun gået én vej for hollændernes højde, og det er op.

Men nu viser nye tal fra CBS, der er den hollandske udgave af vores Danmarks Statistik, at de unge mænd og kvinder i gennemsnit er lavere end deres ældre landsmænd. Det skriver The Guardian.

Undersøgelsen, der udkom tidligere i september, viser, at hollandske mænd født i 2001 i gennemsnit er én centimeter lavere end mænd, der er født i 1980.

Samtidig er de unge kvinder i gennemsnit 1,4 centimeter lavere end kvinderne fra 1980.

Andre etniciteter spiller ind

Der kan være mange forklaringer på, at gennemsnitshøjden falder i en befolkning.

- Min første indskydelse er, at der er noget etnisk i det. Hvis flere hollændere får børn med personer, der ikke er fra Holland, kan det gøre, at børnene muligvis bliver en smule lavere end ellers, siger Kim F. Michaelsen, der er professor emeritus ved Københavns Universitet, hvor han blandt andet har forsket i vækst og ernæring.

I de nye tal har forskerne dog også kigget på højden hos unge mennesker, hvis forældre og bedsteforældre er født i Holland. De er heller ikke blevet højere.

- En del af forklaringen kan være, at der i undersøgelsen vil være personer, der er af anden etnisk herkomst end hollandsk. Højden er i høj grad bestemt af generne, og det kan påvirke gennemsnitshøjden, hvis de har en anden genetisk oprindelse, siger Rikke Beck Jensen, der er ph.d. og overlæge ved Afdeling for Vækst og Reproduktion ved Rigshospitalet.

Kan overvægt gøre os lavere?

Vi skal nok kigge mod levestandarden, hvis vi skal finde andre mulige forklaringer.

Ifølge forskerne bag de nye tal kan finanskrisen i 2007 måske have påvirket levestandarden i nogle familier, hvilket kan gøre, at de unge ikke er vokset helt så meget.

Men den hypotese er Rikke Beck Jensen ikke enig i.

- Jeg tror ikke, at det er her, vi skal finde svaret. Ændringer i gennemsnitshøjden sker typisk over længere tid end blot én krise, siger Rikke Beck Jensen.

Måske kan en del af svaret i stedet findes ved, at flere børn bliver overvægtige i mange vestlige lande.

Der er teorier om, at når flere børn er overvægtige, kan det påvirke gennemsnitshøjden.

- Børn, der er overvægtige, vokser rigtig godt i højden, men der er set en tendens til, at de også går lidt tidligere i puberteten. Dermed kan de stoppe med at vokse tidligere. Derfor mener nogle forskere, at overvægt kan påvirke sluthøjden, og det kan også være en del af forklaringen, siger hun.

Ingen grund til panik

I Danmark er gennemsnitshøjden også stagneret de seneste årtier.

Fra 1990 til 2009 var gennemsnitshøjden omkring 180,2-180,4 centimeter for unge danske mænd.

- En af grundene til, at højden stagnerer, kan være, at vores levestandard har nået et niveau, hvor den ikke længere kan påvirke sluthøjden. Måske har vi i Danmark opnået den gennemsnitshøjde, der er mulig med de gener, vi har, siger Rikke Beck Jensen.

Lige meget om det er ændringer i ernæring eller andre faktorer, der er skyld i, at hollænderne er blevet en smule lavere, er der ingen grund til panik.

Det mener Kim F. Michaelsen.

- Det er vigtigt og interessant at holde styr på, hvordan højden udvikler sig, men man skal ikke være bekymret over, at gennemsnitshøjden falder med én centimeter i en befolkning, eller at gennemsnitshøjden stagnerer, siger han.