Hospitaler er nødt til at ansætte andre faggrupper i stedet for sygeplejersker

Mangel på sygeplejersker gør, at blandt andre sosu-assistenter og farmakonomer skal varetage deres arbejdsopgaver.

I en rundspørge foretaget af DR Nyheder bekræfter 14 hospitaler, at de inden for de seneste seks måneder har ansat andre faggrupper til at løse opgaver, som normalt er knyttet til en sygeplejerskestilling. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

Opdatering den 30. december: Region Sjælland er vendt tilbage på DR's henvendelse og har fortalt, at alle sygehuse og hospitaler i regionen har ansat andre faggrupper til sygeplejerskeopgaver.

Der går langt imellem, at en underskrift lander på en ansættelseskontrakt til en sygeplejerskestilling på flere af landets hospitaler.

For tiden er der omkring 3.400 ubesatte sygeplejerskestillinger, mens knap hvert andet stillingsopslag ikke bliver besat.

Og manglen på de mange sygeplejersker får hospitaler til at gå alternative veje.

I flere regioner er man begyndt at ansætte andre faggrupper til at udføre nogle af sygeplejerskernes opgaver. Det viser en rundspørge, hvor DR Nyheder har spurgt 33 hospitaler til det. 24 har svaret.

18 hospitaler bekræfter, at de inden for de seneste seks måneder har været nødt til at ansætte andre faggrupper som for eksempel sosu-assistenter eller farmakonomer - folk uddannet til medicinhåndtering - til at løse opgaver, der normalt er tilknyttet en sygeplejerskestilling.

Hjælper med at uddele medicin

En af dem er Marie Gulstad Nielsen.

Hun er uddannet farmakonom og blev tidligere i år ansat på Bornholms Hospital, hvor hun hjælper med at blande medicin til patienterne.

En opgave, der normalvis varetages af en sygeplejerske.

- Vi bruger ofte en time til halvanden på at hælde medicin op og give det til patienterne. Den tid kan sygeplejersken bruge på noget andet, siger Marie Gulstad Nielsen.

Sygeplejerske Kristine Tranberg på Bornholms Hospital er tilfreds med at blive aflastet fra de mange opgaver på hospitalsgangen.

- Det er en stor hjælp. Vi har brugt utrolig meget tid på at stå og blande medicin. Det behøver ikke at være en sygeplejerske, der gør det. Det giver noget mere tid til patienterne, siger hun.

Ekstra personale skal hjælpe hospitaler gennem vinteren

At patienter kommer til at se andet personale end sygeplejersker på hospitalerne, vil blive mere almindeligt hen over vinteren.

Det vurderer Anders Kühnau, der er formand for Regionernes Lønnings- og Takstnævn i Danske Regioner.

- Lige nu står vi akut og mangler rigtig meget personale, fordi der er rigtig mange danskere, der er syge i disse måneder. Der har vi endnu mere brug for at kunne trække på alt det personale og alle de kompetencer, vi overhovedet kan bringe i spil, siger han.

Han understreger dog, at det kun gælder opgaver, hvor de ansatte har den rigtige faglighed.

- Det er klart, at der ikke er noget personale, der går ind og erstatter en sygeplejerske, men vi kan få personalet til at supplere hinanden ved de arbejdsopgaver, som vi kan løse i fællesskab, siger Anders Kühnau.

Dansk Sygeplejeråd: ’Dybt beklageligt’

Hos Dansk Sygeplejeråd finder man det dybt beklageligt, at hospitalerne står i en situation, hvor det er nødvendigt at række ud til andre faggrupper.

- Jeg forstår godt, at arbejdsgiverne er nødt til at prøve at finde nogle andre, og selvfølgelig er der nogle steder, hvor man kan hjælpe sygeplejerskerne i hverdagen. Men det har også sine omkostninger for sygeplejerskerne, siger Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd.

Hun peger på, at man skal tænke sygeplejersker som et helhedsfag, hvor de ansatte har overblikket over, hvad der sker omkring patienterne.

- Hvis du begynder at splitte det op og siger, at vi kan have nogle grupper, der går ind og afleverer pillen, mens andre grupper går ind og hjælper med at gå på toilettet, så sidder sygeplejersken tilbage med ansvaret for at levere oplysningerne videre, og så kommer hun til kort.

Grete Christensen mener, at vi i stedet skal arbejde mere for at holde fast på de sygeplejersker, der allerede er uddannet inden for faget.

- Giv dem noget ekstra i løn. Sørg for, at vilkårene bliver nogle andre, hvor de får indflydelse på deres arbejdstilrettelæggelse. Og så skal vi have tiltrukket nogle af dem, der har forladt faget, siger hun.