Rubrikken er ændret, da den forrige potentielt kunne misforstås. Daglig tandbørstning: Tjek.
Årligt tandlægebesøg: Tjek.
Kan du nikke genkendende til tjeklisten? Måske ikke, hvis du er mellem 18-29 år. Denne gruppe springer i stigende grad det årlige tandlægetjek over, viser tal fra Danmarks Statistik.
Men det kan få slemme konsekvenser, hvis du ikke passer på dine tænder og får dem tjekket.
Ud over smerte og store regninger, så linker ny amerikansk forskning den udbredte tandkødsbetændelse parodontitis (også kendt som paradentose) sammen med demenssygdommen Alzheimers.
Sammenhængen har været vist i tidligere forskningsresultater, skriver BBC og Ingeniøren.
- Det er den hidtil mest omfattende undersøgelse af sin art, hvor de dækker en masse ting, fra reagensglas til klinik, siger hjertelæge på Københavns Universitet og tidligere professor på tandlægeskolen, Peter Riis Hansen.
Bakterie vandrer fra mund til hjerne
De amerikanske forskere har undersøgt hjernerne hos 54 afdøde Alzheimers-patienter. Her fandt de en bakterie, porphyromonas gingivalis, i tandkødsbetændelsen parodontitis, der ser ud til at kunne være en medvirkende årsag til Alzheimers.
Test på mus bekræftede, at bakterierne kunne rejse fra munden til hjernen, og viste, at det enzym, de udskiller, gingipain, og som nedbryder tandkødet, også ødelagde hjernens nerveceller.
Forskning understreger, at forebyggelse af mund- og tandsygdomme er meget vigtig, vurderer tandlæge og ph.d. Birita Ellefsen, der har forsket i tandsundhed og demens:
- Det er ikke kun vigtigt at børste tænder hver dag og bruge tandtråd for at forebygge sygdomme i tænderne. Det er også vigtigt at få tjekket, om der fx er betændelse, der udvikler sig i munden, siger hun.
De sygdomsfremkaldende bakterier, som kan skabe problemer i munden og senere andre steder i kroppen, kan du ofte ikke mærke, før det er for sent. Derfor er det vigtigt at komme regelmæssigt til tandlægen.
Mundsundhed og helbred hænger sammen
Selvom forskningsresultatet ikke står alene, så vurderer forskerne i denne artikel, at én bakterie alene næppe kan være den eneste og direkte årsag til Alzheimers.
- Det er interessant, at forskerne kan finde bakterier, der er aktive ved tandkødsbetændelse, som også er aktive ved Alzheimers. Alzheimers skyldes dog flere forskellige ting, men dette kan måske være med til, at man får sygdommen, siger neuropsykologisk fagkonsulent hos Nationalt Videnscenter for Demens, Kasper Jørgensen.
At mundens sundhed hænger sammen med det generelle helbred er velkendt. Fordi parodontitis er en betændelsestilstand, der irriterer kroppens immunforsvar, så kan tandkødssygdommen føre til andre betændelsestilstande i kroppen.
Senest har dansk forskning fx vist en klar sammenhæng mellem type to diabetes og parodontitis. Og det skyldes, at munden er tæt forbundet med det generelle helbred.
- Parodontitis kan være én af mange risikofaktorer, blandt andet ved at bidrage til, at kroppens immunforsvar bliver holdt kronisk aktiveret - en tilstand af såkaldt ’low grade inflammation’. Og det synes netop at være forbundet med mange folkesygdomme, siger Peter Riis Hansen.
Medicin på mennesker skal nu testes
Med udgangspunkt i forskningen har forskerne nu udviklet et nyt lægemiddel, som de planlægger at teste hos mennesker med Alzheimers i et klinisk forsøg senere i år.
Og det er meget interessant, vurderer alle tre forskere, DR Viden har talt med.
- Den medicin, der på nuværende tidspunkt findes til patienter med Alzheimers, kan kun dæmpe og forsinke symptomerne midlertidigt. Det her kan give os en ny angrebsvinkel i forhold til bekæmpelse af Alzheimers, siger Kasper Jørgensen.
De amerikanske forskere forventer, at lægemidlet (COR388) virker ved at blokere enzymet gingipain og ved at ’udsulte’ gingivalis-bakterierne i hjernen, så udbredelsen af enzymerne går i stå.